Cinsiyet Eşitliği 132 Yıl Uzaklıkta!
Dünya Ekonomik Forumu'nun yayınladığı raporda Türkiye, 124'üncü sırada yer aldı.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Dünya Ekonomik Forumu'nun (World Economic Forum-WEF) 2006'dan beri her yıl hazırladığı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği raporunun sonuncusu dün yayımlandı. Bu yıl 16'ncısı yayımlanan raporda, dünyanın cinsiyet eşitliğine ulaşmasının 132 yıl süreceği öngörüldü. Bu süre bir önceki raporda 136 yıl olarak belirlenmişti. Kovid-19 pandemisinden önce farkın 100 yıl içinde kapanacağı tahmin ediliyordu.
WEF Genel Müdürü Saadia Zahidi, "Pandemi ve onunla gelen bozulmalar, eşitliğe ulaşmak için gereken süreye birkaç nesil ekledi" dedi. Zahidi, perakende ve turizm gibi sektörlerde yaşanan aksaklıkların kadın istihdamında kayıp yarattığını ve bunun devam ettiğini vurguladı.
Kadınların işgücüne katılımı, pandeminin ardından hızla düşmüştü. Küresel Cinsiyet Eşitsizliği endeksi, eğitim, siyaset, ekonomi ve sağlık alanlarına bakılarak belirleniyor. Cinsiyet eşitliğinin en çok görüldüğü ülke, üst üste 13. kez İzlanda oldu. Onu Finlandiya ve Norveç izledi.
Türkiye, geçen yıla göre 9 basamak yukarı tırmanarak 124'üncü sırada yer aldı. Öte yandan Bangladeş, Etiyopya, Endonezya ve Nijerya gibi ülkelerin gerisinde kalan Türkiye'nin ardından Angola, Butan ve Suudi Arabistan geliyor. Son sıradaysa Afganistan var.
Türkiye ayrıca eğitime erişimde 101'inci, sağlıkta 99'uncu, siyasette temsilde 112'nci ve ekonomiye katılımda 134'üncü oldu.
Independent Türkçe
YORUMLAR
Yorum Yap