David Bowie Arşivi V&A Müzesi’nde!

Londra’daki Victoria and Albert (V&A) Müzesi, efsanevi İngiliz şarkıcı-söz yazarı David Bowie’nin arşivini güvence altına aldı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Londra’daki Victoria and Albert (V&A) Müzesi, efsanevi İngiliz şarkıcı-söz yazarı David Bowie’nin arşivini güvence altına aldı. 2025’ten itibaren arşivi halka açmayı planlıyor.

V&A, arşivi David Bowie Estate aracılığıyla ve Blavatnik Aile Vakfı ile Warner Music Group’tan 10 milyon sterlinlik bir bağışla güvence altına aldığını duyurdu.

Arşiv, kültürel bir ikon olan Bowie’nin altmış yıllık kariyeri boyunca  kendini ifade biçimi ve yaratıcı süreçleri de dahil olmak üzere yenilikçi müzikal yaklaşımını kapsayan 80.000’den fazla öğeyi içeriyor.

Bowie arşivinde Fame (1975), Heroes (1977) ve Ashes to Ashes (1980) gibi şarkıların el yazısı sözlerinin yanı sıra mektuplar, notalar, orijinal kostümler, moda, fotoğraflar, film, video klipler, set tasarımları yer alacak.

Bowie’nin kendi enstrümanları, albüm çizimleri ve ödüllerinin yanı sıra, yazar William Burroughs tarafından tanıtılan “cut up”(kes yapıştır)  yöntemiyle  yaptığı çalışmalarla birlikte, birçoğu henüz halka açık olmayan yazıları, düşünce süreçleri ve gerçekleşmemiş projeleri de arşivde yer alacak.

Arşivin öne çıkanları arasında, sanatçının Freddie Burretti (1972) tarafından tasarlanan Ziggy Stardust gibi sahne kostümleri, Kansai Yamamoto tarafından tasarlanan Aladdin Sane turne kostümleri ve Bowie ve Alexander McQueen tarafından Earthling albüm kapağı için tasarlanan Union Jack ceketi ( 1997) yer alıyor.

V&A ayrıca, Bowie’nin arşivinin korunmasını, araştırılmasını ve incelenmesini desteklemek için “David Bowie Sahne Sanatları Çalışmaları Merkezi”ni kuracak.

Nicolas Roeg’in yönettiği, Bowie’nin oynadığı Dünyaya Düşen Adam’dan (1975-76) film kareleri ve 70.000’den fazla fotoğraf, baskı, negatif, geniş formatlı asetatlar, slaytlar ve kontak baskılar  da arşivde yer alıyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz