Faiz cephesinde son durum
Merkez Bankası'nın faiz artırımının yanı sıra Şubat ayındaki yüklü ihale takviminin de etkisiyle baskı altında kalan tahvil-bono piyasasında son bir haftada dengelenme eğilimi öne çıktı. Gösterge tahvil faizi %11'in üzerinde seyrederken, 1 yıl ve çevresi kısa vadeli faizler de %11 çevresine tutunmuş durumda.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Ocak sonundan itibaren büyük ölçüde kısa vadeli faizlerin aşağısında bulunan orta-uzun vadeli faizlerde yatay görünüm dikkat çekti. 10 yıllık tahvil faizi %10,70de bulunurken %10,90larda bulunan 5 yıllık tahvil faizinde son bir haftada adeta yaprak kımıldamadı. Son bir haftada izlenen fiyatlama dinamiği paralelinde piyasada ters eğim etkisi sürerken kısa-uzun faiz makası (negatif) 60 puanda bulunuyor.
Büyüme teması ön planda. Faizlerde kalıcı düşüş zor
Bilindiği üzere, geçtiğimiz Aralık ve Ocak aylarında özellikle ABDden gelen makro veriler beklentilerin altında kalmış bu süreçte ABD tahvil faizlerinde 40 baz puan civarında düşüş izlenmişti. Ancak özellikle Şubat ortasından itibaren ABD verilerinde toparlanma izlenmesi ve zayıf verilerin hava koşullarından kaynaklandığı algısı global faizler aleyhine olan mevcut konjonktürün devam edeceğine işaret ediyor.
Ayrıca Avrupada makro toparlanmanın ivme kazanması ve son gelen enflasyon verilerinin de etkisiyle ECB kanadından euro cinsi para arzını artıracak olası bir likidite adımı beklentilerinin gündemden düşmesi de dikkate alınması gereken bir diğer faktör...
PMI gibi öncü verilerin global anlamda büyüme temasını desteklediği mevcut koşullarda; İngiltere, Avustralya gibi diğer gelişmiş ülkelerden gelen sinyaller de dikkate alındığında likidite koşullarının orta vadede sıkılaşabileceği beklentileri öne çıkıyor.
Pek çok alternatif enstrüman tahvil faizlerinde yukarı harekete işaret ediyor
Enflasyon beklentilerinde sert yükselişin yanı sıra TCMBnin mevcut politika duruşu dikkate alındığında kısa vadeli faizlerde aşağı alanın sınırlı olduğu söylenebilir.
Mevcutta TCMB ortalama fonlama maliyetinde (%10un üzerinde) sınırlı artışlar dikkat çekiyor (%10,15). Ayrıca aylık swap faizlerinin %11,8e doğru artışını sürdürmesi ve mevduat faizlerindeki yukarı eğilim, tahvil faizlerinde dalgalanma riskine işaret ediyor.
Gösterge faizde yukarı yönde son 2 yılın zirve seviyeleri %11,50ler güçlü direnç seviyeleri olarak öne çıkıyor. Mevcut koşullarda, faizde aşağı yönde ise %10,50nin altına kalıcı düşüş beklemiyoruz..
YORUMLAR
Yorum Yap