Hamas'ın Planlı Operasyonu Nasıl Katliama Dönüştü?

"Daha az kişiyi rehin alırız sanıyorduk ama İsrail ordusu karşımızda çöktü"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), Hamas'ın Aksa Tufanı operasyonunun "dikkatlice planlanmış bir saldırıdan kaotik bir katliama dönüştüğünü" yazdı.

Analizde, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki operasyonunun ilk etapta "drone'ların da kullanıldığı son derece organize bir gizli saldırı olarak başladığı fakat kısa süre içinde katliam haline geldiği" yorumu yapıldı.

Hamas'ın ilk dalga saldırılarda "kimsenin beklemediği bir zafer kazandığı ve İsrail'in övündüğü askeri yapıyla istihbarat servislerinin zayıflığını ortaya çıkardığı" ifade edildi. 

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) emekli istihbaratçı Miri Eisin, Aksa Tufanı operasyonunun seyrindeki dönüşümle ilgili şu değerlendirmeyi paylaştı: 

Hamas bu operasyonu, özgürlüklerini kazanmak için düzenledikleri bir saldırı olarak niteliyor. Saldırıları bu çerçeveye oturtarak, İsrail'e karşı yaklaşan savaşı kazanacaklarına inanıyorlar. Ancak Hamas nasıl sivilleri hedef alarak tüm kırmızı çizgileri ortadan kaldırdıysa, İsrail de aynı şekilde misilleme yapacaktır.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre Hamas militanları, operasyonda 199 kişiyi rehin aldı. Rehineler arasında 31 ülkenin yurttaşları var. 

İzzeddin Kassam Tugayları'nın yanında savaşan Filistin İslami Cihat Örgütü de 30 kişiyi rehin aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiayı henüz doğrulamadı.

Operasyon ve rehine krizi, gözlerin İsrail istihbarat servislerine çevrilmesine de neden oldu. İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet'in direktörü Ronen Bar, teşkilat çalışanlarına dün gönderdiği mesajda, "Saldırıyı engelleyemedik. Sorumluluk bana ait" ifadelerini kullandı. 

İsrail basınında yer alan haberlerde, Şin Bet'in saldırıdan bir gece önce Gazze Şeridi'nde sıradışı bir hareketlilik tespit ettiği fakat buna karşın ordunun alarm seviyesini yükseltmediği yazılmıştı.

Hamas'ın Lübnan'daki üst düzey yetkililerinden Ali Baraka ise WP'ye operasyonla ilgili şunları söyledi: 

Daha az sayıda kişiyi rehin alıp geri dönmeyi bekliyorduk ama ordu önümüzde çöktü, ne yapacaktık? İsrail ordusu kağıttan kaplana dönüştü. Bu yüzden rehine sayısı ve İsraillilerin can kayıpları çok fazla oldu.

İsrail, İzzeddin Kassam Tugayları'nın Aksa Tufanı operasyonuna Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt verdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'deki toplam can kaybı 2 bin 778'e yükselirken, yaralı sayısı da 10 bini geçti. İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda en az 1400 kişinin öldüğünü, 3 bin 968 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Independent Türkçe

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz