Kadınlar Neden Hemcinsine Zorbalık Yapıyor?

"Her gün saatler sonra çalışmamı bekliyordu ve çoğu gün eve gözyaşları içinde dönüyordum."

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

'Emily in Paris'in yeni sezonunda iki kadın işyerinde kıyasıya mücadele ederken, Olivia Petter işyerinde içselleştirilmiş kadın düşmanlığını neyin tetiklediğini inceliyor.

WGina'nın patronu onu işyerinde telefonunu kullanmakla suçladığında, ona kimin söylediğini hemen anladı. "Telefonumu sadece öğle yemeğinde kullandığımı söyledim ki bu doğru. Ancak bir meslektaşının kendisine 'kötü davranışım' hakkında bilgi verdiğini ve harekete geçmesi gerektiğini söyledi.” Bu, bölüm yöneticisi tarafından Gina'ya karşı yapılan uzun bir yanlış suçlama dizisinin sonuncusuydu. "Hayal kırıklığını düzenli olarak benden çıkarırdı ve bir keresinde yüzüme bağırırdı." Bu sadece yalnız olduklarında oluyordu; diğer meslektaşları endişelerini reddetti. "Aklımı kaybediyormuşum gibi hissettirdi."

Bu yılın başlarında ölen eski ABD dışişleri bakanı Madeleine Albright , meşhur bir şekilde “ diğer kadınlara yardım etmeyen kadınlar için cehennemde özel bir yer vardır” demişti. Kadın çalışanlara birbirlerini yükseltmeleri için ilham vermenin bir yolu olarak işyeri ile ilgili olarak sıklıkla kullanılan bir alıntıdır . Yine de, 2022'de bile, Albright'ın sözlerindeki duygu tamamen ütopik geliyor - çünkü o özel yer gerçekten çok gerçek ve hızla doluyor.

İşyerinde Zorbalık Enstitüsü, kadınların yüzde 80'e varan oranlarda başka kadınlar tarafından zorbalığa uğradığını tespit ederken, diğer  araştırmalar,  kadınlara rapor veren kadınların daha sık zorbalık, taciz ve iş sabotajına maruz kaldığını gösteriyor. Bu fenomen öyledir ki bir adı bile vardır: Kraliçe Arı Sendromu. Cinsiyetleri nedeniyle diğer kadınları kasıtlı olarak geride tutan yaşlı kadınları tanımlamak için kullanılır, 1970'lerde icat edildi ve bugün hala, biraz küçümseyerek, bu devam eden sorunu tanımlamak için kullanılıyor.

İşyerlerimizde taciz ve zorbalığa yönelik sessizlik kültürünü durdurmayı amaçlayan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Speak Out Revolution'a göre , bildirilen en yaygın toksik davranışlar, manipülatif davranışlar (%72), günlük aşağılamalar (%67) ve işinizin aşırı izlenmesi (yüzde 62). Glassdoor tarafından yapılan araştırma, potansiyel olarak kadın çalışanların kendi adlarına konuşma konusunda kendilerine daha az güvenmeleri nedeniyle, kadınların erkeklere göre zorbalığa uğrama olasılığının daha yüksek olduğunu da göstermiştir.

Bu tür davranışlar sadece ürkütücü bir şekilde yaygın hale gelmekle kalmadı, aynı zamanda popüler kültürde düzenli olarak yer aldığı noktaya kadar normalleşti. Lily Collins'in zar zor "kruvasan" diyebilen Amerikalı bir pazarlamacıyı canlandırdığı, ancak Fransa'nın başkentinde hızla hareket ettiren ve sarsan biri haline gelen hit Netflix dizisi Emily in Paris'in yeni sezonuna bir bakın.

Bu kez, Emily'nin patronu Sylvie'yi (Filipinli Leroy-Beaulieu tarafından soldurucu bir aldırmazlıkla canlandırılmıştır), Amerikalı patronu Madeline ile kafa kafaya giderken, ikisi de karşı karşıya geldiklerinde zirveye ulaşan biraz gülünç bir tartışmada görüyoruz. aynı tasarımcı elbisesini giyen bir etkinlik. Kutsal mavi.

Bu örnekte Sylvie, rolünü kendisi için bir tehdit olarak gördüğü başka bir kadına burnunu sokan bekçi ana reisini temsil ediyor. Bu arada Madeline (Kate Walsh), #GirlBoss kupa içen, #SmashThePatriarchy tabelasını taşıyan muadilini temsil ediyor ki bu, muhtemelen ikisinin daha sinsi mecazıdır. Aynı zamanda son yıllarda giderek daha fazla aşina hale geldiğimiz kişidir.

2014 yılında ortaya çıkan "Patron Kız", başarısı Sheryl Sandberg'in "yalın" yaklaşımıyla karakterize edilen kadın liderler için reçete edilen bir terimdi. Bir süre çağdaş feminizmin kalesiydi; ideolojilerini sürdüren ilham verici kadın liderler, ikonlar olarak selamlandı ve onlara kıyafet hatları verildi. Koku aralıkları. TV şovları bile. Yine de, birkaç yıl sonra, başarısız sözde Patron Kızların hikayeleri ortaya çıktıkça, her şey hızla çözüldü. Ayrımcılık iddialarının ardından kapanan, tamamı kadınlardan oluşan ünlü seçkinler kulübü The Wing'i kuran Audrey Gelman ve Lauren Kassan veya yakın zamanda 11 yıl hapis cezasına çarptırılan kan testi girişimi Theranos'un CEO'su Elizabeth Holmes gibi. dolandırıcılık için.

Sonuç olarak, "Patron Kız" terimi, sahte feminist liderliğin kısaltması haline geldi. Bunlar, sürdürmeyi amaçladıkları ideallere ihanet eden kadınlardı. Artık kadınların arzuladığı bir şey olmayabilir, ancak Patron Kız'ın temel ilkeleri - büyük ölçüde bireycilik ve koşuşturmaca kültürüne dayananlar - bazı kadın liderler üzerinde kesinlikle iz bırakmıştır.

Kim Kardashian ve Love Island gibi yıldızlardan etkileyiciliğe dönüşen sıra dışı Molly-Mae Hague gibilerini düşünün; sadece yeterince çabalamalısın - ya da Kardashian'ın dediği gibi "kalk kıçını kaldır ve çalış".

İşteki kadınlar arasında geliştiğini gördüğümüz zehirliliğe katkıda bulunan, şiddetli bir rekabet ve kıtlık kültürünü besleyen bu tür tutumlardır. Kadınlara sunulan çok fazla liderlik rolü vardır; yol boyunca diğer kadınlardan taviz vermek anlamına gelse bile, seninkini elde etmek için elinden geleni yap. En azından, işteki kadınlar arasında çatışma çıktığında öne sürülen genel tez bu gibi görünüyor. Ama her zaman bu kadar net değil.

37 Mayıs'ta Londra'da, "Eski patronlarımdan biri genç kadın çalışanlarını aşağılamaktan çekiniyordu" diye anımsıyor. "Onun haklılık duygusu efsaneydi ve çok geçmeden iş saatlerinden önce, sonra ve mesai saatleri içinde ağlıyordum." May'in ekibinin dörtte üçünden fazlası, eski patronunun göreve başlamasından sonraki altı ay içinde ayrıldı. "Zorbalıktı ve bulunduğum diğer pek çok işyerinde oldu. Davranışını neyin tetiklediğini çözemedim."

27 yaşındaki Katy için sorun, patronunun sürekli olarak özel hayatına karışmasıydı. "Tamamen profesyonelce olmayan yargılama, sorular ve merak yüzünden boş zamanlarımda ne yaptığımı ona söyleyemeyecek kadar ileri gittim," diye anımsıyor. "Her gün saatlerce çalışmamı bekliyordu ve çoğu gün eve gözyaşları içinde dönüyordum."

İşyerinde kadınlara zorbalık yapan kadınları kıskançlık kadar basit bir şeye yazmak ya da sadece eylem halindeki Kraliçe Arı Sendromu olarak adlandırmak kolay olurdu. Ancak mesele çok daha karmaşık. Yazar, psikolog ve Victim Focus'un CEO'su Dr Jessica Taylor, "Dünya korkunç ama çok başarılı ve etkili bir ataerki ve hepimiz onun içinde yaşamak ve çalışmak için yetiştirildik" diye açıklıyor. “Kadınlar ve kızlar, diğer kadın ve kızlarla rekabet halinde olduklarını erken yaşta öğrenirler. en güzeli kim en zeki kim Sadece bir tane olabilir, görüyorsun. Ve böylece diğer kadınları ve kızları ezerek elde edebilecekleri küçük güç kırıntıları için savaşmaları öğretiliyor.”

Kadınların genellikle birbirlerine karşı davranmalarına neden olan bu zihniyettir; bir kadının başarısı diğerinin eksikliğidir. Gina, "Patronumun benim tarafımdan tehdit edildiğini düşünüyorum" diyor. "İşimde iyiydim ve ondan uzaklaşmak için işin diğer alanlarında daha fazla deneyim kazanmaya başladığımda, sanırım beni artık kontrol edemeyeceğini anladı ve bu yüzden itibarımı yok etmeye çalıştı. kendini daha iyi hissettirmek ve kontrolü geri kazanmak için kendine güven.”

Bugün  Fortune 500 listesindeki 500 şirketin  CEO'larının sadece yüzde 8,8'i kadın. Ve bu, önceki rakamlara kıyasla bir gelişme olarak kabul edilir. Liderlik koçu Beth Hocking, "Kadınlar ne kadar kıdemli olursa, erkek meslektaşlarıyla o kadar sık ​​karşılaştırılıyorlar veya erkek patronları olma olasılığı daha yüksek" diyor. “Kadınların erkekliklerini somutlaştırmaya çalıştıklarında ve ardından dişil enerjilerini erkeklerle eşit bir oyun alanında görünmek için attıklarında bunun olduğunu gördüm. Üst düzey liderlikte daha az kadın olduğu ve rekabet çok şiddetli olduğu için, bazı kadınlar masada yeterince yer olmadığını düşünüyor ve bu nedenle diğerlerinin üzerinde ve üzerinde hak gördükleri koltuk için savaşmaya hevesli."

Diğer durumlarda, yine de, bir kadın işyerinde zorbalığa maruz kalmış ve maruz kaldığı kalıpları istemeden tekrarlıyor olabilir. “Geçmişte işyerinde zor zamanlar geçiren bir kadın, bence iki yoldan biriyle lider olabilir. Ya aynı davranışı genç çalışanlar için bir geçit töreni olarak görerek taklit ediyorlar ya da yönetilmeyi takdir etme biçimlerinin bu olmadığını anlıyorlar ve bu yüzden farklı bir yol izliyorlar.”

Neyse ki, işverenler, kadınlar arasında veya başka bir şekilde işyerinde zorbalık konusuna akıl veriyor. Daha büyük şirketler genellikle bireysel kaygıları ele alabilen İK departmanlarıyla iyi donanımlıdır. Ancak kadınları işyeri zorbalığına karşı seslerini yükseltmeye teşvik etmek için daha geniş bir kültür değişimine de ihtiyaç duyulabilir.

May, "Davranışları hakkında patronumla yüzleştim" diye hatırlıyor. "Bana yaptığı onca şeyin listesini gözden geçirirken titrediğimi hatırlıyorum. İşler birkaç hafta rahatladı, sonra kaldığı yerden devam etti.

Açıkçası, kadınlar işyerinde kendilerini güvende ve kendinden emin hissedeceklerse yapılacak daha çok iş var. Whitehead Monckton hukuk firmasında istihdam başkanı Antonio Fletcher, "İşverenlerin, bireylerin başkaları tarafından yapılan zorbalık dahil uygunsuz davranışları dile getirmekten çekinmediği bir ortam yaratması gerekiyor" diyor  . "Tüm çalışanlar gibi kadınlar da bu tür davranışlara tanık olduklarında veya yaşadıklarında öne çıkmakta çekingen davranmamalı ve işverenlerin işyerinde neyin kabul edilebilir olup neyin olmadığı konusunda çok net olması gerekiyor."

Bireysel düzeyde olsa da, daha karmaşık hale gelir. Zorbalığın herhangi bir türüne tepki vermemeyi öğrenmek, daha kötüye gitmesini önlemek açısından çok önemlidir. Bu, örneğin asılsız suçlamalara karşı kendinizi savunma dürtüsüne direnmek ve zalimce veya küçümseyici yorumlarla karşılaştığınızda dilinizi ısırmak anlamına gelir.
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz