Erdoğan'dan İspanyol Muhabire: 'Bana Başını Sallama!'

"Türkiye bir hukuk devletidir. Kararları yargı verir"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş'ın tutukluluklarıyla ilgili soruda, "Türkiye bir hukuk devletidir. Burada kararları yargı verir. Hukuk devletindeki yargımız kararını vermiştir.Bu isimlerden birisi 100 kişiden fazlasının ölümüne neden olmuştur. Bir basın mensubunun bu teröristleri savunması düşündürücüdür. Başını sallama, ben sallamıyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye-İspanya İş Forumu'nda konuşmasının ardından, İspanya Başbakanı Sanchez ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan Sanchez ile ortak basın toplantısı yaptı. 

İspanya Başbakanı Sanchez'in konuşmasından öne çıkanlar:

2021 yüksek düzeyli toplantısında yıllık 20 milyar euro hedefine ulaşmayı belirlemiştik. Hala büyüme potansiyelimiz devam ediyor. Bundan sonraki zirvede 25 milyar euroya çıkarmaya kararlıyız. Her iki tarafa da fayda sağlayan çok sayıda şirket var. Aramızdaki iş birliğini güvenlik ve savunma alanında sürdürmeye devam ediyoruz. Ülkemiz yapıcı yaklaşımın kararlı savunucusudur. Türkiye ile AB arasındaki bu rolümüzü sürdürmeye devam edeceğiz.

 Enerji konusundaki anlaşmaları destekledik. Gümrük Birliği konusunda destekledik. İspanya ve Türkiye'nin kaygılarının paylaştığı temel uluslararası senaryolara değinmek istiyorum. Her iki ülke barış odaklı çalışmaya devam edecek.

Gazze konusunda kalıcı ateşkes, insani yardımın girişi, rehinelerin serbest bırakılması gibi ortak görüşlerimizi paylaşıyoruz. Çok daha fazlasının yapılması gerekiyor. İki devletli çözüm gerekiyor. Acil bir ihtiyaçtır.

Ukrayna'ya bakış açısı da birbirimize yakın.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

Değerli basın mensupları, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Sayın Sanchez ile Türkiye-İspanya 8. Hükümetlerarası Zirve nedeniyle bir araya gelmekten memnuniyet duyuyorum.

 20 milyar dolar hedefini yakalamaktayız. Bir hadaki hedefimiz 25 milyar Euro'ya ulaşmak. Daha fazla İspanyol yatırımcıyı ülkemizde görmek istiyoruz. Toplantılarda yapılan çalışmaların somut hale dönmesinin takipçisi olacağız.

İspanya hem müttefik olarak Türkiye'nin hem de NATO'nun güvenliğine destek veriyor. Bu katkının bazı NATO müttefikleri tarafından da örnek alınmasını temenni ediyorum. İspanya Türkiye'nin AB'ye katkılarını en iyi idrak eden dostlarımızdandır.

Bu tutumun önümüzdeki dönemde güçlenerek sürmesini devam ediyoruz. Sayın Sanchez ile Avrupa'da artan İslam düşmanlığını da görüştük. Bu tür meydan okumalarla mücadelede medeniyetler ittifakı önemli bir platformdur.

İttifakın 20. kuruluş yıl dönümüne yaklaşırken, ileriye dönük neler yapabileceğimizi de ele aldık.

"TANIMA KARARI ÇOK MÜHİMDİR, BU TUTUM ÖRNEK OLMALI"

Gazze başta olmak üzer Filistin topraklarında yer alan gelişmeler odağımızda yer aldı. İspanya'nın Gazze tutunumunun henüz Filistin'i tanımayan ülkelere de örnek teşkil etmesini temenni ederim.

Küresel vicdanın harekete geçirilmesinde Sanchez'in önemli rolü oldu.

"ALINAN KARARLAR UYGULAMAYA GEÇMELİ"

Gazze için alınan kararlar önemli. Alınan kararlar kağıtta kalmamalı, uygulamaya geçmeli.

SORU CEVAP

GAZZE'DE KALICI ATEŞKES MÜMKÜN MÜ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Adil ve kalıcı barışı sağlayacak, akan kanı durduracak, bölgemize huzur getirecek her karar ve planı olumlu değerlendiririz. Önemli olan bunların samimi bir şekilde ele alınması, kağıtta kalmaması Bunun için görüşülmesi gereken herkes ile görüştük ve bu temaslarımız şu anda da sürüyor. BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamalarda ülkeler ezici çoğunlukla acil ve kalıcı ateşkese duyulan ihtiyacı ortaya koydular. Ülkelerin meydanlarında sadece barış isteyenler aylardır seslerini duyurmaya çalıştı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin de böylesi bir zemine gelmiş olması olumludur. Fakat BM maalesef bu süreçte çok büyük yara aldı. Bu karar da İsrail tarafından uygulanma ve İsrail, Filistin'de birliğini okuma gayreti her an kendisini zaten bitirmeye doğru götürüyor.

Başta ABD olmak üzere Güvenlik Konseyi üyelerinin bu kararın arkasında durup hemen ateşkesi sağlamak için İsrail'e gerekli baskıyı yapmalıdır. Bu süreç böyle devam etmeyecektir. Temennimiz İsrail'in artık bu saldırılardan vazgeçmesi ve bölgeye kalıcı barışı getirecek bir zemine gelmesidir. Süreci yakından takip ediyoruz.

TÜRKİYE-İSPANYA ARASINDAKİ SAVUNMA ANLAŞMALARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Savunma sanayinde bir dayanışmanın teklifidir bu. Birinci sırada TGC Anadolu ile adım attık. Şimdi bir üst segmente geçelim istiyoruz. Mevcuttan daha büyüğünü birlikte yapalım istiyoruz. Savunma Bakanlığımız bu çalışmayı yürütüyor. İnsansız hava araçlarını birlikte yapılabileceğimiz bazı adımları atıyoruz. Bu çalışmalarda dünyada malum birçok ülke çok çok ileri adımlar attı. Türkiye de bu konuda daha ileri adımları atmak istiyor. Bu çalışmaları da şu anda gerek Savunma Başkanlığımız, gerek Savunma Bakanlığımız bu çalışmayı hızla yürütüyor ve bizler de bunun takipçisiyiz. İspanya ile bu konuda işbirliğimiz olacak.

BATILI ÜLKELERİN GAZZE TUTUMU

Pedro Sanchez: Avrupa ülkelerinin çoğu bizimle aynı görüşte. Bu hafta Sayın Abbas ile de görüştüm. Filistin'in tanınması konusunda gerekli çağrılarda bulunuyoruz. Çok vakit kaybedildi. Bu çatışmanın çoktan çözülmesi gerekiyordu. Bu konuda sorumluluğu üzerimize almamız gerekiyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biliyorsunuz bir kitabım var. Daha adil bir dünya mümkün. Bir diğer kitabım da Dünya 5'ten büyüktür. Dünyanın kaderi şu an 5 ülkenin elinde. Son olayda bu 5 ülkeden bir tanesi devamlı İsrail'in yanında yer alıyor. Orada çocuklar ölmüş kadınlar ölmüş, gazeteciler ölmüş bunların hiç umurunda değil. Bir Sanchez çıkıp tek başına bayrağı açıyor sonra bakıyoruz iki Avrupa daha ona katılmış. Bunu bizim yaygınlaştırmamız lazım. Burada yazılı ve görsel medyaya da çok iş düşüyor. 150'ye yakın medya mensubu eğer İsrail tarafından öldürüldüyse buna devam mı diyelim? Bunların karşısında durmayacak mıyız? Öyleyse bu adımı hep beraber atmamız gerekiyor. İsrail katliamlarına devam ederken ABD'nin duruşu bizi ciddi anlamda üzmektedir. 

DEMİRTAŞ VE KAVALA KARARI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye bir hukuk devletidir. Kararları yargı verir. Bu verdiğiniz isimlerle ilgili olarak yargımız kararını vermiştir. Örneğin bu isimlerden biri 100'ü aşkın gencin ölümüne neden olmuş, ülkemizin güneydoğu bölgesinde ölümlere neden olmuşlar. Sizlerin bu soruları sorması bizi düşündürüyor. Bir basın mensubunun teröristleri savunması bizi gerçek anlamda üzmektedir. Başını sallama bak ben sallamıyorum. Kavala olur, Demirtaş olur biz yasaların dediğini yerine getiririz. Yapılan iş budur. Siz Türkiye'de yaşamıyorsunuz sanırım. Biz Türkiye'deyiz. Bu ciddi manada bölgenin huzuru için attığımız adımlardır. Bundan sonra da böyle yürüyecektir.

Toplantıya MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, TBMM Başkanvekili Celal Adan'da katıldı. Görüşmeler sonrası Türkiye ile İspanya arasında çeşitli alanlarda anlaşmalar imzalandı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz