Kabe'ye Sanal Ziyaret!

Suudi Arabistan, Kabe'yi metavers evrenine açtı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Suudi Arabistan'ın Mekke şehrinde bulunan Ummu'l Kura Üniversitesi bünyesindeki İki Kutsal Cami Hac ve Umre Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Turki bin Suleyman el-Amr, dünyanın dört bir yanındaki Müslüman ülkelerden gelen gazeteci ve medya profesyonellerini ağırladı.

Bu toplantı, Hac mevsimini iki yıl üst üste kısıtlayan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından düzenlenen ilk Hac mevsimini izleyen ekiplere yönelik Suudi Arabistan Enformasyon Bakanlığı tarafından düzenlenen çalışmalar çerçevesinde gerçekleşti.

Toplantıya katılanlar arasında yer alan Muhammed Zahit Gül, toplantı notlarını Independent Türkçe'ye yazdı. Dr. Amr, bu Hac mevsiminin en önemli girişimlerinden biri olan ve enstitünün daha sonra genişletmeyi planladığı Sanal Haceru'l Esved Girişimi hakkında toplantıya katılanlara bilgi verdi.

Enstitü Başkanı, bu girişimin hacı adaylarının Mekke'ye gelmeden önce bilinçlendirilmesi ve kültürel deneyimlerinin zenginleştirilmesine katkıda bulunacağını dile getirdi.

Sanal Haceru'l Esved

Girişim, 3D gözlük takan kişileri doğrudan Mescid-i Haram'a götürerek, Haceru'l Esved'e dokunma hissini yaşatıyor. 3D gözlükler, Mescid-i Haram ve Kabe'nin tüm köşelerini, Kabe'nin avlusunu tavaf eden hacıların ulaşamayacağı bir yakınlıkla görülmesini sağlıyor.

Duyguları ölçmekte uzman olan kişileri de içeren bir ekip, kullanıcılardaki etkileri gözlemleyebilmek için bu girişim üzerinde çalışıyor.

Dr. Amr, Kabe avlusunun metrekareye ortalama 10 kişi düşerek dünyanın en kalabalık alanı olduğunun altını çizdi ve bunun, hacı adaylarının Haceru'l Esved'e dokunma deneyimini tüm detaylarıyla simüle etmelerini sağlayacak girişimin önemini artırdığını vurguladı.

Sanal Haceru'l Esved'e dokunma deneyimi

İki Kutsal Cami Hac ve Umre Araştırmaları Enstitüsü'nün girişimi kapsamında Sanal Haceru'l Esved'e dokunmayı şahsen deneyimledim.

Bu dokunuş, gerçek bir deneyim hissi yaratıyor ve kutsal duyguları yaşamak ve tatmak isteyen herkesin bu teknolojiyi kullanması gerekir.

Böyle bir girişim, Kabe'nin içinde uygulanırsa, bir milyardan fazla Müslüman'ın Kabe'nin içinde dolaşmasına izin verir. Bu da hacıların deneyimleyemediği bir şey.

Ayrıca, bu konularda teknolojinin daha fazla kullanılması, Suudi Arabistan'a gelemeyenlerin Hac'ca yakınlaşmasına da katkıda bulunur.

Sürdürülebilir kamp projesi

Dr. Amr, bize bu yılki Hac mevsiminde onaylanan sürdürülebilir kamp projesini de açıkladı. Söz konusu proje, Hacıların kamplarında çevresel sürdürülebilirlik standartlarını benimsemeyi ve bu standartları kutsal yerlerdeki kamplarda uygulamak üzere Hac sektöründe çalışan kurum ve şirketleri motive etmeyi içeriyor.

Hac mevsiminde kamplarda bu çevresel sürdürülebilirlik standartlarına uyan en iyi kurum ve şirketlere ödül de verilecek. Proje kapsamında, Hac mevsiminde kutsal alanlarda kamp yönetimi ile ilgili sürdürülebilirlik kriterlerinin bir listesinin hazırlanması, operasyonel performansın iyileştirilmesi ve kamplarda sağlıklı bir ortam oluşturulması üzerinde çalışacak.

Proje ayrıca, atıkların dikkatli bir şekilde ayrıştırılmasını ve daha sonra başka alanlarda kullanılmak üzere geri dönüştürülmesini de teşvik ediyor.

Bu yılki Hac mevsimi için binlerce kişi çeşitli alanlarda çalışmak üzere gönüllü oldu. Sadece tren istasyonlarında yaklaşık 7 bin gönüllü yer alırken, gönüllü vatandaşların çoğunluğu insani faaliyetlerde çalışacak.

Gönüllü olarak çalışacak kişilerin yüzde 19'u insani faaliyetler, yüzde 16'sı idari ve organizasyon, yüzde 14'ü farkındalık ve danışmanlık, yüzde 13'ü sağlık ve geri kalanı medya, eğitim, şehir, mühendislik, çevre vb. gibi çeşitli alanlarda görev alacak.

Hac mevsiminde bu alanlarda çalışmak isteyenler ilk önce gönüllü çalışma platformuna kaydoluyor. Bunun ardından düzenlenen eğitim programını en az yüzde 80 başarı puanıyla geçenler gönüllü projeler ve çalışmalara yönelik tanıtım toplantısına katılarak gerekli araçları alıyor.

 

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz