ChatGPT'nin Sözüne İnandı, Sınıfı Kopyayla Suçladı!
Bazı öğrencilerin diplomalarının askıda olduğu bildirildi
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
ABD'deki Texas A&M Üniversitesi'nden bir akademisyenin, ChatGPT'nin sözünü dinleyerek öğrencilerini kopyayla suçladığı öğrenildi.
İddiaya göre, tarım ve hayvancılık akademisyeni Dr. Jared Mumm'ın kopyayla suçladığı öğrencilerin büyük bir kısmı normal şartlar altında bu ay mezun olacaktı. Bazı öğrencilerin diplomalarının halen askıda olduğu bildirildi.
ABD'li yapay zeka firması OpenAI'ın geliştirdiği popüler sohbet botu ChatGPT'nin 2022'de piyasaya sürülmesinden beri akademi dünyası endişe içinde.
Zira birçok öğrencinin ödevlerini ChatGPT'ye yazdırdığı ve geçer not aldığı biliniyor.
Akademisyenler buna karşı çeşitli önlemler almaya çalışırken, bazıları ödev tarzını değiştiriyor, bazıları da ilginç yöntemlere başvuruyor.
Örneğin Dr. Mumm, öğrencilerin yazdığı makaleleri tek tek ChatGPT'ye yükleyip sohbet botuna "Bunu sen mi yazdın?" diye soruyor.
Bu yöntem sosyal medyada epey yayıldı. Ancak uzmanlar ChatGPT'nin bir tespit veya doğrulama platformu olmadığını ve dolayısıyla yanıltıcı cevaplar verebileceğini vurguluyor.
Öğrencilere göre sohbet botu, Dr. Mumm'ı da yanılttı.
Tüm ödevleri ChatGPT'ye yükleyen akademisyen, aldığı cevap doğrultusunda sınıfın tamamını yapay zekadan kopya çekmekle suçladı.
Bunun üzerine öğrencilerden birinin nişanlısı harekete geçti ve Dr. Mumm'ın henüz ChatGPT piyasaya çıkmadan önce yazdığı bir makaleyi sohbet botuna yükledi. Ardından çıkan sonucu Reddit'te paylaştı.
ChatGPT'nin Dr. Mumm'ın makalesini de yapay zeka tarafından yazıldığını ileri sürdüğü görüldü. Sohbet botu, "Metin, yapay zeka tarafından oluşturulan içerikle tutarlı, çeşitli özellikler içeriyor" diye yazdı.
Texas A&M Üniversitesi'nden gelen açıklamada ise, "bu durum nedeniyle hiçbir öğrencinin dersten kalmadığı veya mezuniyetinin engellenmediği" savunuldu.
Öte yandan, gazetecilerin sorularını yanıtlamaktan kaçınan Dr. Mumm'ın ödevlerde yapay zekanın kullanılıp kullanılmadığını ve kullanılıyorsa hangi düzeyde kullanıldığını belirlemek için halen çalıştığı öne sürülüyor.
YORUMLAR
Yorum Yap