Hareketsiz Yaşam Kan Şekerini Artırıyor!

20 genç ve sağlıklı erkek katılımcı, çalışma için 60 gün boyunca aralıksız yatakta kaldı

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

İki ay boyunca yatakta yatan 20 erkeği inceleyen yeni bir çalışmaya göre uzun süreli hareketsizlik, gıda alımı kısıtlandığında bile kan şekeri seviyelerini "ciddi ölçüde" artırabiliyor.

Kısa süre önce Clinical Nutrition adlı bilimsel dergide yayımlanan, hareketsizliğin vücudun metabolizması üzerindeki tehlikeli ve uzun vadeli etkisini ortaya koyan bulguların, gelecekteki mürettebatlı uzay görevlerine de yansımaları olabilir.

Araştırmada 20 genç ve sağlıklı erkek katılımcı 60 gün boyunca aralıksız yatakta kalırken, Birleşik Krallık'taki Bath Üniversitesi'nden bilim insanlarının liderliğindeki ekip sağlık ölçümlerini değerlendirdi.

Katılımcılar yemek yerken, duş alırken ve tuvalete giderken bile yatakta kaldı. Kilo almalarını önlemek için katılımcılar çok düşük kalorili bir diyetle beslenirken, bilim insanları da erkeklerin vücudunun kan şekeri seviyelerini ne kadar iyi kontrol ettiğini saptadı.

Çalışmada, gıda alımları çok daha düşük enerji harcamalarını karşılayacak şekilde azaltıldığında bile erkeklerin hareketsizliğinin kan şekeri seviyelerini "olumsuz ve ciddi şekilde" etkilediği ortaya kondu.

Yatak istirahati çalışmasının ardından katılımcıların ortalama kan şekeri seviyeleri gün içinde yaklaşık yüzde 6, geceleriyse yüzde 10 oranında arttı.

Bilim insanları, vücudun kan şekerini kaslara alma kabiliyetinin de neredeyse 4'te bir oranında azaldığını söylüyor.

Araştırmacılar, katılımcıların diyabet ve kalp hastalığı gelişiminde önemli bir risk faktörü olan kan şekerlerini kontrol etmek için "mücadele ettiğini" söylüyor.

Erkekler yatak istirahati çalışması sırasında kalori alımlarını azaltmamış olsaydı, bilim insanları kan şekeri seviyelerinin daha da yükseleceğini tahmin ediyor.

Araştırmacılar yeni bulguların gelecekteki uzay görevleri ve kötü yaşam tarzları, kronik rahatsızlıklar, hastalık veya yaralanma nedeniyle uzun süreli hareketsizlik dönemleriyle karşı karşıya kalan milyonlarca kişi için önemli yansımaları olduğunu söylüyor.

Bath Üniversitesi'ndeki çalışmayı yöneten Dylan Thompson, "Sonuçlarımız fiziksel aktivitenin bırakılmasının, diyeti kontrol etmenin yarattığı etkinin dışında, fizyolojik sağlığı derinden etkilediğini ortaya koyuyor" diyor.

Bu, kilo almaktan kaçınmayı başarsanız bile sadece diyeti değiştirmenin, ne yazık ki fiziksel aktivitenin azaltılmasından kaynaklanan tüm olumsuz etkilerin üstesinden gelemeyeceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, uzaya gidenlerin yanı sıra Dünya'da yatağa bağlı olanlar için de buna karşı önlemler geliştirmeyi umuyor.

Son çalışmalar bacak kaslarının elektrikle uyarılmasının, egzersizin kan şekeri kontrolü üzerindeki bazı etkilerini yeniden meydana getirmeyi sağlayabileceğini gösteriyor.

Dr. Thompson, "Bireylerin hareketlerini tamamen kaybettiği uç durumlarda bile kan şekeri kontrolü için kas kasılmasını etkileyebilecek, heyecan verici teknolojik seçenekler olduğuna inanıyoruz ve bunları keşfedip geliştirmek istiyoruz" diye ekliyor.
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz