Gıda Sahtekarları Şimdi de Hurmaya El Attı!

Gıda Sahtekarları, bu hurmaları daha tatlı ve parlak görünümlü hale getirmek için glikoz şurubuna batırıyor ve her zamanki gibi insan sağlığını hiçe sayılıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Ramazan ayında büyük talep gören hurmanın Medine, Bağdat, Kudüs, İran, Tunus, Afrika gibi pek çok çeşidi var ve çeşidine göre fiyatı değişiyor. 

Bu hurma çeşitleri içinde özellikle Afrika hurması, diğerlerinden daha tatsız ve küçük. Gıda Sahtekarları, bu hurmaları daha tatlı ve parlak görünümlü hale getirmek için glikoz şurubuna batırıyor ve her zamanki gibi insan sağlığını hiçe sayılıyor.

Peki, glikoz batırılmış hurmaları nasıl ayırt edeceğiz?

Glikozlu hurma tüketmek hangi organlarımıza zarar veriyor?

Sadece açıkta satılan hurmalar mı riskli?

Kansere neden olur mu?

İç Hastalıkları uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Açık, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu ile hurma satın alırken dikkat edilmesi gerekenleri ve hile karışan hurma tüketiminin sağlığımıza etkilerini konuştuk.

Ebru Akdağ, hurmanın tatlılığının üretim koşullarına ve çeşidine göre değişiklik gösterdiğini, tüketicilerin genellikle tatlı hurmaları tercih etmesi nedeniyle tadı az olan hurmalara glikoz şurubu katıldığını belirtiyor. Akdağ, ürünün etiketinde içindekiler kısmında belirtilmesi koşuluyla, bunun bir hile olmadığını hatırlatarak, "Aslında sadece hurmada değil, diğer kuru meyvelerde de glikoz şurubu ya da elma suyu konsantresiyle tatlandırma yapılıyor. Bu ürünleri satın alırken içindekiler bölümüne göz atmayı unutmayın” diye konuşuyor.

Hileli ürünü nasıl anlayacağız?

Akdağ, hurmalara glikoz eklenip eklenmediğine yönelik en güvenilir bilginin etiket üzerindeki beyan olduğunu, buna ek olarak üzerinin çok parlak ve dokusunun yapış yapış olmasının da göstergelerden bir sayılabileceğini söylüyor ancak bunun kesin bir ipucu olarak değerlendirmenin kesin bir doğru olmadığının altını çiziyor.

GLİKOZ ŞURUBU DOĞAL GLİKOZDAN FARKLI

Deniz Uzunoğlu, glikoz şurubunun, ticari gıda sanayiinde renk verici, kıvam verici, nem tutucu ve tatlı lezzet sağlayıcı olarak kullanılan bir madde olduğunu belirtiyor. Uzunoğlu, vücudumuzun birincil enerji kaynağının tükettiğimiz besinlerin sindirimi sonucu elde ettiğimiz glikoz olduğunu, glikoz şurubunun ise besinlerde bulunan doğal glikozdan farklı olduğunu dile getiriyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz