Guardian: Türk Müzisyenler, Suriyeli Sığınmacılara Kucak Açıyor!

"İstanbul, Suriyeliler için yeni bir kültür merkezine dönüştü"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Türk müzisyenlerin Suriyeli sığınmacılara kucak açtığını yazdı.

Suriye'de 2011'de başlayan iç savaşın ardından Türkiye'ye kaçan sığınmacı sanatçılarla görüşen gazete, Türk müzisyenlerin misafirperver yaklaşımını "kültürel kabul ve uyum göstergesi" diye niteledi. 

2014'te 24 yaşındayken Suriye'den kaçarak Türkiye'ye geldiğini söyleyen Mahdi Alkilani, ilk başta geçimini sağlamak için İstiklal Caddesi'nde tef çalarak sokak müzisyenliği yaptığını belirtti. 

Alkilani, izinsiz müzik yaptığı gerekçesiyle polisin iki yıl boyunca yaklaşık 10 enstrümanına el koyduğunu söyleyerek, "Artık bizi durdurmaya gelen polislerle arkadaş olmuştum" dedi.

Sanatçı, Türk alternatif müzik grubu Debdebe'yle tanıştığını ve 2019'da onlarla konsere çıktığında kariyerinde önemli bir noktaya geldiğini belirtti. 

Sahnede Arapça rap yaptığını anlatan Alkilani, "Dinleyiciler dediklerimi anlamasalar bile konser bittikten sonra gerçekten çok eğlendiklerini söyledi. Beden dilimi, ses tonumu ve vurgulamalarımı anladılar" dedi.

2015'te Halep'ten kaçarak Türkiye'ye gelen Serkan Hakkı ise İstanbul'da kardeşleriyle stüdyo açarak ilk albümleri üzerinde çalıştıklarını belirtti.

30 yaşındaki klarnetçi, müziğin kendisi için bir terapi olduğunu söyleyerek, "Klarnet çalmadan geçen bir günü hayal bile edemiyorum" ifadelerini kullandı. 

Müzisyen, kanun sanatçısı Göksel Baktagir'le konserlere çıktığını, ondan aldığı ilhamla Türk ve Arap kültürünü bir araya getirmek istediğini söyledi.

Hakkı, İstanbul'un Fatih ilçesindeki Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde tüm biletlerin tükendiği bir konserde, seyircilerin yarısının Türk yarısının da Suriyelilerden oluştuğunu belirterek, "O anda hepimizin bir olduğunu hissettik" dedi. 

Guardian, haberinde şu değerlendirmelere de yer verdi: 

Son yıllarda, özellikle de geçen ay yapılan seçimler öncesinde, Türkiye'deki siyasetçilerin Suriye karşıtı söylemlerinde artış yaşandı. Ancak 540 binden fazla Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye'nin en kalabalık şehrinin müzik sahnesinde, kültürel kabul ve uyuma dair işaretler var.

Cambridge Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Dünya Habeş ise üzerinde çalıştığı etnografya araştırmasında, İstanbul'un Suriyeliler için yeni bir kültür merkezine dönüştüğüne dikkat çekerek, "Özellikle müzik çok güçlü bir iletişim kurma aracı" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz