Ev Sahipleri Dikkat! Bu Tarihi Geçiren Büyük Ceza Ödeyecek!

Tapu sahibi olan milyonları ilgilendiriyor. Bu tarihi atlayan büyük para cezası ödeyecek. İşte ayrıntılar...

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

TBMM'den geçen yeni yasa ile izin belgesi sahibi bir kişinin ölümü durumunda, mirasçıların 3 ay içinde başvuru yapmaması veya tüzel kişiliğin sona ermesi halinde izin belgesi geçersiz hale gelecek.

Ancak kullanıcı hakları, sözleşme süresi boyunca korunmaya devam edecek. Bu düzenleme, izin belgelerinin daha sıkı denetlenmesini sağlayacak.

İzin belgesi sahibi olup, kiraladıkları konutları üçüncü kişilere kendi adına kiralayanlar, her bir kira sözleşmesi için 100 bin lira idari para cezasına çarptırılacak.

Bunun yanı sıra, izin belgesi olmadan konutlarını turistik amaçla kiraya verenlere de her bir konut için 100 bin lira ceza uygulanacak.

EV SAHİPLERİNE YENİ DÜZENLEME

Yeni düzenlemeye göre, konut kiralama izin belgesi almak artık zorunlu hale geldi. Bu belge, ilgili Bakanlık tarafından verilecek ve başvuru sırasında, turistik kiralama için uygun görülen bağımsız bölümle ilgili tüm kat maliklerinin oy birliğiyle aldığı kararın belgelenmesi gerekecek.

İzin belgesi alma sorumluluğu kiraya verene ait olacak. Turistik kiralama faaliyetleri, A grubu seyahat acentaları aracılığıyla belgelendirilecek ve bu süreç, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na uygun olarak yürütülecek.

Eğer izin belgesi saİzin hibi olan gerçek kişi vefat ederse, mirasçılarının ölüm tarihinden itibaren 3 ay içinde başvuru yapmaması durumunda veya tüzel kişilik sona erdiğinde, izin belgesi geçersiz sayılacak. Buna rağmen, kullanıcı hakları sözleşme süresi boyunca korunmaya devam edecek.

KİMLER İZİN BELGESİ ALABİLİR?

Turistik kiralama izin belgesi alan konutlarda Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri uygulanacak ve izin belgesi sahibi, bildirim yükümlülüğünü eksiksiz olarak yerine getirmekle yükümlü olacak. Sözleşmeler belirtilen süre sonunda otomatik olarak sona erecek.

Yüksek nitelikli konutlar için özel şartlar aranmadan izin belgesi alınabilecek. Bu kanun, izinsiz kiralama faaliyetlerine ve izin belgesi sahiplerine yönelik cezaları da belirliyor.

100 BİN LİRA PARA CEZASI

Turistik amaçla konut kiralayanlar, her bir konut için 100 bin lira idari para cezası ile cezalandırılacak ve izin belgesi alabilmeleri için 15 gün süre verilecek.

Bu süre sonunda izin belgesi almadan faaliyetlerine devam edenlere ise 500 bin lira idari para cezası uygulanacak ve bir kez daha 15 gün süre tanınacak.

İzin belgesi sahibi tarafından kiralanan konutları üçüncü kişilere kiraya verenlere, her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Ayrıca, izin belgesi olmayan konutların turistik kiralama yoluyla kiraya verilmesine katkıda bulunanlar da her bir konut için 100 bin lira idari para cezası ile karşı karşıya kalacak.

Aracı hizmet sağlayıcıları, konutların içeriğini 24 saat içinde yayınlamazlarsa her bir konut için 100 bin lira idari para cezası ile cezalandırılacak. Bu düzenlemelere uymayan aracı hizmet sağlayıcılara her bir konut için ek olarak 100 bin lira daha idari para cezası uygulanacak.

Ayrıca, izinsiz olarak kiralama faaliyetlerine devam eden ve bir yıl içinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verenler için bir milyon lira idari para cezası uygulanacak.

BİLDİRİM ZORUNLULUĞU

Gereken bilgilerin 30 gün içinde iletilmemesi, eksik iletilmesi veya yanıltıcı bilgi verilmesi durumunda 50 bin lira idari para cezası kesilecektir.

Turizm payı belgesinin 30 gün içinde sunulmaması veya denetime tabi tutulmaması halinde de ayrıca 50 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Turistik amaçlı kiralanan konutların yanıltıcı şekilde tanıtılması veya vaat edilen koşulların yerine getirilmemesi durumunda 100 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Sözleşmeye uygun şekilde teslim edilmeyen konutlar için 100 bin lira, yapılmayan ödemeler için ise 200 bin lira idari para cezası kesilecek.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz