İşte Daha İyi Ebeveyn Olmanın 10 Kolay Yolu!

Nasıl daha iyi bir ebeveyn olunacağını öğrenmek mümkündür ve bu basit stratejiler yardımcı olabilir.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Hepimiz mümkün olan en iyi ebeveyn olmak isteriz, ancak anne veya baba rolüne adım attıktan sonra, bunun elde edilmesi ve sürdürülmesi zor bir unvan olduğu hemen anlaşılır. İş, okul, ev işleri, evcil hayvanlar ve halletmeniz gereken diğer milyonlarca görev arasında, çocuklarınızın sevildiklerini, değer verildiğini ve duyulduklarını bilmelerini nasıl sağlarsınız? Daha iyi bir ebeveyn olmanın bazı basit yollarını yıkıyoruz.

Daha İyi Bir Ebeveyn Olmak İçin Yapabilecekleriniz

Tebrikler! Zaten daha iyi bir ebeveyn olmaya başladınız çünkü kendinizi geliştirmenin yollarını arıyorsunuz. Çocuğunuzun hayatı üzerinde büyük etkisi olabilecek bazı basit değişiklikleri deneyin. Hepsinden iyisi, onları bugün yapmaya başlayabilirsiniz.

Mevcut Olun

Ebeveyn olmanın en önemli parçalarından biri çocuğunuz için var olmaktır. İster oyun alanında, ister basketbol antrenmanında veya kendi arka bahçenizde olun, çocuklar onları izleyip izlemediklerini görmek için sürekli olarak ebeveynlerine bakarlar. Çalışmıyorsanız veya acil bir durum yoksa, telefonunuzu kapatın ve onlara biraz daha dikkat edin.

Kendilerini her zaman çalışırken bulan meşgul ebeveynler için, çocuklarınızla geçirmek için her gün 30 dakika ila bir saat ayırın. Dışarı çıkın, masa oyunu oynayın, aile yemeği yiyin veya yatmadan önce onlara kitap okuyun. Bu anlarda, odağınızı çocuğunuza odaklayın.

Etkin Dinlemeyi Kullanın

Çocuğunuzu sadece dinlemekle, gerçekten duyulduğunu hissettirmek arasında bir fark vardır. Ebeveynler, aktif dinleme uygulayarak bunu kolayca başarabilir. Bu, bir konuşma boyunca mevcut olma pratiğidir. Bu yoğun iletişim yöntemini uygulamak için beş adımı izlemeniz yeterli olacaktır.

Dikkatinizi dağıtan şeyleri ortadan kaldırın - Televizyonu kapatın, telefonunuzu bırakın ve konuşmak için sessiz bir yer bulun.

Onların Seviyesine Çıkın - Onlarla göz hizasında olabilmek için diz çökün veya bir masaya oturun.

Sırayla Konuşun - Etkileşime geçmeden önce herkesin düşüncelerini tamamen bitirmesine izin verin. Bu, ne söylediklerini tam olarak anlamanıza ve uygun şekilde yanıt vermenize olanak tanır.

Duyguları Kabul Edin ve Açık Uçlu Sorularla Yanıtlayın - 'Evet' ve 'hayır'ın bu konuşmaların bir parçası olmaması en iyisidir. Çocuğunuza bu durum hakkında ne hissettiğini, yaşadıklarıyla ilgili en çok neyi beğendiklerini, projelerinde nasıl ilerlemeyi planladıklarını veya durumu kolaylaştırmak için hangi konularda yardıma ihtiyaç duyduklarını sorun. Bu, sohbeti devam ettirir ve onların söyleyecekleriyle ilgilendiğinizi ve onlara yatırım yaptığınızı bilmelerini sağlar.
Göz Temasını Koruyun - Konuşurken doğrudan çocuğunuza bakın ve sözlü olmayan ipuçlarına dikkat edin. Çoğu zaman, bir durumu yanlış yorumluyoruz çünkü resmin tamamını göremiyoruz. Sözel olmayan ipuçları, tüm iletişimin yarısından fazlasını oluşturur ve bu da bu ince sinyalleri son derece önemli hale getirir.

Bilgi alma şeklinizi değiştirerek çocuğunuzun bakış açısını daha iyi anlayabilir, sesini duyurmasını sağlayabilir ve ruh sağlığını korumasına yardımcı olabilirsiniz . Çalışmalar ayrıca, aktif dinleme tekniklerini kullanırken, gençlerin duygularını ve hayal kırıklıklarını açma ve paylaşma olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Sevgi Göster ve Paylaş

Seviliyorsun. Bu kelimeleri ne sıklıkla duyuyorsunuz? Gününüzde bir fark yaratırlar mı? Araştırmalar, bu basit ifadeyi duymanın bir kişinin sağlığını iyileştirebileceğini gösteriyor . Sarılmaya ne dersin? Bu şefkatli jest size zihinsel bir destek veriyor mu? Araştırmalar, " günde dört sarılmanın depresyon için bir panzehir olduğunu, günde sekiz sarılmanın zihinsel dengeyi [sağlayacağını] ve günde on iki sarılmanın gerçek psikolojik büyümeyi [sağlayacağını]" gösteriyor .

Bu, daha iyi bir ebeveyn olmanıza yardımcı olabilecek, yapması kolay bir değişiklik - sadece biraz daha sevgi serpin. Çocuklarınıza sarılın, okuldan önce ve yatmadan önce onları öpün ve daha sık 'Seni seviyorum' deyin. Bu sevgi ifadelerinin yapılması saniyeler alır, ancak etkileri etkileyicidir.

Gurur Duyduğunuzda Paylaşın

Pozitif pekiştirme güçlü bir araçtır. Çocuğunuzun güvenini ve özgüvenini geliştirmesine yardımcı olabilir ve onları gelecekte kendilerini zorlamaya devam etmeleri için motive edebilir. Ancak, iyi bir şeyin çok fazla olabileceğini hatırlamak önemlidir.

Ebeveynlerin hem büyük hem de küçük başarıları övmeleri gerekir, ancak her küçük eylemi takdir etmeleri gerekmez. Bunun yerine, gerçekten çok çalıştıkları, nezaket göstermek için ellerinden geleni yaptıkları veya yeni yararlı davranışlar modelledikleri anları seçin ve seçin.

Çocuklarınızla gurur duyduğunuzu ifade etmenin bazı kolay yolları şunlardır:

*Sıkı çalışmanla gurur duyuyorum!
*Sen bunu hak ediyorsun.
*Bu harikaydı! Erkek kardeşine/kız kardeşine karşı çok tatlıydın.
*Çevreye bu kadar önem vermenizi seviyorum.
*Her zaman kendin olduğun için teşekkür ederim.
*Vay! Vuruşun çok daha iyi oldu! Önümüzdeki hafta oyunun nasıl ilerlediğini görmek için sabırsızlanıyorum!
*Çocuklarınızı Kıyaslamayın

Ebeveynlerin favorileri oynamamaları veya çocuklarını karşılaştırmamaları da önemlidir. "Neden kardeşin gibi olamıyorsun?" "Kardeşin gibi A sınıfı öğrencisi olmak istemiyor musun?" "Kardeşin annene sorulmadan yardım ederdi." Çocuklarınızın farklı insanlar olduğunu unutmayın! Asla eskisi gibi olmayacaklar ve bunu beklemek dargınlığa, kardeş rekabetine ve düşük özgüvene neden olabilir. Bu aynı zamanda çocuklarınızın sorunlarıyla size yaklaşmaktan rahatsız olmalarına neden olabilir.

Daha iyi bir ebeveyn olmanın en iyi yollarından biri, tıpkı sokaktaki bir yabancı gibi, her çocuğa benzersiz bir birey olarak bakmaktır. Tanımadığınız biriyle nasıl konuşursunuz? Çoğu insan onları başkalarıyla karşılaştırmaz. Bu yüzden çocuklarınızla yapmaktan kaçının.

Kurallar Oluşturun ve Tutarlı Olun

Çocukların yapıya ve disipline ihtiyacı vardır. Ancak zihin okuyucu değillerdir ve gençken yetişkinlerin sağduyuyla bağdaştırdığı bazı şeyleri yapmaları gerektiğinin farkında olmayabilirler. Bağırmadan daha iyi bir ebeveyn olmak istiyorsanız, çocuklarınızın kuralları ve sonuçları ortaya çıkmadan önce bildiklerinden emin olun.

Bu, münakaşa olaylarını azaltabilir ve çocuğunuzun bir sonucu kabul etmek zorunda kaldığında patlamalarını kısaltabilir. Son olarak, tutarlı olmaya çalışın. Tutarlı kurallara sahip olmak, çocukların öğrenmesine yardımcı olabilir ve uzun vadede daha az kafa karışıklığına neden olabilir.

Hataları Olumlu Bir Şekilde Kabul Edin

Kimse mükemmel değildir. Hepimiz hata yaparız: böyle öğreniriz. Çocuklarınız bir şeyde başarısız olduğunda, duruma bakış açılarını yeniden şekillendirmelerine yardımcı olun. Neyi doğru yaptık? Bir dahaki sefere nasıl daha iyi yapabiliriz? Durumdan ne öğrenebiliriz?

Örneğin, çocuğunuzun takımı basketbol maçını kaybettiyse, iyi, kötü ve çirkin neydi? Diyelim ki oğlunuz harika bir serbest atışa sahip (iyi) , ancak sahada ileri geri koşarken (kötü) ve oyun sırasında ayağı takıldı (çirkin) . İlk olarak, oyunun en iyi kısımlarını kabul edin.

Ardından, kötü ve çirkin kısımları ele alın ve yapıcı çözümler bulun. "Eskiden pistte koşuyordum ve tüm antrenmanı zorlanmadan tamamlayabileceğim bir noktaya gelmem bir yılımı aldı. Siz de oraya gideceksiniz. Ailece halka açık bir spor salonuna gidip bazı antrenmanlar yapmaya ne dersiniz? birlikte?" Takılma açısından, bunun herkesin başına gelebileceğini bilmesini sağlayın ve ardından yaklaşan maçları için yeni ayakkabılara ihtiyacı olup olmadığını sorun. Bir ekipman hatası olması muhtemeldir.

Çocuklarınıza sorunlarını analiz etmeyi ve üzerinde durmak yerine potansiyel çözümler aramayı öğretin. Hatalarınızı kabullenmek büyümenin ilk adımıdır ve size gelecek için daha iyi bir bakış açısı sağlayabilir. Bu anlar ayrıca çocuklarınıza onların destekçisi olduğunuzu ve sorunlarla size gelmenin güvenli olduğunu gösterebilir.

Büyük resme bak

Çocuğunuz dışa vuruyorsa, çocukların duygularını her zaman mantıklı bir şekilde ifade etmediklerini unutmamak önemlidir. Krakeri kırık bir yürümeye başlayan çocuğu düşünün. Onlar için her şeyi bir araya getiremeyeceğiniz için yavruları ölmüş gibi davranabilirler. Ama patlamanın gerçek nedeni nedir? Cracker'ın sorunla hiçbir ilgisi olmayabilir.

Kendinize sorun - Açlar mı? Programları değişti mi? Arkadaşlarıyla kavga mı ediyorlar? Yeterince uyudular mı? Okulda birileri onlara kötü mü davrandı? Futbol antrenmanları kötü mü gitti? Sınıfta mı mücadele ediyorlar?

İlgilenmeden önce büyük resmi anlayın. Aktif dinlemeyi uygulamak için harika bir zaman. Gözetlememeye çalışmayı unutma. Bunun yerine, günleri hakkında açık uçlu sorular sorun ve konuşma boyunca duygularını kabul edin. Ne kadar çok sohbet ederseniz, sorunun doğal olarak gün ışığına çıkması o kadar kolay olur.

Farklı İlgi Alanlarını Keşfetmelerine İzin Verin

Bazen ebeveynler tutkularını çocuklarına dayatırlar. Bahçeyle uğraşmayı sevmeniz, onların da aynı eğlenceden keyif alacakları anlamına gelmez. Daha iyi bir ebeveyn olmak istiyorsanız, çocuklarınıza dünyayı keşfetmeleri ve kendi ilgi alanlarını bulmaları için fırsatlar vermeye çalışın. Eşsiz işleri olan insanlarla tanışmak için çiftçi pazarına gidin, şirketlere çocuğunuzun çalışanlarından birini bir hafta boyunca izlemesine izin verip vermediklerini sorun, toplum merkezindeki ücretsiz ve uygun fiyatlı derslere kaydolun ve izin vermek için günübirlik gezilere çıkın eyaletin diğer bölgelerine bakın.

Bir şeye ilgi uyandırırlarsa, o zaman aktiviteye birlikte katılın! Bu harika bir bağ kurma deneyimi olabilir ve tamirci olmak istemeseniz bile, ders almak veya çocuğunuzla farklı arabalar hakkında konuşmak, onlar hakkında bilgi edinmenize yardımcı olabilir ve onlara kendileri hakkında bilgi edinme fırsatı verebilir.

Daima Çocuğunuzu Savunuculuk Yapın

Son olarak, çocuğunuzun destekçisi, sağlayıcısı ve koruyucusu sizsiniz. Bir durum onları rahatsız ediyorsa veya onlara haksızlık yapılıyorsa, sesinizi duyurun. Ebeveynler asla popülerlik yarışmalarını kazanamayacaklar, bu yüzden diğer insanların sizinle ilgili algıları hakkında endişelenmemeye çalışın. Kararlı olun ve arkasını kollayacak birine ihtiyaç duyduğunda çocuğunuz için savaşın. Ayrıca, bebeğiniz kaç yaşında olursa olsun, sezgilerinizi hafife almayın. Bir şeylerin yanlış olduğunu düşünüyorsanız, önseziniz muhtemelen doğrudur ve sorunu çözmenin yollarını bulmak en iyisidir.

Nasıl Daha İyi Bir Ebeveyn Olunur: Küçük Değişiklikler Büyük Dalgalar Yaratır

Nasıl daha iyi bir ebeveyn olunacağını bulmaya gelince, cevap aynadadır. Çocukluğuna bir bak. Ne çıkıyor? Sizi ne etkiledi ve onsuz ne yapabilirdiniz? Ardından, başkalarının eylemlerini düşünün. Hangi küçük jestlerin gününüzü olumlu yönde etkilediğini biliyor musunuz? Son olarak, hayatta mutlu olmak, meydan okumak, tatmin olmak için neye ihtiyacınız var? Bu cevaplar ebeveynliğinizi doğru yöne yönlendirebilir.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz