Cumhurbaşkanı Açıkladı EYT'de Yaş Sınırı Yok!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır." dedi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Milyonlarca EYT'linin beklediği gün geldi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yıl ve prim konusunun dışında yaş sınırı şartının olup olmayacağı, gündemin ana konularından biri.

Son düzlüğüne girilen düzenleme ile ilgili kadınlarda 48, erkeklerde 50 ve kadınlarda 50, erkeklerde 52 yaş iddiaları tartışma yaratmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sabırsızlıkla beklenen düzenlemeyle ilgili Beştepe'de yapılan zirve sonrası kameraların karşısına çıktı.

"Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır"
EYT düzenlemesiyle ilgili detayları paylaşan Erdoğan, yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşın emekli olacağını vurguladı.

"Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır" belirten Erdoğan, EYT ile ilgili detayları şu şekilde sıraladı:

"Taşarondan kadroya alınandan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenleme hazırlıyoruz. İşverenlerimizin kıdem tazminatı ödemesinde güçlük çekmemek için KGF destekli bir kredi paketini devreye alıyor.

Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz. Her vatandaşımızın tecrübesine ihtiyacımız var. Bu anlayışla emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyecek çalışanlarımız için sosyal sigorta teşviki getiriyoruz. Amacımız emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Aziz milletim, değerli basın mensupları, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bugün ülkemizin tüm tartışma alanlarını, milletimizin beklentilerini çözmüş olarak 2023’e girme kararlılığının son örneği olan, EYT müjdesiyle sizlerin huzurundayım.

EYT olarak bilinen bu düzenleme uzun ve kapsamlı bir çalışmanın ardından nihai halini almıştır. Bilindiği gibi ülkemizdeki sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilir, makul ve adil bir seviyeye getirilmesi hususunda çok önemli reformlara imza atmış bir hükümetiz. Gerçeklerden kopuk uygulamalar sebebiyle sosyal güvenlik sistemimizi yönetilebilir bir hale getirmek için çok çalıştık.

Bizden önceki dönemde 1999 Eylül’de yürürlüğe giren adımları dünyamızın ve ülkemizin hakikatlerine uygun şekilde 2008 yılında daha ileriye taşıdık. 1999 düzenlemesine göre emeklilikte yıl ve prim günü şartını doldurduğu halde yaş şartı sebebiyle beklemek zorunda kalan çalışanlarımızın talepleridir. Prensip olarak 20 veya 25 yıl çalışmış bir kişinin çalıştığı süreden çok daha uzun bir dönem emekli maaş alabileceği sistemin sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz.

Sistemin idamesine zarar vermeden uzunca bir süre böyle bir düzenlemeye sıcak bakmadık. Bu yaklaşımımızdaki amaç asla çalışanlarımızın haklarının tesliminin önüne geçmek değildir. 85 milyon hep birlikte geleceğimizi düşündüğümüz için konuyu derinlemesine incelemeden, hesabını sağlamca yapmadan herhangi bir taahhüt altına girmek istemedik. Hemen ilgili kurumlarımıza talimatını vererek çalışmaları başlattık. Küresel krizin ülkemize etkileri sebebiyle sabit gelirli vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu yüksek oranlı asgari ücret, emekli maaşı artışlarıyla zaten gösterdik gösteriyoruz.

Geçtiğimiz hafta duyurduğumuz asgari ücret rakamı bu iradenin tezahürüdür. Bugün 1999 öncesi işe başlayan vatandaşlarımızın müjdesiyle kendilerine desteğimizi sergileme yoluna gidiyoruz. Devlet için büyük bir fedakarlık anlamına gelen bu düzenleme ile birlikte artık sistemi her türlü tartışmadan arındırarak yerli yerine oturmuş olacağımıza inanıyorum.

"SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın herkes için geçerli"
Herkese dokunan alanlar öncelikli olarak bunları paylaşmayı sürdüreceğiz. Her konuda ve her zaman olduğu gibi bu düzenlemeyi de milletimiz için yapıyoruz. Aziz milletim tekrar hatırlayacak olursak ülkemizde emekli olabilmek için 3 şartı. Prim ödeme sayısı, sigortalılık süresi ve yaşı tamamlamak gerekiyor.

Yaptığımız düzenleme şartlardan ilk 2’sini tamamlamış olup da yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan sistemi eski sistemdeki SSK, Bağ-kur, Emekli Sandığı ayrımı olmaksızın herkes için geçerli kılıyoruz.

2 milyon 250 bin kişi emekli oluyor
Bugün 13.9 milyon emekliye hizmet veren bir Türkiye’ye ulaştık. Her yıl istihdamına 1 milyon kişiyi ekleyen bir ülke olarak sosyal güvenlik sistemimizin aktif, pasif dengesini korumayı başarıyoruz. Emekli maaşlarında yaptığımız yüksek oranlı artışlarla bu kesimin kendi geliriyle geçinmesine imkan sağlayacak seviyeye çıkardık. Yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına kavuşuyor. Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır.

Taşarondan kadroya alınandan hemen emekli olmayı tercih etmeyecekler için ayrı bir geçiş düzenleme hazırlıyoruz.

İşverenlerimizin kıdem tazminatı ödemesinde güçlük çekmemek için KGF destekli bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceklerini biliyoruz.

Her vatandaşımızın tecrübesine ihtiyacımız var. Bu anlayışla emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyecek çalışanlarımız için sosyal sigorta teşviki getiriyoruz. Amacımız emeklilik sonrası çalışan vatandaşlarımızın bunu kayıtlı olarak sürdürmelerini sağlamaktır."

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz