İskoçya Başbakanlık Konutunda Namaz Vakti

İskoçya'nın ilk Müslüman Başbakanı konutta namaz kıldırdı!

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

İskoçya'nın yeni Başbakanı Hamza Yusuf, bir müslüman.

Ve bu konutta ilk defa namaz kılındı, namazı da Hamza Yusuf kıldırdı.

Hamza Yusuf Kimdir?

Kendisi Glasgow'da doğan SNP'nin yeni lideri Hamza Yusuf'un babası Pakistan'ın Pencap eyaletinde, yine Pencap asıllı olan annesi ise Kenya'nın başkenti Nairobi'de dünyaya geldi.

Her iki aile de 1960'lı yıllarda İskoçya'ya göç etti. 

2018'de verdiği bir röportajda Yusuf, annesinin ailesinin Kenya'da uğradığı ırkçı saldırılardan bahsetmiş ve büyükannesine baltayla saldırılmasının ardından ülkeyi terk etme kararı aldıklarını anlatmıştı.

O dönem Britanya hükümeti, İngiliz Milletler Topluluğu üyesi ülkelerin vatandaşları için adaya gelip fabrikalarda çalışma çağrısı da yapınca aile İskoçya'nın yolunu tuttu.

Yusuf'un dedelerinden biri dikiş makinesi fabrikasında çalışırken, diğeri otobüslerde biletçi olarak görev yapmaya başladı.

Hamza Yusuf, Nisan 1985'te ailenin İskoçya'da kurduğu yeni yaşamın bir parçası olarak dünyaya geldi. 

Gittiği ilkokulda etnik azınlığa mensup iki çocuktan birinin kendisi olduğunu belirten Yusuf, 11 Eylül saldırılarının sadece dünyayı değil, kendi yaşamını da baştan aşağı değiştirdiğini söylüyor.

11 Eylül'le birlikte, bir gün önce futbol ve başka şeylerden konuştuğu arkadaşlarının kendisine cevaplayamayacağı sorular yönelttiğini belirten Yusuf,, 2018'de Holyrood'a verdiği röportajda şu ifadeleri kullanıyor:

Bana, 'Müslümanlar neden Amerika'dan nefret ediyor' gibi sorular sordular. Kötü niyetli değildi ama buna cevap verebileceğimi düşünüyorlardı. O noktada daha çok şey öğrenmem gerektiğini düşündüğümü hatırlıyorum. Ve bu düşünce beni, büyük oranda bugün geldiğim yere getirdi. Çünkü ailem hakkında daha fazla soru sormalıydım, dinleri, kültürleri, buraya yaptıkları yolculuk hakkında daha fazla soru sormalıydım

Ailesinin kendisinden doktor, avukat veya muhasebeci olmasını beklediğini belirten Yusuf, onlara siyasete girmeyi istediğini söylediği anın hayatındaki en korkutucu anlardan biri olduğunu ekliyor.

Parlamento asistanlığından bakanlığa kadar yükseldi

Glasgow Üniversitesi'nde Siyaset Bilimi okuduktan sonra İskoçya parlamentosunda çalışmaya başlayan Yusuf, 2007'de SNP milletvekili Beşir Ahmed'in asistanlığına başladı.

Kendisi de 1960'larda Pakistan'dan İskoçya'ya göçen Ahmed, otobüs şoförü olarak başladığı İskoçya'daki yaşamına ülkenin beyaz olmayan ilk milletvekili olarak devam ediyordu.

Ahmed geçirdiği kalp krizi sonrasında hayata gözlerini yumunca dönemin başbakanı Alex Salmond, parti içinde yetenekli bir genç olarak görülen Yusuf'u kendi ekibine dahil etti.

2011'de ilk kez milletvekili seçilen Yusuf, İskoçya parlamentosuna Pakistan'a özgü geleneksel kıyafetlerle gelerek Urduca ve İngilizce yemin etti.

2018'de Sturgeon'ın imza attığı kabine değişikliği sırasında Adalet Bakanı olarak atanan Yusuf, 2021'e kadar bu görevi devam ettirdi. Hamza Yusuf, 2021'den 2023'e kadar ise İskoçya kabinesinde Sağlık Bakanı olarak görev yaptı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz