Çin'de Üniversitelerde Yeni Bir Bölüm: Evlilik!

Çin, düşen doğum oranlarıyla ve rekor seviyelere inen evlilik oranlarıyla mücadele etmeyi sürdürse de son hamlesi ülkenin sosyal medyasında büyük bir alay konusu oldu

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Düşen doğum oranlarını tekrar yükseltmek için yeniden harekete geçen Çin'deki Sivil İşler Üniversitesi, evlilikle ilgili kültürü destekleyip geliştirmek adına yeni bir evlilik bölümü açacağını duyurdu.

Devlet basını, eylülde Pekin'deki kurumda açılması planlanan lisans programının "evlilikle ilgili endüstrileri ve kültürü geliştirmek için profesyoneller yetiştirmeyi" amaçladığını aktardı.

Doğum oranlarındaki düşüş, Çin'de art arda iki yıl nüfusun azalmasına yol açtı ve evlilik oranları ve doğumlardaki artışın yakından bağlantılı olduğu düşünülüyor.  

Bu düşüş, Çin'in 2016'da tek çocuk politikasını kaldırarak çiftlerin iki çocuk sahibi olmasına izin vermesi ve 2021'de bunu üçe çıkarmasına rağmen yaşanıyor.

2022'de, Çin'deki evlilikler neredeyse 10 yıllık bir düşüş eğiliminin ardından rekor seviyelere inmiş, 2023'te doğum oranları çarpıcı bir şekilde 2016'daki oranın yarısına kadar düşmüştü.  

Ama geçen sene evliliklerde bir artış yaşanmıştı, bir önceki sene de yeni evlilikler yüzde 12,4 artmıştı. Fakat bazı nüfusbilimciler bunun Kovid-19 pandemisi yüzünden yapılamayan evliliklerden kaynaklandığını ileri sürmüştü.

Çin politikaları çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere evliliği zorunlu tutuyor, ebeveynlerin bebeğini nüfusa kaydettirmek ve yardımlardan yararlanmak için evlilik belgesi göstermesi gerekiyor. Bekar kadınlar ve LGBT+ çiftlerse bu hakka sahip değil.

Fakat Sivil İşler Üniversitesi'ndeki lisans programı, sosyal medyada evlilik oranlarının azaldığı bir çağda bu diplomayı anlamsız görenlerin yoğun kınamasıyla karşılaştı.

Program "Çin'in olumlu evlilik ve aile kültürünü öğrencilere aktarmayı ve Çin'in evlilik geleneklerindeki reformunu ilerletmeyi" amaçlıyor ve bu yıl 12 eyaletten 70 öğrenci alacak.

Evlilik Hizmetleri ve Yönetimi isimli lisans programında "aile danışmanlığı, yüksek bütçeli düğün planlama, çöpçatanlık ürünleri geliştirme" gibi konular işlenecek.

Çin doğum teşvikine yönelik güçlendirilmiş politikaları hayata geçireceğini bu sene duyurmuş ve bir hükümet raporu, rejimin "uzun vadeli, dengeli bir nüfus gelişimi ve doğum dostu bir toplum" yaratacağını ifade etmişti.

Çin Başbakanı Li Çiang'ın bir raporunda, söz konusu uygulamalarda "ebeveynlere izin politikalarını düzenleme, işverenlerin bu sebeple yüz yüze kaldığı iş gücü maliyetini paylaşmaya yönelik mekanizmaları iyileştirme ve çocuk bakım hizmetleri kaynaklarını artırmanın" yer alacağı yazıyordu.  

Doğum oranını artırmaya yönelik önceki çabalar arasında kadınların doğum izni süresini uzatma, ekonomik avantajlar ve vergi desteğinin yanı sıra konut sübvansiyonları yer almıştı.

Doğum oranını yükseltme çabalarına rağmen bu program, Çinli sosyal medya platformu Weibo'da alay konusu oldu ve biri "Bu endüstri sadece zayıflamıyor, kendi kıyamet gününe yaklaşıyor" dedi.

Bir başkası "devlete ait bir evlilik ajansı kurma zamanı" diye espri yaparken üçüncü bir kişi de böylesi bir diplomanın "mezuniyet sonrası işsizlik" için birebir olduğunu öne sürdü.

Gençlerin evlilikten kaçınmasının sebebi, Çin'in durgunlaşan ekonomisiyle kötüleşen iş imkanları ve düşen tüketici güveni olabilir.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz