İsrail'den Beyrut'a İHA Saldırısı!

İsrail'in Beyrut'ta düzenlediği İHA saldırısında Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın kurucularından Salih El Aruri öldürüldü.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan ve Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Dahiye’nin Maşrafiye bölgesinde şiddetli bir patlama yaşandı.

Patlamada bir aracın ateş aldığı ve çevrede büyük hasarın meydana geldiği kaydedildi.

Patlamanın İsrail’in insansız hava aracı (İHA) ile yaptığı saldırı yüzünden olduğu ve Hamas ofisinin hedef alındığını açıklandı.

6 kişinin hayatını kaybettiği patlamada bunlardan birisinin Hamas'ın ikinci ismi olarak bilinen Salih El Aruri’nin olduğu öğrenildi.

Hamas'ın radyosundan yapılan duyuru ile de Aruri'nin öldürüldüğü doğrulandı. 

Ölen diğer beş kişinin kimliğinin henüz belirlenemediği saldırıda 11 kişi de yaralandı.

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, “korkakça bir eylem” olarak nitelediği saldırının İsrail’in ülkesini savaşa çekme girişimi olduğunu belirtti.

HAMAS’TAN AÇIKLAMA

Salih el Aruri’nin öldürülmesinin ardından açıklama yapan Hamas, "Siyonist işgalcilerin (İsrail), Filistin içinde ve dışında liderlerimize ve sembol isimlere yönelik gerçekleştirdiği korkakça suikastlar, halkımızın iradesini ve kararlılığını kırmayı başaramayacak, cesur direnişimizi engelleyemeyecek" ifadesi kullanıldı. Hamas, İsrail'in suikast düzenleyerek, "Gazze'deki hedeflerine ulaşmaktaki başarısızlığını kanıtladığını" görüşünü dile getirdi.

SALİH EL ARURİ KİMDİR?

Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınında bulunan Arura beldesinde 1966 yılında doğan Salih el-Aruri, El-Halil Üniversitesi İlahiyat Bölümü'nden mezun oldu.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Batı Şeria'daki ilk yapılanmasının kurulmasında yer alan Aruri, 1992 yılında İsrail tarafından gözaltına alındı ve 15 yıl hapse mahkum edildi.

Aruri, 2007 yılında hapisten çıktıktan 3 ay sonra tekrar tutuklandı ve hakkında 3 yıl daha hapis kararı verildi. İsrail Yüksek Mahkemesi, daha sonra Aruri'nin serbest bırakılıp Filistin dışına sürgün edilmesini kararlaştırdı. Aruri, karardan sonra Lübnan'da yaşamaya başladı. 

El-Aruri, Hamas'ın İsrail ile 11 Ekim 2011'de yaptığı, bir İsrail askeri karşılığında 1027 Filistinli esirin serbest bırakılması anlaşmasının müzakerecileri arasında yer alıyordu.

İSRAİL'İN SUİKAST PLANI

İsrail iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar "Katar, Türkiye ve Lübnan dahil olmak üzere dünyanın her yerinde Hamas liderlerini, yıllar sürse bile öldürmeye kararlı olduklarını" söylemişti.

Bu açıklama, ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal’da İsrail'in Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerine yönelik suikast planları yaptığına dair haberin hemen ardından gelmişti.

Haberde, İsrail istihbarat birimlerinin Türkiye dahil Lübnan ve Katar'da Hamas üyelerini hedef alacağı iddia edilmişti.

Türk istihbarat kaynakları, haberlere ve İsrailli yetkililerin bu yöndeki açıklamalarına istinaden muhataplara gerekli uyarıların yapıldığını ve aksi yöndeki bir tutumun ciddi sonuçları olacağını bildirmişti.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz