Dev Asteroit Dünya’ya En Yakın Geçişini Yaptı!

Bilim insanları uyardı...

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Geçtiğimiz günlerde Dünya'ya en yakın geçişini gerçekleştiren asteroitin, bugün parlaklıkta doruğa ulaşacağı açıklandı. Ayrıyeten bu dev asteroitin Dünya'ya çarpması halinde kitlesel bir yok oluşumu tetikleyebileceği belirtildi.

Bilim insanları geçtiğimiz günlerde Dünya’ya en yakın geçişini gerçekleştiren asteroitin şimdi dünyayla işinin bitmediğini açıkladı.

Şehir büyüklüğündeki Alinda isimli asteroitin bugün parlaklıkta tepeye ulaşacağı belirtildi.

Devasa asteroit Alinda 8 Ocak’ta Dünya’ya en yakın geçişini gerçekleştirdi. 4,2 kilometre genişliğindeki bu kayalık uzay cismi, 12,3 milyon kilometre uzaklığa kadar yaklaşarak son 100 yılda ulaştığı en yakın arasını gerçekleştirdi.

Bu büyüklükteki bir asteroitDünya ile çarpışması halinde kitlesel bir yok oluşu tetikleyebilecek olsa da, büyük boyutu onu meraklı yıldız gözlemcileri için de şahane bir gaye haline getiriyor.Alinda 12 Ocak Pazar günü 9,4 büyüklüğünde parlaklığının doruğuna ulaşacak.

BÜYÜKLÜĞÜ VE ETKİLERİ

Greenwich Kraliyet Gözlemevi’nde misyonlu bir astronom Jake Foster, Alinda’nın Dünya’ya çarpması durumunda tesirlerinin milyonlarca nükleer bombaya muadil olacağını söylüyor. Lakin Alinda, dinozorların yok olmasına neden olan asteroit kadar büyük değil.

ÇARPARSA NE OLUR?

Asteroitler, güneş sistemi içinde dönen büyük kaya modülleridir. Alinda, her 3,89 yılda bir yörüngesini tamamlıyor ve şu an Dünya’ya yaklaşan en büyük asteroitlerden biri olarak dikkat çekiyor.Eğer Alinda Dünya’ya çarparsa, şok dalgaları, sarsıntılar ve devasa gelgit dalgaları oluşacaktır. Uzmanlar, “darbeli kış” üzere iklimsel değişimlerin de yaşanabileceğini belirtiyor.

DÜNYA NASIL SAVUNABİLİR

Asteroitlerin Dünya’ya çarpma mümkünlüğü düşük olsa da, gezegen savunma sistemleri bu tıp tehditleri tespit etmek ve müdahale etmek için geliştirilmekte. Vera C Rubin Gözlemevi teleskobu, bu alanda kıymetli bir rol üstlenecek.

Foster, Alinda’nın yakın geçişinin Dünya’yı tehdit etmediğini ve yakın gelecekte bu türlü bir çarpmanın kelam konusu olmadığını vurguluyor. Lakin uzay ajansları, gezegenin güvenliğini sağlamak için bu tıp risklerle ilgili çalışmalara devam ediyor.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz