Egzama İçin Yeni Bir Umut!
Cildin iltihaplanmasına, kızarmasına, kaşınmasına, ağrılı ve çok kuru olmasına neden olur.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Egzama, cildi kuru, iltihaplı ve kaşıntılı hale getiren ve daha çok küçük yaştaki çocuklarda görülen bir hastalık olsa da her yaşta ortaya çıkabiliyor.
Geliştirilen yeni bir tedavinin, egzama olarak bilinen orta ve şiddetli atopik dermatiti olan hastaların tedavisinde işe yaradığı gözlemlendi.
Egzama, cildi kuru, iltihaplı ve kaşıntılı hale getiren ve daha çok küçük yaştaki çocuklarda görülen bir hastalık olsa da her yaşta ortaya çıkabiliyor. Cildi tahriş eden bu hastalık bulaşıcı değildir. Tedavinin klinik çalışmalarına 274 hasta katıldı. Çalışmaların sonuçları Tıp dergisi The Lancet'tin son sayısında yayınlandı. ABD’deki Mount Sinai Tıp Fakültesi bünyesinde yer alan İnflamatuar Dermatoloji Laboratuvarı'ndaki araştırmacılar tarafından geliştirilen ve hastalar için özel olarak tasarlanmış yeni bir monoklonal antikor (hedef ajan) olan rocatinlimab ilacı alınırken ve tedavi bırakıldıktan 20 hafta sonrasına kadar umut verici sonuçlar verdi.
Rocatinlimab, atopik dermatit ve diğer inflamatuar/enflamatuar (iltihaplı) hastalıkların gelişiminde anahtar rol oynayan inflamatuar hücrelerin aktive edilmesinde yer alan bir immün molekül olan OX40'ı inhibe eder, yani yayılmasını önler.
Mount Sinai Hastanesi Tıp Fakültesi İnflamatuar Dermatoloji Laboratuvarı yöneticisi ve çalışmanın baş araştırmacısı Emma Guttman, cumartesi günü hastanenin internet sitesinde yayınlanan bir raporda şunları yazdı:
“Hastalık (egzema) genellikle çok genç yaşta gelişir. Cildin iltihaplanmasına, kızarmasına, kaşınmasına, ağrılı ve çok kuru olmasına neden olur. Bunlar hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen semptomlardır. Bu çalışmanın sonuçlarına dair hastalığı tedavi etme potansiyeli ve hastaların yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik uzun vadeli etkileri konusunda oldukça iyimseriz.”
Çalışmanın açıklanan sonuçları, bu çalışmaların yapıldığı üç aşamanın ikinci aşamasına ait. ABD, Kanada, Japonya ve Almanya'daki 65 tesiste 274 hastada uygulanan tedavi sırasında hastaların 217'si egzama ilacını, 57'si ise plasebo (ilaca benzeyen ancak ilaç olmayan hap) aldı ve bu hastalardaki gelişmeler 20 hafta boyunca takip edildi.
İlacı alan hastalar, hastalığa karşı önemli bir gelişme gösterirken tedaviye verilen olumlu yanıtın en az 20 haftalık tedavi boyunca korunduğu, orta ve şiddetli atopik dermatit için güvenli ve etkili bir tedavi olduğu görüldü. Ancak tedavinin bildirilen yan etkileri arasında titreme, baş ağrısı, yaralar ve mide bulantısı yer aldı.
Şarku’l Avsat’ın hastanenin web sitesinden aktardığına göre Araştırmacılar, üçüncü aşamayı 2023 yılında gerçekleştirmeyi planlarken ilerleyen süreçte çalışmaların daha kapsamlı ve daha uzun takip süreli yapılması öngörülüyor.
YORUMLAR
Yorum Yap