Deprem Suçları Soruşturmaları!

Bozdağ, 16 Şubat'taki açıklamasında 245 şüpheli hakkında işlem yapıldığını, 54 kişinin tutuklandığını, 27 kişinin gözaltında olduğunu söyledi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Deprem bölgesinde inşaatları yıkılan müteahhitlere yönelik olarak hukuki süreçler devam ediyor. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 16 Şubat'taki açıklamasında 245 şüpheli hakkında işlem yapıldığını, 54 kişinin tutuklandığını, 27 kişinin gözaltında olduğunu söyledi.

47 kişi adli kontrolle serbest bırakılırken 7 kişi hakkında yakalama kararı, 45 kişi hakkında ise gözaltı talimatı bulunuyor.

Bozdağ dört şüphelinin ise yurt dışında olduğunun belirlendiğini ekledi.

DHA'nın haberine göre Diyarbakır’da yıkılan binalarla ilgili başlatılan soruşturmada gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 39 şüpheliden 15’i tutuklandı.

Gözaltına alınanlardan 2’si savcılık ifadesi sonrası, 22 kişi ise adli kontrol şartı konularak serbest bırakıldı.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, il genelinde yıkılan binalardaki yapım kusurları ve kolon kesme iddialarına ilişkin 8 kişi polis ekiplerince gözaltına alındı.

Emniyetteki ifadelerinin ardından mahkemeye sevk edilen 2'si müteahhit 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Anadolu Ajansı (AA), Salı günü Adana'da 11 binanın yıkılmasıyla ilgili 15 kişi gözaltına alındığını bildirdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Hatay'da yıkılan Erdoğan Apartmanı müteahhidinin Pazartesi günü tutuklandığını duyurmuştu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Pazar günü 134 kişi hakkında işlem yapıldığını söyledi.

Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı da 13 Şubat’ta 40 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.

Malatya’daki 2019’da tamamlanan Seyr-i İstanbul sitesinin müteahhidi Muharrem Poyraz’ın da bu kişilerden biri olduğunu ve gözaltına alındığını aktardı.

2020’de bir dönemliğine MÜSİAD Malatya Şube Başkanlığı yapmış olan Poyraz’ın inşa ettiği sitenin bir bloku tamamen yıkılmış, diğer bloku ise büyük hasar almıştı gelmişti.

İstanbul polisi Yavuz K. isimli müteahhiti Pazar günü İstanbul Havalimanı’nda durdurdu.

Müteahhidin eşiyle birlikte Gürcistan’a gitmek üzere havalimanında olduğu kaydedildi.

Bu kişinin, Adıyaman’da yıkılan çok sayıda binanın müteahhidi olduğunu bildiriliyor.

Yavuz K., sağlık kontrolüne götürülürken gazetecilerin 'Vicdanınız rahat mı?' sorusuna, "Vicdanım rahat, her şeyi usulüne göre yaptım" yanıtını verdi.

Gözaltındaki müteahhit, yaptığı 44 binadan 4’ünün yıkıldığı yanıtı ile kendini savundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, son yaptığı açıklamada 131 şüphelinin yıkılan binalarla ilişkilerinin tespit edildiğini duyurdu.

Bunların kaçının müteahhit olduğu açıklanmadı.

Oktay, “Enkazlar kaldırılmadan önce savcılıklarca delillerin toplanması son derece kritik. Bununla ilgili de tüm tedbirler alınmıştır" ifadelerini kullandı.

Hatay’da yıkılan Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun da Sırbistan’a gitmek üzere geldiği İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alınmıştı.

Bakanlık, Kahramanmaraş depremlerinde yıkılan binalarla ilgili Deprem Suçları Soruşturma Büroları kurulması için ilgili illerdeki Cumhuriyet Başsavcılıklarına yazı gönderdi.

Hırsızlık ve yağma suçlarında yirmi dört saat olan gözaltı süresi dört güne çıkarıldı.

BBC Türkçe 

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz