Hepimiz Birilerini Öldürebilir miyiz?

İşte bir kriminologun söyleyecekleri

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Hepimiz birini öldürmeye muktedir miyiz?

Yeni BBC draması 'Inside Man', hepimizin birini öldürme yeteneğine sahip olduğumuz fikrini araştırıyor - bu sadece doğru kişiyle tanışma meselesi. Tom Ough , teorinin arkasındaki gerçeği ortaya çıkarmak için bir uzmanla konuşuyor

Birini öldürebilecek misin? Ya özellikle kötü bir ruh halindeyseniz? Ya birisi bunu gerçekten istiyorsa? BBC'nin yeni draması Inside Man'de , David Tennant'ın bir papaz olan karakteri, haksız yere çocukların uygunsuz resimlerine sahip olmakla suçlanıyor. Her gün karşılaştığı şu ikilemle karşı karşıyadır: Suçlayanın yalanı yaymasına izin mi vermeli? Yoksa şansı varken onu itmeli miydi? Böylece “herkes bir katildir” fikrini araştıran bir gösteri başlar. Sadece doğru kişiyle tanışmalısın.”

Bu sözler, deneyimlerinden yola çıkarak konuşan Stanley Tucci'nin karakteri Jefferson Grieff tarafından dile getirildi: İdam Mahkûmunda kilitli ve infazını bekliyor. Ama haklı mı? Katil olmayan her kişinin içinde çıkmaya çalışan bir katil mi vardır? Birmingham City Üniversitesi'nde kriminoloji profesörü olan David Wilson, öyle olmadığını düşünüyor. Meslek hayatını cinayet işleyen erkeklerle çalışarak, hapishane müdürü olarak onlara nezaret ederek ve akademisyen olarak onlarla röportaj yaparak geçirmiş biri olarak da tecrübe konuşuyor.

Wilson, herkesin potansiyel bir katil olduğu fikrinin "saçmalık" olduğunu söylüyor. (Vay canına.) Hepimizin kötü günleri olur, diyor Wilson, “ve hepimiz pek hoşlanmadığımız insanlarla tanışırız. Ama [Tucci'nin karakterinin] söylediği şekilde öldürüyor olsaydık, o zaman katillerin sayısı gerçekte olduğundan çok daha fazla olurdu.” Şans eseri toplantılar bir katil yapmaz.

Cinayet oranının on yıllardır uzun vadeli düşüşte olduğunu söylüyor . 2021/22'de İngiltere ve Galler'de polis tarafından kaydedilen 710 cinayet vardı; bu, bir önceki yılki 570'e göre bir artış, ancak 2022/23'teki 1.047'den çok daha düşük. Wilson, Amerikalı akademisyen Steven Pinker tarafından insanlığın genel olarak daha az şiddetli hale geldiği noktasına atıfta bulunuyor. Yine de cinayet dramalarına ve podcast'lere olan iştahımız hiç bu kadar açgözlü olmamıştı. Amerikalı seri katil Jeffrey Dahmer hakkında bir dizi olan Dahmer , şu anda Netflix'te en çok izlenen dizi konumunda. Cinayet konusu, diyor Wilson, "şu anda zamanın ruhuna uygun bir konu".

Neden? Niye? Wilson, atalarımızdan çok cinayetle meşgul olduğumuz için endişelenmememiz gerektiğini söylüyor. “Cinayet, Viktorya döneminin başlarından beri her zaman popüler bir haber ve dramatik mecaz olmuştur. Artık atalarımızdan daha fazla ilgilendiğimizi iddia bile etmem - ne de olsa asma günleri resmi tatillerdi ve çok büyük seyirciler çekiyordu."

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz