Dünyanın En Yeni Adası!

NASA, yeni adanın ömrünün çok uzun olmayabileceğini belirtti

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Orta Tonga adaları yakın zamanda en yeni üyesini karşıladı: Pasifik Okyanusu'nun güneybatısındaki sulardan yükselen bir "bebek" kara parçası.

Yeni ada, Tonga takımadalarının merkezindeki Ha'apai adaları grubu arasında sular altında kalan Home Reef yanardağının, etraftaki suyun rengini bozarak lav, buhar ve kül bulutları püskürtmeye başlamasından yaklaşık 11 saat sonra ortaya çıktı.

Late Adası'nın güneybatısında yer alan taze kara parçası, yanardağın günlerce lav sızdırmasıyla hızla büyüdü.

Tonga Jeoloji Hizmetleri'nden araştırmacılar, genç adanın alanının 14 Eylül'de yaklaşık 4 bin metrekare olduğunu tahmin ederken, 20 Eylül itibarıyla ada 6 kat büyüyerek 24 bin metrekarelik bir alanı kapladı.

Fakat ne yazık ki, NASA Dünya Gözlemevi adanın ömrünün çok uzun olmayabileceğini belirtti.

Uzay ajansının açıklamasında, "Denizaltı yanardağlarının oluşturduğu adalar genellikle kısa ömürlüdür fakat zaman zaman yıllarca varlıklarını sürdürebilirler" dendi.

NASA, üç tektonik levhanın dünyanın en hızlı yakınsayan sınırında çarpıştığı Tonga-Kermadec dalma-batma bölgesinde bulunan Home Reef'in, son 170 yılda kaydedilmiş 4 patlama periyodu olduğunu belirtti.

1852 ve 1857'deki patlamalardan sonra geçici olarak küçük adalar oluşurken, 1984 ve 2006'daki patlamaların yaklaşık 50 ila 70 metre yüksekliğindeki kayalıklara sahip kısa ömürlü adalar oluşturduğunu da ekledi.

2020'de, yakınlardaki Late'iki Yanardağı'ndaki 12 gün süren patlamanın yarattığı ada iki ay sonra yok olurken, 1995'te aynı yanardağın oluşturduğu daha eski bir ada 25 yıl boyunca bölgede kaldı.

10 Eylül'de patlayan Home Reef yanardağı, 16. gününe kadar akmaya devam eden taşkın lavlara sahip. Volkanik faaliyetler yerel Vava'u ve Ha'apai toplulukları için "düşük risk" teşkil etse de Tonga Jeoloji Hizmetleri tüm denizcilere "Home Reef'in en az 4 kilometre ötesinden geçmelerini" tavsiye etti.
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz