Gazze'de Son Durum!

İsrail'in kara harekatı öncesi baskınlar düzenlediği Gazze'de son durum

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Gazze şeridinin kuzeyindeki tahliye emrine uyan Filistinliler araçlarla veya yaya olarak bölgeyi terk etmeye çalışıyor

İsrail ordusu yüzlerce Filistinlinin tahliye çağrılarına uyarak güneye akın ettiğini bildirdi.

İsrail, Hamas'ın sınırı aşarak sivillere yönelik  gerçekleştirdiği saldırılarına karşılık vermek amacıyla Gazze şeridine yapacağını duyurduğu kara harekatı öncesinde kentin kuzeyindeki bölgelerde yaşayan Gazzelilere yönelik tahliye çağrısını sürdürüyor.

İsrail ordusu sosyal medya kanallarında Arapça yayınladığı bir mesajda Filistinlilerin kentte açtıkları iki ana yolu kullanarak yerel saatle 09.00-15.00 arasında güvenli bir şekilde ayrılabileceklerini duyurdu.

Ordu ayrıca yüzlerce Filistinlinin İsrail'in çağrılarına kulak vererek güneye akın ettiğini bildirdi. 

Diğer yandan Gazzeli yetkililer İsrail'in devam eden hava saldırılarında kuzeyden güneye kaçmaya çalışan insanların oluşturduğu bir konvoyun vurulduğunu bildirdi. Olayda 70 kişinin öldüğü, 200 kişinin yaralandığı haberleri geliyor.

"BM binaları artık güvenli değil"

Birleşmiş Milletler'e göre on binlerce Filistinlinin Gazze'nin kuzeyinden güneye doğru yola çıktığını ve hafta başında yerinden edilen 400.000 Gazzeliye eklendiğini tahmin ediyor.

"Başlangıçta insanların güneye doğru hareket etme emirlerine güvenli bir şekilde uymaları için hiçbir güvenli koridor sağlanmamıştır. Aralarında ailelerin de bulunduğu yüzlerce kişi yürüyerek kaçmak zorunda kaldı. Yeni yerinden edilenlerin gıda güvenliği, suya, barınağa ve sağlık hizmetlerine erişimi konusunda endişeler var" dedi.

Son bir haftadır yaklaşık 400 bin Gazzelilerin yerinden edildiğini belirten Birleşmiş Milletler, tahliye emrinin verildiği Gazze'nin kuzey yarısındaki BM binalarını artık güvenli görmedikleri uyarısında bulundu. 

İsrail ordusu cuma günü yaptığı açıklamada, tank destekli birliklerin Filistinli roket ekiplerini vurmak ve rehinelerin yeri hakkında bilgi toplamak için baskınlar düzenlediğini bildirdi.

Karadan yapılan baskınlar, İsrail askerlerinin Hamas saldırılarına misilleme olarak  bombardımana başlamasından bu yana Gazze sınırından girdiğine dair ilk işaret oldu. Ordudan yapılan açıklamada kara birliklerinin baskınları gerçekleştirdikten sonra Gazze'den ayrıldığını belirtti.

"Bir sonraki aşamaya hazırız"

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu cuma günü televizyondan nadir bir açıklama yaparak "Düşmanlarımıza eşi benzeri görülmemiş bir güçle saldırıyoruz. Bunun sadece bir başlangıç olduğunun altını çiziyorum." dedi.

İsrailli bir askeri yetkili cumartesi sabahı erken saatlerdeki bir video brifinginde "Gazze Şeridi çevresinde, İsrail yedek askerleri operasyonların bir sonraki aşaması için hazırlanıyor." şeklinde bilgi verdi. Yetkili Hamas'a karşı başlattıkları savaşın nihai amacının örgütü ve askeri kapasitesini ortadan kaldırmak ve "bir daha asla İsrailli sivillere ya da askerlere zarar veremeyecek hale gelmesini sağlamak" olarak açıkladı. 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz