Geçmişi İçin özür Dileyecek!

Hollanda hükümeti, ülkenin kölecilik geçmişi için 19 Aralık Pazartesi günü dünya çapında 8 ayrı noktada resmi olarak özür dileyecek. 

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Hollanda hükümeti, ülkenin kölecilik geçmişi için 19 Aralık Pazartesi günü dünya çapında 8 ayrı noktada resmi olarak özür dileyecek. 

Hükümet, kölecilik için tazminat ödenmesi yerine, bu konuda farkındalığı artırmak için 200 milyon euro bütçe ayıracak.

Hollandalı kamu yayıncısı NOS’un duyurduğu bu gelişme, Lahey’deki hükümet kaynakları tarafından da doğrulandı.

Hükümet üyesi 7 bakan, 19 Aralık’ta eski Hollanda sömürgesi olan Surinam ile Karayipler’deki Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Eustatius, Saba ve Sint Maarten adalarına gidecek.

Hollandalı bakanlar, buralarda, ülkenin kölecilik geçmişi nedeniyle, devlet adına resmi özür dileyecek.

Başbakan Mark Rutte de, aynı gün Lahey’de özür açıklamasında bulunacak.

Hükümetin resmi olarak özür dilemesi, Hollanda’nın, köleleştirdiği kişilerin yakınlarına doğrudan maddi tazminat ödemesi anlamına gelmiyor. 

Lahey yönetimi, tazminat yerine, kölecilik konusunda farkındalığı artırmak amacıyla hazırlanacak projeler  için 200 milyon euroluk bir bütçe ayıracak. Kölecilik tarihi ile ilgili bir müze için de 27 milyon euro kaynak sağlanacak.

Hollanda Temsilciler Meclisi delegasyonunun Surinam, Curaçao ve Bonaire'e yaptığı geziden sonra, parlamento çoğunluğu, hükümetin resmi özür dilemesini istedi.

Eylül ayında Surinam’ı ziyaret eden Hollanda Başkanı Rutte de, köleciliğin kaldırılışının 150. yılı olan 2023'ün, tamamen köleciliğin acısını kabul etmeye dönük etkinlikleri kapsaması gerektiğini vurguladı. 

Hollanda’da Amsterdam ve Rotterdam başta olmak üzere kölecilik geçmişinde rol sahibi olan kentler, daha önce özür dilemişti.

Hollanda Merkez Bankası da, geçen Temmuz ayında köleciliğin kaldırılmasını anma töreninde resmi özür açıklaması yaptı.

Hükümet, zamanlama açısından uygun olmadığı gerekçesiyle Temmuz ayında  özür dilemeyi reddetti.

NOS tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre, Hollanda’da toplumun çoğunluğu, kölecilik geçmişi için özür dilenmesini taraftar değil.

Geçen yıl Hollandalıların yüzde 31'i özür dilenmesini isterken, yüzde 55'i buna karşıydı. Bu yıl özür yanlılarının oranı  yüzde 38’e yükseldi ancak hala toplumun yüzde 49'u buna karşı çıkıyor.

Araştırmaya göre, özür talebi daha çok göçmen kökenliler arasında yaygın. 

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz