Cinsiyet Eşitsizliği Kadınlarda Alzheimer Riskini Artırıyor!

Columbia Üniversitesi'nin yeni araştırmasına göre, cinsiyet eşitsizliği kadınların sağlığına düşünülenden daha fazla zarar veriyor olabilir.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Columbia Üniversitesi Vagelos Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nden araştırmacıların yeni çalışmasına göre, cinsiyetçilik kadınlarda ilerleyen yaşlarda Alzheimer ve bunama belirtilerinin daha erken görülmesiyle ilişkili.

Araştırmada ABD'nin en cinsiyetçi eyaletlerinde doğan kadınların, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde, en az cinsiyetçi eyaletlerde doğan kadınlara kıyasla daha hızlı hafıza sorunları yaşadığı ortaya çıktı.

Çalışmada 1900 ve 1960 arasındaki 60 yıllık dönemde eyaletlerin cinsiyetçilik seviyesi ölçüldü. Bu ölçümde her eyaletin iş gücündeki erkek-kadın oranları, eyalet meclislerindeki kadın sayısı, cinsiyetler arası yoksulluk oranları ile sosyal politikalar ve toplumsal normlardan kaynaklanan güç eşitsizliği gibi faktörler hesaba katıldı.

Çalışmanın lideri Justina Avila-Rieger, Fast Company'ye yaptığı açıklamada, en yüksek cinsiyetçiliğin 1910'da Mississippi, en düşük cinsiyetçiliğin ise 1940'ta Connecticut'ta uygulandığını belirtti.

Bu iki örnek eyalete odaklanan araştırmacılar, belirli tarihlerde buralarda yaşamış kadınlarda bilişsel gerileme belirtilerinin ortaya çıktığı yaşlar arasındaki farkı hesapladı. Bulgular, cinsiyetçiliğe daha fazla maruz kalan kadınların bu belirtileri ortalama dokuz yıl erken gösterdiğini ortaya koydu.

Bulgular özellikle de ABD'deki kadınların sosyo-ekonomik koşullarının anlaşılması açısından önemli olabilir. Zira Alzheimer hastalığıyla yaşayan Amerikalıların yaklaşık üçte ikisi kadınlardan oluşuyor.

Bunun bir nedeni, kadınların erkeklerden daha uzun yaşaması ve bunama riskinin genel olarak yaşla birlikte artması. Ancak uzun yaşam, bu farklılıktaki tek faktör olmayabilir.

Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni araştırma, Alzheimer ve bunama konusunda erkekler ve kadınlar arasında görülen farkın sosyolojik nedenlerine ışık tutuyor.

Toplamda 21.000 kişinin incelendiği araştırma, cinsiyetçilik ve söz konusu sağlık sorunları arasındaki ilişkinin siyahi kadınlarda daha belirgin olduğunu da gösterdi.

Önceki çalışmalar, yetişkinlikte daha çok cinsiyetçiliğe maruz kalan kadınlarda daha yüksek ölüm oranları ve daha fazla kronik sağlık sorunu görüldüğünü ortaya koymuştu.

Diğer araştırmalar da kadın çalışanlara ortalama olarak erkeklerin maaşlarının yüzde 84'ünün ödendiğini göstermişti.

Uzmanlara göre tüm bu durumlar, cinsiyetçiliğe maruz kalan kadınların sağlığının bozulmasında rol oynuyor olabilir.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz