Her 10 Kişiden 8'i ''Ülke Yanlış Yolda'' Diyor
IPSOS'un "Dünyayı ne endişelendiriyor?" adlı araştırmasına göre küresel çapta en büyük unsuru 2 yıl önce koronavirüsken şimdi enflasyon
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Türkiye'de her 10 kişiden 8'i "ülke yanlış yolda" diyor
IPSOS'un "Dünyayı ne endişelendiriyor?" adlı araştırmasına göre küresel çapta en büyük unsuru 2 yıl önce koronavirüsken şimdi enflasyon. Enflasyondan endişe duymayan, "ülkem doğru yolda" diyen tek ülke Suudi Arabistan
Türkiye, Polonya ve Arjantin'den sonra enflasyondan en çok endişe duyan üçüncü ülke
Merkezi Paris'te olan ve 1975'ten bu yana pazar araştırması ve danışmanlık hizmeti sunan IPSOS (Institut Publique de Sondage d'Opinion Secteur) 23 Haziran'da bir araştırma sonucunu yayınladı.
Her ay düzenli yapılan araştırmanın adı "Dünyayı ne endişelendiriyor?".
Araştırmanın en çarpıcı sonucu ise şu: Küresel enflasyonun 11 aydır arttığı ortamda, dünya son 3 aydır en çok kovid ya da artan şiddetten değil enflasyondan endişe duyuyor.
27 ülkede yapılan araştırmada "enflasyon", yüzde 37 ile tüm endişeleri üzerine çekerken bunu, yüzde 31 ile "yoksulluk ve sosyal adaletsizlik", yüzde 27 ile "suç ve şiddet", yüzde 24 ile "finansal ve siyasal yolsuzluk" takip ediyor.
Koronavirüs salgını ise yüzde 12 ile çoktan 10'uncu sıraya düşmüş durumda.
Araştırmaya katılan her 3 kişiden ikisi (yüzde 64) "ülkem yanlış bir yöne doğru gidiyor" diyor. Bu oran Peru'da yüzde 92.
Arjantin (yüzde 85) ve Güney Afrika'da (yüzde 81) ise her 10 kişiden sekizi ülkelerinin yanlış doğrultuda olduğunu düşünüyor.
Türkiye'de her 10 kişiden sekizi "ülke yanlış yolda" diyor
Türkiye için de çarpıcı sonuçlar bulunuyor.
Bunlardan ilki "Ülkenizdeki durum, doğru yöne doğru mu yoksa yanlış yöne doğru mu gidiyor?" sorusuna verilen cevaplar.
"Türkiye yanlış yolda" diyenlerin oranı yüzde 79. Yani neredeyse 10 kişiden 8'i ülkenin yanlış doğrultuda olduğunu ifade ediyor.
Ülke sıralamalarına bakıldığında en fazla ülkesinin doğru yolda olduğunu düşünen Suudi Arabistan halkı.
Ülkede yalnızca yüzde 4'lük bir kesim "yanlış doğrultuda" derken, bir sonraki ülke Hindistan'da bu oran bir anda yüzde 24'e çıkıyor.
Almanya, Kanada, İsveç, Japonya gibi gelişmiş ülkelerde ise her 10 kişiden yedisi "yanlış yolda" yanıtını veriyor.
Suudi Arabistan'da "ekonomi kötü" diyenlerin oranı yüzde 3
Benzer bir tablo, "Ülkenizdeki ekonomik durumu nasıl tanımlarsınız?" sorusunda da karşımıza çıkıyor.
Araştırmaya katılan 27 ülkedeki insanların yüzde 66'sı bu soruya "kötü" yanıtını verdi.
Bu soruya "iyi" diyen ilk üç ülke Suudi Arabistan (Yüzde 97), Hindistan (Yüzde 80) ve İsveç (Yüzde 60).
Türkiye ise en yüksek oranda "kötü" yanıtını veren altıncı ülke.
Yüksek enflasyon, artan yoksulluk ve borç yükü nedeniyle hafta sonu protestolara sahne olan Arjantin, yüzde 93 ile en yüksek oranda "ekonomimiz kötü" diyen ülke.
Arjantin pesosu dolar karşısında Ocak 2020'den bu yana yüzde 70'in üzerinde değer kaybederken, mayısta yıllık enflasyon yüzde 61'i gördü.
En yüksek oranda "Ekonomide durum kötü" diyen diğer ülkeler Peru, Japonya, Kolombiya, Güney Afrika ve Türkiye (yüzde 79).
En çok enflasyondan, yoksulluk ve adaletsizlikten endişe duyuyoruz
Tüm dünyanın enflasyondan endişe duymasının en önemli nedeni pandemi sonrası bozulan dengeler.
İnsanları evlerine kapatan, kalkmayan gemiler ve uçaklar nedeniyle uluslararası ticareti durduran pandemi, döşek yayı gibi sıkışan bir talebe dönüştü. Pandeminin sonuna yaklaşıldığında da bir anda patladı.
O dönem dışarı çıkmayanların tüketimi devam edebilsin diye ilk önlem olarak piyasaya trilyonlarca dolar para salan merkez bankaları, şimdi de bu politikanın sonuçları ile karşı karşıya.
Piyasadaki fazla parayı toplayan tüketici, iki yıldır beklettiği ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken, hemen her üründeki arz miktarı bu talebi karşılayamayacak durumda.
Talep çok arz kısıtlı olunca fiyatlar artıyor. Bu da bugün, "küresel enflasyon" olarak karşımıza çıkıyor.
IPSOS'un araştırmasına göre en yüksek oranda, "En fazla enflasyondan endişeleniyorum" diyen üç ülke Polonya, Arjantin ve Türkiye.
Bu 3 ülkede son açıklanan enflasyon oranları sırasıyla: Yüzde 15,6, yüzde 60,7 ve yüzde 78,6.
ABD ve Birleşik Krallık son 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşarken, yüzde 6 enflasyon oranına sahip Güney Kore'de bu oran son 24 yılın en yüksek seviyesi.
Benzer şekilde Polonya son 25 yılın, Türkiye son 24 yılın en hızlı fiyat artışı döneminde.
IPSOS'un araştırmasında enflasyondan en az endişe duyan ülke Suudi Arabistan.
Ülkenin nisanda yüzde 2,3 olan enflasyonu mayısta yüzde 2,2'ye geriledi.
Enflasyon endişelerine bağlı olan diğer iki endişe ise "Yoksulluk & Sosyal Adaletsizlik" ile "İşsizlik".
IPSOS'un araştırmasına göre Türkiye'de her 10 kişiden dördü yoksulluk ve adaletsizlikten endişe duyuyor. Ülke, Macaristan, Brezilya ve Hollanda'dan sonra bu konuda en çok endişe duyan dördüncü ülke.
Güney Afrika'da 25-34 yaş arası her 100 gençten 42'si işsiz
Konu işsizlik olunca ise Güney Afrikalıların yüzde 63'ü "en çok işsizlikten endişe duyuyoruz" diyor.
2022'nin ilk çeyreğinde Güney Afrika'da işsizlik oranı yüzde 34,5'ti. 15-24 yaş arası genç işsizlik yüzde 64 seviyesinde, 25-34 yaş grubunun işsizliği ise yüzde 42,1.
Güney Afrika'yı yüzde 13,3'lük işsizliğe sahip İspanya takip ediyor.
Türkiye, 27 ülke arasında "en çok işsizlikten endişe duyuyorum" diyen dokuzuncu ülke. Hollanda ise bu endişeyi en az taşıyan ülke.
İki yıl önce her iki kişiden biri koronavirüsten endişeleniyordu
IPSOS'un çalışmasının öne çıkan sonuçlarından biri de koronavirüs endişesinin tüm dünyada ne kadar gerilediği.
Aynı anket Haziran 2020'de yapıldığında dünyanın en büyük endişesi yüzde 47 ile koronavirüs salgını çıkmıştı. O dönem enflasyon yüzde 9 ile en aşağı sıralarda yer alıyordu.
Geçen iki yılda enflasyon endişesi yüzde 37'ye çıkarken, koronavirüs yüzde 12'ye geriledi.
126 milyon nüfusa sahip Japonya'da koronavirüs nedeniyle bugüne kadar hayatını kaybedenlerin sayısı 31 bin 363 ve koronavirüsten endişe duyduğunu açıklayanların oranı yüzde 33.
Japonya'yı Suudi Arabistan, Malezya ve Güney Kore takip ediyor.
Türkiye'de ise her 100 kişiden sadece yedisi endişe duymaya devam ettiğini açıkladı.
"Şiddet" en çok Latin Amerika ülkelerini ve İsveç'i endişelendiriyor
Ülkelere göre suç ve şiddetten en fazla endişe duyan ülke, yüzde 61'lik oranla Meksika. Meksika'yı Şili, İsveç ve Peru takip ediyor.
Meksika'da enflasyon yüzde 7,28 ile 21 yılın en yüksek seviyesinde olmasına rağmen ülkede, "beni en çok enflasyon endişelendiriyor" diyenlerin oranı yüzde 30.
Suç ve şiddette en az endişeyi duyan ülke Polonya. Polonya'yı da Güney Kore, Japonya, Macaristan, Suudi Arabistan ve Türkiye (Yüzde 15) takip ediyor.
Türkiye'de her 100 kişiden yalnızca 7'si iklim değişikliğinden endişe duyuyor
Tüm dünyanın uzun vadede belki de en fazla endişe duyması gereken, su ve gıda kaynaklarını kurutabilecek iklim değişikliği, dünyada hâlâ yeteri kadar "endişe unsuru" değil.
IPSOS'un "En çok endişelendiğiniz üç şey nedir?" sorusuna verilen cevaplarla hazırlanan araştırmasında "iklim değişikliği"ni işaretleyenlerin sayısı yüzde 16.
Türkiye de en az endişe (yüzde 7) duyanlardan. En çok endişe duyan ülke ise yüzde 30 oranla Japonya.
Her yıl yağmur ve tayfunlar sonrası sellerle mücadele eden ülkede Çevre Bakanlığı'nın 2018 tarihli raporuna göre sıcaklıklar, küresel ortalamaya kıyasla daha hızlı artıyor. Aynı rapora göre Japonya'daki aşırı yağışların oranı 1970'lerden bu yana yüzde 70 arttı.
YORUMLAR
Yorum Yap