Elon Musk: 'Yapay Zeka, Medeniyeti Riske Atıyor'

Zuckerberg, "Bu gelişmekte olan bir teknoloji, burada dengelenmesi gereken önemli denklemler var" diyor

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Tesla devi ve multimilyarder Elon Musk'ın özel bir toplantıda ABD'li senatörlere, denetimsiz yapay zeka teknolojisinin topluma karşı "medeniyet riski" teşkil ettiği uyarısında bulunduğu bildirildi.

Senato'nun çoğunluk lideri Chuck Schumer, hem yapay zeka teknolojisinin hızla gelişmesini teşvik eden hem de bu teknolojinin en büyük risklerini hafifleten iki partili bir kanunun geçmesini sağlama amacıyla ABD'nin en önde gelen teknoloji yöneticilerini bir araya getirdi.

Kapalı kapılar arkasında gerçekleşen toplantıya aralarında Tesla ve SpaceX'in patronu Musk, Meta'dan Mark Zuckerberg, Microsoft'un eski başkanı Bill Gates ve Alphabet'ten Sundar Pichai'nin yanı sıra OpenAI'ın kurucusu Sam Altman'ın da bulunduğu, teknoloji sektörünün en büyük isimlerinden bazıları katıldı.

Birkaç saat süren toplantının ardından Kongre Binası'ndan ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada Musk, yapay zekayı düzenlemede yapılacak yanlışlar "ağır" sonuçlar yaratacağı için değişikliklere "tepki vermekten ziyade proaktif olunması gerektiğini" söyledi.

NBC News'a göre Musk şöyle dedi:

Mesele gerçekten de bir medeniyet riski. Bir grup insanın diğerine karşı olması... bu böyle bir şey değil. Bu, her yerdeki tüm insanlara risk teşkil etme potansiyeli taşıyan bir şey.

Musk'ın, sektördeki gelişmeleri denetlemek ve güvenliği sağlamak için Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu veya Federal Havacılık İdaresi gibi devlete bağlı bir yapay zeka kurumu açılması çağrısında bulunduğu da bildirildi.

Teknoloji sektörünün liderleri de yapay zekanın düzenlenmesinde dengeli bir yaklaşım çağrısında bulundu.

Önceden hazırladığı konuşmasında yapay zekayla ilgili belirleyici iki meselenin "güvenlik ve erişim" olduğunu belirten Zuckerberg, ABD Kongresi'nin "yapay zekayı inovasyonu ve güvenlik önlemlerini destekleme amacıyla kullanması gerektiğini" ekledi.

Meta'nın başkanı, "Yeni teknolojiler genelde yeni zorluklar getirir ve ürünlerin sorumlu biçimde üretilip dağıtılmasını sağlamak şirketlerin görevi" dedi.

Zuckerberg şöyle ekledi: 

Bu gelişmekte olan bir teknoloji, burada dengelenmesi gereken önemli denklemler var ve bunun nihai sorumluluğu hükümette.

Facebook'un kurucusu yapay zekanın potansiyel risklerini en aza indirirken, bir yandan da potansiyel faydalarını en üst düzeye çıkarmak adına yasa yapıcıları, akademisyenleri, sivil toplumu ve sektörü birlikte çalışmaya çağırdı.

Zuckerberg'ün yapay zeka sistemlerine güvenlik önlemleri eklemek için önerdiği önlemler arasında "yapay zekanın eğitileceği verileri seçmek, sorunların tespiti ve çözümü amacıyla dahili ve harici, kapsamlı kırmızı takım testleri gerçekleştirmek, uyumu sağlamak için modellere ince ayar yapmak ve piyasaya sürülen sistemlere ek filtreler eklemek için güvenlik odaklı bulut sağlayıcılarıyla işbirliği yapmak" yer aldı.

ABD Kongre Binası'ndaki yasa yapıcılar teknoloji devlerinin yöneticileriyle yapay zekaya ilişkin potansiyel düzenlemeleri görüşürken Microsoft, OpenAI, Meta, Alphabet ve Amazon gibi şirketler de ChatGPT, Bing ve Bard gibi araçların arkasındaki işçilerin koşulları hakkında incelemeye alınıyordu.

Yasa yapıcıların, şirketlerin genelde dış kaynaklı firmalarda yapay zeka eğitimi ve sohbet botu yanıtlarının değerlendirilmesinde kullanılan verileri etiketlemekle görevlendirilen veri etiketleyicilerinin çalışma koşullarını soruşturduğu bildiriliyor.

Elizabeth Warren ve Edward Markey'nin de aralarında bulunduğu yasa yapıcılar, teknoloji yöneticilerine gönderdikleri mektupta şöyle dedi:

Bu işin temel niteliğine rağmen dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca veri çalışanı bu stresli görevleri sürekli gözetim altında, düşük ücretlerle ve hiçbir sosyal haktan faydalanmadan yerine getiriyor.

Yasa yapıcılar, "Bu koşullar sadece çalışanlara zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda yapay zeka sistemlerinin kalitesini de riske atarak doğruluğu baltalama, önyargılar içerme ve verilerin korunmasını tehlikeye atma potansiyeli taşıyor" diye belirtti.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz