Dikkat Çeken Emekli, Memur Maaşı ve Asgari Ücret İddiası!

"Çok üzerinde artıracak ve sonra…"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

İktidarın iki yıl kemer sıcağını ve üçüncü yıl erken seçime gideceğini söyleyen CHP’li Sarı, iktidarın yol haritasını anlattı. Sarı, “Emekli, memur maaşlarını, asgari ücreti enflasyonun çok üzerinde çok arttıracak ve seçime gidecek” dedi.

CHP PM Üyesi Müslim Sarı, iktidarın ekonomi politikasını eleştirerek, 2027’de erken seçim olacağını söyledi. CHP’li sarı, "İktidar, 2 yıl kemer sıkma politikası uygulayacak. Üçüncü yıl ücretleri enflasyonun üzerinde artıracak ve seçim yapacak. Hesap edemediği: insanlar 2 yıl sessiz kalacak mı?” dedi. MHP’nin “Erken seçim” çağrısı yapabileceğini söyleyen Sarı, “Cumhur İttifakı’nın ortakları arasındaki ahengin bozulduğunu görüyoruz” vurgusu yaptı.

CHP’li Sarı, Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in sorularını yanıtladı. İktidarın ekonomi stratejisi hakkında konuşan CHP’li sarı, şunları söyledi:

“Faizi yükseltelim, Türkiye'ye çok hızlı bir kaynak gelişi olsun. Böylece Türk lirasına dönüşü ve yurt dışından para girişi sağlamaya çalışıyorlar. Problem dövizle ilgili. Döviz eksik. Bu, hem enflasyonu hem de uluslararası ödemeleri etkiliyor. Şöyle düşünün; yüzde 52-53 faizle bir yıllık vadeli mevduat yaptın. Onun faizini şimdi değil, bir yıl sonra alıyorsun. Bir yıl sonra yüzde 52 para kazanıyorsun. Bir yıl sonra enflasyon ne olacak? Resmi beklentiye baktığın zaman 35 diyor. Aradaki fark 20 puan reel faiz. Bu kadar yüksek reel faiz verince yabancı geliyor.

‘ENFLASYONUN ÇOK ÜZERİNDE ÇOK ARTTIRACAK VE SEÇİME GİDECEK’

Bunlar sıcak para. Amaçları bu zaten. “Ekonomiye sıcak parayla bir giriş sağlarım. Bunu bir 1-2 yıl sürdürürüm. 1-2 yılın sonunda, bu para bolluğuyla kısmi bir iyileşme yaratırım. Sonra insanlara yüksek maaşlar veririm”. Yani; 2 yıl kemer sıkma politikası uygulayacak. Üçüncü yıl gelir arttıracak. Emekli, memur maaşlarını, asgari ücreti enflasyonun çok üzerinde çok arttıracak ve seçime gidecek. Hükümetin yol haritası bu. Bu arada Batı’ya her türlü tavizi vermeye hazır.”

‘2027’DE BAŞINDA BİR GEVŞEME VE SONUNDA ERKEN SEÇİM’

İktidarın batıda verdiği tavizlerden bahseden CHP’li Sarı, “Hem Ukrayna meselesinde hem belki olası bir İran operasyonunda Batı ittifakının içinde yer almaya hazır bir Türkiye. Öte yandan kendilerine göre normalleşme sürecini başlatmak ve toplumsal muhalefet oluşmasını engellemek. Böylelikle 2 yıl götüreceklerini düşünüyorlar. Özetle 2025 ve 2026’da kemer sıkma politikası. 2027’de başında bir gevşeme ve sonunda erken seçim. AKP’nin oyun planı bu” dedi. CHP’li Sarı, şunları kaydetti:

“İktidar diyor ki, “Vatandaş 2 yıl bedel ödesin. 2027’de o günkü enflasyonun çok çok üstünde zam yaparım. Unuttururum. Öyle seçime giderim”. Hesap edemediği şey şu: 2 yıl sıkacak ama bunu sürdürebilecek mi? Çünkü tenceredeki buhar basınç yaratıyor. İnsanlar 2 yıl sessiz kalacak mı, 2 yıl hiç itiraz etmeyecek mi? Bu toplumsal bir gerilim yaratacak mı? Bunlar tehlikeli işler.

‘KÜÇÜK ORTAK HER AN SU KOYABİLİR HER AN “BUYRUN ERKEN SEÇİME” DİYEBİLİR’

Bu zeminde muhalefet toplumsal muhalefetin öncüsü olmalı. Normalleşmeyi tercih ediyoruz çünkü anormal bir durum olduğunu düşünüyoruz. Ama bu normalleşme ve diyalog süreci toplumsal muhalefetin öncüsü olma ısrarımızı ortadan kaldırmamalı.

Bu durum iktisadi gelişmelerle çok ilgili. Mesela bu kaynak girişi, sıcak para girişi sürdürülebilir olacak mı? Kemer sıkma politikasında toplumsal itiraz güçlenecek mi? Bu bir erken seçim talebine dönüşecek mi? Muhalefet bu talebi iyi örgütleyebilecek mi? Burada bir sürü parametre var. Diğer yandan Türkiye’de siyaseten de bir takım gelişmeler olabilir. Cumhur İttifakı’nın ortakları arasındaki ahengin bozulduğunu görüyoruz. Dolayısıyla küçük ortak her an su koyabilir her an “Buyrun erken seçime” diyebilir.”


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz