Dünya Dışı Yaşam İhtimali Uyandıran Radyo Sinyali Buldular!
Bir radyo teleskobu kullanan bilim adamları, Dünya'dan yaklaşık 70.5 trilyon mil uzakta olan dış gezegen YZ Ceti b'nin tekrarlayan bir radyo sinyali verdiğini buldular
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Gökbilimciler, uzaylı bir gezegenden gelen 'tutarlı' bir radyo sinyali tespit ettiler ve bu, dünya dışı yaşamın orada olduğuna dair taze bir umut uyandırdı.
Sinyalin, Dünya'ya benzer bir manyetik alana sahip olduğunu gösterebilecek uzak, Dünya büyüklüğünde bir gezegenden geldiğine inanılıyor.
Amerikalı astronomlar, kayalık dış gezegene 'YZ Ceti b' adını verdiler - insanın uzaylı yaşamı arayışında hayati cevaplar sağlayabilecek Dünya benzeri bir manyetik alana sahip olmaya başlıca aday olduğunu iddia ettiler.
Gökbilimciler, keşfi yalnızca manyetik alana sahip olması muhtemel bir gezegeni bulmak açısından değil, aynı zamanda bu türden daha fazla gezegen bulmak için gelecekte bir yöntem sağlamak açısından da önemli olarak övdüler .
Bir radyo teleskopu kullanan bilim adamları, Dünya'dan yaklaşık 70.5 trilyon mil uzakta olan dış gezegen YZ Ceti b'nin tekrarlayan bir radyo sinyali verdiğini buldular.
Bu dalgaların, ötegezegenin manyetik alanı ile yörüngesinde dolandığı YZ Ceti adlı küçük kırmızı cüce yıldız arasındaki etkileşimler tarafından üretilebileceğini teorize ediyorlar.
Gökbilimciler, keşfi yalnızca muhtemelen manyetik alana sahip bir gezegen bulmakta değil, aynı zamanda gelecekte bu tür gezegenleri bulmak için bir yöntem sağlamakta da önemli olarak övdü.
Araştırmacılar , uzak gezegenlerde ve yıldızlarda Kuzey Işıkları fenomenine (manyetik alanlar ve güneş havası arasındaki bir etkileşim) tanık olmanın mümkün olabileceği anlamına da gelebilir .
Dünyanın manyetik alanı, pusula iğnelerimizi aynı yöne doğrultmanın yanı sıra, bizi güneşten gelen yüksek enerjili parçacıklar ve plazmadan koruyarak ve saptırarak yaşamı sürdüren atmosferimizi korumamıza yardımcı olur.
Bir gezegenin manyetik alanı, atmosferinin yıldızından yayılan parçacıklar tarafından zamanla aşınmasını önleyebilir.
Şimdi, araştırmacılar Dr Sebastian Pineda ve Yardımcı Doçent Jackie Villadsen, hareket halinde gözlemlemek için bir radyo teleskopu kullanarak YC Ceti olarak bilinen kırmızı cüce yıldız tarafından verilen tekrarlanan bir radyo sinyali keşfettiler.
Uzaktaki yıldız, Dünya'dan yaklaşık 12 ışıkyılı uzaklıkta. Bir ışık yılı, 5.88 trilyon mile eşittir.
İkili, uzak yıldızlar ve onların yörüngesindeki gezegenler arasındaki manyetik alan etkileşimlerini daha iyi anlamak için ABD Ulusal Bilim Vakfı'nın Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi tarafından işletilen bir radyo teleskopu olan Karl G. Jansky Çok Büyük Dizisini kullandı.
Nature Astronomy bilimsel dergisinde yayınlanan araştırma, bağımsız ABD federal kurumu Ulusal Bilim Vakfı (NSF) tarafından da desteklendi.
NSF'nin Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi program direktörü Joe Pesce, bulguların diğer gezegenlerde yaşam arayışımız için gerekli olduğunu söyledi.
"Diğer güneş sistemlerinde potansiyel olarak yaşanabilir veya yaşam taşıyan dünyalar arayışı, kısmen kayalık, Dünya benzeri dış gezegenlerin gerçekten manyetik alanlara sahip olup olmadığını belirleyebilmemize bağlıdır.
"Bu araştırma, yalnızca bu özel kayalık ötegezegenin muhtemelen bir manyetik alana sahip olduğunu göstermekle kalmıyor, aynı zamanda daha fazlasını bulmak için umut verici bir yöntem sağlıyor."
Amerika Birleşik Devletleri'nin batı kıyısındaki Colorado Üniversitesi'nden Dr Pineda, ekibin Dünya'nınkine benzer radyo dalgaları yayan bir gezegeni keşfetmenin heyecanını anlattı.
"İlk patlamayı gördük ve çok güzel görünüyordu" dedi.
"Onu tekrar gördüğümüzde, bu çok belirleyiciydi, tamam - belki de burada gerçekten bir şeyimiz var."
"Bir gezegenin atmosfere sahip olup olmaması, gezegenin güçlü bir manyetik alana sahip olup olmamasına bağlı olabilir."
ABD'nin doğu kıyısındaki Bucknell Üniversitesi'nde astronom olan Yrd. Prof. Villadsen, "Daha önce kimsenin görmediği bu şeyi görüyordum" dedi.
Araştırmacılar, radyo dalgalarının, kayalık ötegezegen YC Ceti b'nin manyetik alanı ile yörüngesinde döndüğü yıldız YC Ceti arasındaki etkileşimler tarafından üretildiğine inanıyor.
Ancak bu tür sinyallerin bu kadar uzak bir mesafeden algılanabilmesi için çok güçlü olmaları gerekir.
Geçmişte Jüpiter büyüklüğündeki dış gezegenlerde manyetik alanlar tespit edilmiş olsa da, Dünya'ya benzer büyüklüktekileri bulmak farklı teknikler gerektiriyor.
Manyetik alanlar görünmez olduğu için, uzaktaki bir gezegende böyle bir manyetik alan olduğunu iddia etmek zor olabilir.
Ancak Yrd. Prof. Villadsen, kendisinin ve meslektaşlarının onları tespit etmenin bir yolunu aradıklarını açıklıyor.
YORUMLAR
Yorum Yap