İstanbul'da 'Demokrasi Şurası' Gerçekleştiriliyor!

İstanbul'da, Türk Demokrasi Vakfı'nın (TDV) ev sahipliğinde "Demokrasi Şurası" toplantısı gerçekleştiriliyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Altılı masayı oluşturan partilerin genel başkanları ve temsilcileri Türk Demokrasi Vakfı’nın organize ettiği "Demokrasi Şurası" toplantısında bir araya geldi

İstanbul'da, Türk Demokrasi Vakfı'nın (TDV) ev sahipliğinde "Demokrasi Şurası" toplantısı gerçekleştiriliyor.

Şişli Grand Cevahir Otel ve Kongre Merkezi'ndeki toplantıya parti genel başkanları, siyasetçiler, hukukçular, akademisyenler ve gazeteciler katılıyor. 

Toplantının açılış konuşması Türk Demokrasi Vakfı Başkanı Salih Uzun ve İstanbul Temsilcisi Gözde Dizdar yaptı. 

Toplantıya; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, İyi Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya da iştirak etti. 

Türkiye'nin bir yıllık "demokrasi muhasebesini" yapmayı amaçlayan Türk Demokrasi Vakfı'nın düzenlediği toplantıda Kılıçdaroğlu, Davutoğlu ve Uysal da bir konuşma yapacak.

TDV Başkanı yaptığı konuşmada, 6'lı masaya yönelik "6 benzemez bir araya geldi" eleştirilerini haksız bulduğunu beliterek, "aslında bu takdir edilmesi gereken bir durumdur" dedi. 

Demokraisinin kişilerin durumuna göre değişmemesi gerektiğini hatırlatan uzun, zayıf olunduğunda demokrat geçinen kişilerin güçlendiklerinden otokrat olabildiklerini söyledi. 

Uzun, "Güçlenince bütün kurumların, canına okurken tüm teammüllerin canına okurken otokrat. Olmaz. Böyle demokratlık, böyle demokrasi olmaz. Kişiye, konuma ve konjonktüre göre demokrat olmaz. Bu demokrasimizin hastalığıdır. Bunun bedelini çok ağır ödedik" diye konuştu. 

"Ekrem İmamoğlu'na verilen karar, demokrasimizi mahkum ediyor" diyen Uzun, "Yargı kararları üzerinden siyaseti dizeyn etme hevesi değişmemiş. Yargıya milli iradenin üzerinden sopa gibi kullanma hevesi geçmemiş. Bu kararları benimsemiyoruz, kabull etmiyoruz, reddediyoruz. İsyan etmiyoruz ama reddiyoruz. Bu kararı verenler doğrudan doğruya milli iradeye isyan ettiler" ifadelerini kullandı. 

"Ülkemiz gerçek bir demokrasi bilinci inşa edecektir"

Siyasi konuşmalar bölümünde Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya da görüşlerini dile getirdi. 

Kaya, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verilen cezeya eleştirdi. "Halkın oylarıyla seçilmiş bir belediye başkanı siyasi mahkum edilmek isteniyor" diyen Kaya, "Bu karar İstanbullunun iradesine yapılmış bir saygısızlıktır" yorumunda bulundu. 

Kaya, şunları söyledi:

"Bir toplumsal ahlak, devletin ve bireylerin birbirine karışı demokrasi bir sorumluluk bilincidir. Kuvvetler ayrılığı, denetlenebilirlik ve şeffaflık demokrasimizin olmazsa olmazıdır. Demokrasinin ülkenin ulaşması gereken bir kollektif bilinç olarak ele alıyoruz. Ülkemiz gerçek bir demokrasi bilinci inşa edecektir. Bir sistem denge denetlemeden mahrumsa, ehliyet ve liyakat yoksa, yolsuzluk konusunda yaygın bir kanaat varsa o ülkenin demokrasi büyük bir yara almıştır."

İYİ Parti TBMM Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu da İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki karara tepki gösterdi.

İBB Başkanı olduğu dönemde siyasi yasaklı konumuna getirilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaşadığı olayı hatırlatan Tatlıoğlu, İmamoğlu'na büyük bir haksızlık yapıldığını kaydetti. 

Türkiye'nin büyük bir demokrasi ve özgürlük mücadelesinden geçtiğini ifade eden İsmail Tatlıoğlu, "Ekrem İmamoğlu'na verilen cezayı reddediyoruz. Saraçhane iradesi milletin iradesidir, Türkiye iyi olacak" dedi. 

"Herkesin eşit fırsatlara sahip olduğu Türkiye'yi ortaya çıkartacağız"

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, iktidara yönelik eleştirilerilerde bulundu. 

Sıkışan kulun yukarıdan aşağı inerken kurban kezme anektodunu hatırlatan Gültekin, "Kulun ayağı yere değince verdiği kurbanı unutuyor. Tıpkı bunun gibi bugünkü iktidarın bize söylediği de 'demokrasi mafiş' sözüdür" yorumunu yaptı. 

Gültekin Uysal, "Nereden geldiği belli olan talimatlarla Türk demokrasisine şekil verilemez. Herkesin eşit fırsatlara sahip olduğu Türkiye'yi ortaya çıkartacağız" diyerek sözlerini noktaladı. 

 

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz