Dolar/TL Rekor Seviyenin Altında!

Dolar/TL TCMB'nin yeni likidite adımının da desteğiyle 33 zirvesinin altında hareket ediyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Dar bantta, tarihi zirveye yakın, yatay bir seyir izleyen dolar/TL Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı ve likidite adımı desteğiyle 33 seviyesinin altında işlem görüyor.

Bankacılar TL'nin CDS'in ve bono getirilerinin dün TCMB'nin PPK mesajlarından ve likidite adımlarından pozitif etkilendiğine dikkat çektiler.

TCMB dün politika faizini beklentilere paralel yüzde 50 seviyesinde sabit tutarken sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği yönündeki yönlendirmesini korudu.

Bankacılar TCMB'nin enflasyonda "belirgin ve kalıcı" bir bozulma öngörülmesi durumunda "para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır" ifadesinin PPK metninde korunmasını da faiz indiriminin henüz değerlendirilmediğinin önemli bir göstergesi olarak niteledi.

Haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminde "belirgin bir zayıflama" görüldüğünü belirten TCMB, Temmuz ayında ise öncü göstergelerin aylık enflasyonun "geçici olarak" artacağına işaret ettiğini söyledi.

Ekonomistler PPK metnindeki bu yönlendirmeleri Temmuz ayı TÜFE'nin TCMB'nin anketindeki güncel tahmin olan yüzde 2,77'den daha yüksek bir gerçekleşme oluşabileceğine işaret ettiğini söyledi.

TCMB Başkanı Fatih Karahan bu ay başında Reuters'a yaptığı açıklamada "Sıkılığı koruyarak verilerin ve beklentilerin dezenflasyon patikamız doğrultusunda oluşmasını bekleyeceğiz. Henüz bu doğrultuda kat edecek mesafemiz olduğunu düşünüyoruz" demişti.

TCMB YENİ ADIMI TL VE TAHVİL GETİRİSİNİ ETKİLEDİ
TCMB dün faiz kararı ardından bankalara gönderdiği yazı ile lokal bankalarla gerçekleştirdiği döviz ve altın swap ihalelerinde yönü alımdan satıma çevireceğini açıkladı.

TCMB'nin 2023 genel seçim öncesi 65 milyar dolara yükselerek rekor kıran lokal bankalarla yaptığı alım yönlü swaplar bu hafta 0,14 milyar dolara kadar gerilemişti.

Yeni swap işlemi TCMB'nin spotta döviz satışı yaparak fazla TL likiditeyi çekmesi anlamına gelirken, vadede ise döviz alış işlemini ifade ediyor.

TCMB'nin yeni başlatacağı satım yönlü döviz ve altın swap ihaleleri sistemdeki fazla likiditeyi azaltacak bir adım. Piyasadaki likidite fazlası dün itibarıyla yaklaşık 180 milyar TL.

Gecelik faiz geçen hafta boyunca politika faizinin altına kaldıktan sonra depo ihalelerinin de desteğiyle haftanın ilk günü yüzde 50,1'e dün ise yaklaşık yüzde 51'e yükseldi. TCMB geçen hafta TL mevduat payını destekleyen başka adımlar da attı.

Bankacılar TCMB'nin son adımının gecelik faizleri yüzde 53'e yakın tutmasını sağlayacak büyüklükte olduğuna dikkat çektiler.

TL'Yİ POZİTİF ETKİLEDİLER
Bir bankanın döviz işlemcisi, "Moodys kararı, PPK'da sıkı duruşun korunacağı mesajları ve bu son TL likidite adımı son dönemde TL'yi pozitif etkileyen unsurlar oldu. Swap kararı TL gecelik faizlerin üst bantta oluşmasını garanti altına alabilecek büyüklükte olması nedeniyle önemli. Dün bu kararın etkisini bono faizinde, 250'ye yaklaşan CDS'te ve TL'de gördük" dedi.

Yerel seçimler sonrasında dolar karşısında nisan ayını yatay, mayısı ise çok sınırlı değer artışı ile kapatan TL, haziranda ise y,ze 1.8 değer yitirdi. Temmuza değer kazancıyla başlayan TL geçen hafta yaklaşık yüzde 1 değer kaybettikten sonra bu hafta ise yüzde 0.1 civarı değer kazandı.

Kur bu sabah güne 32,86 civarında başladı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz