Dünya Sağlık Örgütü'nden Kritik Uyarı!

WHO: Hartum'da çocuk felci ve kızamık örneklerinin bulunduğu laboratuvarın işgali 'son derece tehlikeli'

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sudan'da 15 Nisan'dan bu yana devam eden çatışmalarda taraflardan bir tanesinin başkent Hartum'da çocuk felci ve kızamık gibi hastalık örneklerinin bulunduğu bir kamu laboratuvarını işgal ettiği konusunda uyardı.

Reuters'a göre WHO'nun Sudan'daki temsilcisi Nima Saeed Abid, teknisyenlerin silahlı kişiler tarafından laboratuvardan çıkarıldığını ve örnekleri güvence altına almak için tesise erişemediğini söyledi.

Abid, durumun "son derece tehlikeli" olduğunu söyledi.

Şimdiye kadar çatışmalarda 4 binden fazla kişinin yaralandığını söyleyen Abid, hangi tarafın tesisi işgal ettiğini söylemeyi reddetti.

24 Nisan'da Antony Blinken, Sudan ordusu ile paramiliter milis gücü Hızlı Destek Kuvvetleri'nin, 48 saat süren yoğun müzakerelerin ardından geçici ateşkes ilanında anlaştıklarını söyledi.

Pazartesi günü başlayan 72 saatlik ateşkese yer yer çatışma seslerine karşın büyük ölçüde uyulduğu bildiriliyor.

Başkent Hartum üzerinde savaş uçaklarının görüldüğünün bildirilmesine karşın sivil halk da kent sokaklarına geri döndü.

Sudan'da taraflar arasında daha önce birkaç kez ateşkes ilan edilmiş ancak kısa sürede çatışmalar yeniden başlamıştı.

BBC'ye konuşan bir görgü tanığı kentten yer yer çatışma sesleri geldiğini aktardı.

Hartum şehir merkezine yedi kilometre mesafede yaşayan Tagreed Abdin, "Sabah silah ve bomba sesleri duyuldu" dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres daha önce Sudan'daki şiddetin, tüm bölgeyi yutabilecek "yıkıcı bir yangına" neden olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Sudan'ın başkenti Hartum'da halk, dün çatışmaların hafiflemesiyle günlerdir ilk kez ve gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmek için evlerinden çıkabilmişti.

'1600 Türk vatandaşı otobüslerle Etiyopya'ya ulaştı'

Sudan'daki yabancı ülke vatandaşlarının tahliyesi sürüyor.

Dışişleri Bakanlığı'nın da Sudan'daki Türk vatandaşlarının Etiyopya üzerinden Türkiye'ye tahliyesine ilişkin çalışmaları devam ediyor.

Anadolu Ajansı'na bilgi veren diplomatik kaynaklara göre bugüne kadar 1600'ü aşkın Türk vatandaşının Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliğince tahsis edilen otobüslerle Etiyopya'ya taşındı.

Verilen bilgiye göre tahliyesi yapılan kişiler önce Addis Ababa Büyükelçiliğince temin edilen araçlarla Etiyopya sınırından Gondar şehrindeki havalimanına transfer ediliyor ve Addis Ababa'ya Etiyopya hava yollarından kiralanan uçaklarla taşınıyor.

Bunun ardından kişiler Addis Ababa-İstanbul güzergahı üzerinden Türkiye'ye ulaşıyor.

Kaynaklara göre şimdiye kadar 164 kişiyi taşıyan ilk uçak Gondar'dan Addis Ababa'ya hareket etti.

Bakan Çavuşoğlu, TV100'den Candaş Tolga Işık'a yaptığı açıklamada, "1490 kişiyi otobüslerle yola çıkardık. Bunların 640'ı Etiyopya'ya ulaştı. Bunların 189'u sınırı geçti, Addis Ababa'ya doğru gidiyor. Uçak planlamamızı yapıyoruz. Şu anda 850 kişi halen yolda" dedi.

Kalan Türk vatandaşlarını da otobüsle göndereceklerini söyleyen Çavuşoğlu, "Diğer taraftan Port Of Sudan'dan da 23 vatandaşımız bize başvurdu. Onlarla da temastayız. Cidde'den onları da tarifeli uçaklarla döndüreceğiz. Bugün Etiyopya Dışişleri Bakanı (Demeke Mekonnen) ile görüştüm sınır geçişlerini kolaylaştırmalarını istedim" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Sudan Dışişleri Bakan Vekili Ali es-Sadık ile de sürekli temas halinde olduklarını söyledi.

İngiliz savunma kaynakları, Sudan'da durumun 2021'de tahliye operasyonlarının yapıldığı Afganistan'dan "çok, çok farklı olduğunu", süren çatışmalar yüzünden Hartum'un Kabil ile kıyaslandığında, "daha dinamik ve tehlikeli bir yer" olduğunu söylemişlerdi.

BBC'nin edindiği bilgiye göre İngiliz ordusuna ait küçük bir birim, Sudan'a gönderildi ve potansiyel tahliye seçeneklerini değerlendiriyor.

Çoğu Fransa ve Almanya'nın girişimleri sonucu olmak üzere, 1000'den fazla Avrupa Birliği vatandaşı Sudan'dan tahliye edildi.

Güney Sudan, son 10 günde Sudan'dan kaçan yaklaşık 9 bin kişinin ülkeye giriş yaptığını açıkladı. Güney Sudan Dışişleri Bakanı Deng Dau Deng, bu kişilerden 6 bine yakınının, ülkelerine geri dönen vatandaşları olduğunu söyledi.

BBC Türkçe 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz