Estetik Ameliyat Dönüşü Vesikalık Fotoğraf Sorunu!

Seyahat etmek; botoks, dolgu ve cerrahi müdahale gibi estetik operasyonlar yaptıran kişiler için kabusa dönüşebilir.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Euronews’in haberine göre, estetik yaptırmak için dünyanın dört bir yanından Türkiye'ye gelen insanlar ülkelerine dönerken havalimanında sorun yaşıyor.

Seyahat etmek; botoks, dolgu ve cerrahi müdahale gibi estetik operasyonlar yaptıran kişiler için kabusa dönüşebilir.

Konu, bir yıl önce TikTok fenomeni Joanne Prophet'in Türkiye'de altı havaalanı güvenlik görevlisi tarafından yaklaşık bir saat boyunca bir odada sorguya çekildiğini bildirmesiyle kamuoyuna yansımıştı.

Bu olay, havaalanı güvenliğinin 10 yıl geçerli olan ve estetik ameliyat ve dolgu yaptırmadan önce çektirdiği pasaport fotoğrafının şu anki görünümüyle uyuşmadığını söylemesi üzerine gerçekleşmişti.

"BU FOTOĞRAF SİZE HİÇ BENZEMİYOR"
Fotoğrafların çekilmesinden bu yana Prophet göğüs implantları, diş kaplamaları, çene-dudak dolgusu, burun estetiği ve yağ eritici enjeksiyonlar yaptırdı. Saçları da platin sarısından kaynak saçlarla uzun kül sarısına dönüştü.

Manchester Havaalanı güvenlik görevlileri Prophet'e indiğinde, "Bu resmi değiştirmeniz gerekiyor çünkü size hiç benzemiyor ve muhtemelen bu yüzden sürekli sorguya çekiliyorsunuz," dedi.

Pasaportunun süresi bir yıl sonra dolacak olmasına rağmen Prophet yeni bir pasaport için ödeme yapmak zorunda kaldı.

Genç kadının açıklaması, dünyanın dört bir yanındaki havaalanlarında benzer deneyimler yaşadıklarını bildiren ve çoğu kadın olan diğer yolcuların yorumlarını tetikledi.

TikTok'ta bir kadın "Türkiye'de pasaport kontrolündeki kameralar en ufak bir değişikliği yakalıyor. Sadece burnumu yaptırdım ve sürekli sorguluyorlar," yorumunu yaptı.

Prophet, "Pek çok insanın ameliyat için uçtuğu yer olduğunu düşünürsek bunu düzeltmeleri gerekiyor," diye cevap verdi.

Diğer kadınlar da Cape Verde ve Singapur'da benzer deneyimler yaşadıklarını bildirirken, biri sorgulanırken "dolgudan önceki resimlerini çıkarmak zorunda kaldığını" söyledi.

UZMANLAR YÜZ TANIMA TEKNOLOJİSİ HAKKINDA UYARIYOR 
Bunun ardından seyahat uzmanları konuyu doğrudan ele almaya başladı ve yolcuları uçağa binmeden önce dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyardı.

Özellikle biyometrik teknoloji ve yüz tanımanın pasaport kontrolü için giderek daha fazla kullanıldığı günümüzde, yüzünüzdeki önemli değişiklikler kimliğinizle ilgili sorulara yol açabilir.

Tatil sitesi Travel Republic'e göre, havaalanlarında yüz tanıma sorunları artık nispeten yaygın ve gecikmelere hatta iptallere neden olabiliyor.

Passport-Photo online'ın biyometrik fotoğraf ve seyahat uzmanı Karolina Turowska, Buzzfeed'e yaptığı açıklamada, "Havaalanı bilgisayarları göz bebekleri, kulaklar, burun ve ağız arasındaki mesafeyi, ağız ve gözlerin genişliğini kullanıyor," dedi.

Turowska, yüzüne müdahale yapılan yolcuların mevcut görünümlerine benzeyen bir pasaport fotoğrafına sahip olmaları gerektiğini hatırlattı.

Pazar araştırmacısı Fortune Business Insights'a göre, Avrupa'da hem botoks hem de dolgu giderek daha popüler hale geliyor ve ilgili pazarların 2030 yılına kadar yüzde 4,8 ve yüzde 6,3 oranında büyümesi bekleniyor.

Uzmanlar, yakın zamanda ameliyat olunduysa ve uçağa binilmesi gerekiyorsa, son çare olarak doktordan pasaport fotoğrafından neden farklı görünüldüğünü açıklayan bir not yazmasının talep edilebileceğini belirtiyor.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz