Büyük Tehlike Metamfetamin!
Türkiye son yıllarda giderek yaygınlaşan bir bela ile yüz yüze: Metamfetamin.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Türkiye son yıllarda giderek yaygınlaşan bir bela ile yüz yüze: Metamfetamin.
Ülke genelinde kolaylıkla ulaşılabilir hale gelen bu madde için "kullanım yaşı 12-13'lere kadar düştü, satıcılar okul çevrelerini mesken tuttu" uyarıları yapılıyor.
Narkotikteki bilgilere göre, bağımlılık yapma potansiyeli yüksek captagon, amfetamin ve ecstasy'nin de yer aldığı Amfetamin Tipi Uyarıcılar (ATS: Amphetamine Type Stimulants) sınıfında yer alan sentetik uyarıcı metamfetaminin Türkiye'de sokak dilindeki ismileri ise şöyle: Met, kristal, buz, ateş/buz ya da Metin amca.
Sinir sistemini çökerten bu madde; toz, kristal veya tablet formlarında bulunurken, genellikle cam pipolar vasıtasıyla kullanılıyor.
Aşırı kilo kaybı, yoğun kaşıntı ve cilt yaraları, beyin yapısı ve işlevinde değişiklikler, bilinç bulanıklığı, hafıza kaybı, uyku problemleri, paranoya (başkalarına karşı aşırı ve mantıksız güvensizlik vs.), sanrı ve halüsinasyonlara yol açıyor.
Ayrıca bağımlılık riski yüksek ve kişiyi ölüme götüren yıkıcı etkilere sahip.
Son yıllarda metamfetamin kullanımının çok yaygınlaştığı uyarısı yapan Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, yakalanan tabletlerin içeriklerinde bir standart olmadığını, farklı tür ve miktarlarda maddeler de görülse de ölümcül olabilecek yüksek dozda metamfetamin bulunduğunu açıkladı.
Metamfetaminde 2021 bilançosu: 58 bin civarı olay, 81 bine yakın şüpheli, 5 bin 528 kilogram madde
Türkiye'deki ilk yakalamanın 2009 yılında İstanbul'da meydana geldiği bu maddenin 13 senedeki artışı ise "dehşet verici" nitelikte.
Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın yayımladığı "Metamfetamin Yakalama İstatistikleri"ne göre 2021 yılında Türkiye'de 57 bin 897 olay gerçekleşti. Bu olaylarda 80 bin 112 şüpheli yakalandı ve 5 bin 528 kilogram metamfetamin ele geçirildi.
Metamfetamin yakalama miktarında bir yıldaki artış oranı yüzde 32,8.
2021 yılında ele geçirilen metamfetamin yakalama miktarında (5 bin 528 kg) bir önceki yıla göre (4 bin162 kg) yüzde 32,8 oranında artış gerçekleşti.
2019 senesine (bin 42 kg) kıyasla ise bu oran 5 kattan fazla (5.528) arttı.
En keskin artış 2020 yılında yaşandı. Metamfetamin yakalama miktarı bir önceki yıla göre 4 kat yükselerek 4 bin 162 kilograma ulaştı.
Metamfetamin olaylarındaki şüpheli sayısında bir yılda yüzde 61,5'lik artış
Artış sayısına paralel olarak 2021 yılı metamfetamin olaylarında yakalanan şüpheli sayısında da bir önceki yıla göre yüzde 61,5 oranında artış gösterdi.
Hem hedef ülke hem de transit geçiş noktası
Metamfetamin olayları, yakalama miktarı ve şüpheli sayısının katlanması, Türkiye'nin hem bir hedef ülke hem de transit geçişte kullanılan bir nokta olduğunu gösteriyor.
Türkiye Uyuşturucu Raporu 2022'deki bilgilere göre ülkedeki metamfetamin yakalamaları genellikle İran'a yakın ya da sınırı olan iller ile İstanbul'da gerçekleşiyor.
Yasa dışı sevkiyatta olduğu gibi dönüştürme merkezlerinde de İran uyruklu şahıslar öne çıkıyor.
Mevcut durumda Türkiye, metamfetamin kaçakçılığında hedef ülke. Bunun yanı sıra Balkan rotası kullanılarak varış noktası Avrupa olan kaçakçılık da yapılıyor.
Madde bağlantılı her iki ölümden biri metamfetamin kaynaklı
Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın "Metamfetamin Yakalama İstatistikleri" verilerine göre ölüm oranlarında da artış oldu.
2021 yılında 270 madde bağlantılı ölüm olayının yüzde 46,3'ünde (125) metamfetamin mevcut. Yani neredeyse madde bağlantılı her iki ölüm olayından biri metamfetamin kaynaklı.
2018 yılında kanında metamfetamin tespit edilen 41 ölümün 5'inde (yüzde 12,2), 2019 yılında 49 ölümün 7'sinde (yüzde 14,3), 2020 yılında 98 ölümün 35'inde (yüzde 35,7), 2021 yılında ise 125 ölümün 44'ünde (yüzde 35,2) ölümlerin tek başına bu maddeyle bağlantılı olduğu tespit edildi.
Türkiye'de aşırı doz ölümlerin en yüksek görüldüğü 2017'deki ölümlerde metamfetamin görülme oranı yüzde 7,8 iken, 2021 yılında bu oran yüzde 46,3'e yükseldi. Tek başına metamfetamin kaynaklı ölümler 2017 yılında yüzde 0,3 iken, 2021'de 127 kat artışla yüzde 38,3'e çıktı.
Tedaviler yeterli olmuyor mu?
2016 yılında yüzde 3,5 olan metamfetamin tedavisine başvuru oranı, 2021'de yüzde 15,5 oldu.
Ancak ülkedeki Alkol ve Tedavi Merkezleri (AMATEM) sayısı ve buralardaki tedavinin niteliğinin yetersiz olduğu tartışmaları son bulmadı.
Türkiye'de uyuşturucu maddeyle yeterli ölçüde mücadelede edilmediği, daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiği eleştirileri de var.
"Metamfetamin Türkiye'de çok kolay ulaşılabilir oldu"
Metamfetaminin neden olduğu sağlık sorunlarını ve bu maddenin yaygınlaşmasına karşı yapılması gerekenleri Psikiyatr Ayhan Akcan'la konuştuk.
Umut Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Akcan'a göre en büyük problem, bu maddenin Türkiye'de çok kolay ulaşılabilir hale gelmesi.
Madde değişimi konusuna da değinen Akcan, "Bence metamfetamin; sentetik kannabinoidlerin, ectasy gibi maddelerin yerini aldı. Okul çevrelerinde, hareketli alanlarda, gece klüplerinde, sokaklarda, pek çok yerde kolaylıkla satılabiliyor ve kullanılabiliyor" dedi.
Sentetik kannabinoid olan bonzai örneğini de veren Akcan, yasal olarak suç haline gelip ikinci kez kullanıldığında cezaevine gönderiminin caydırıcı olduğunu belirterek, cezai yaptırımların artırılması gerektiğini savundu.
"Bir kez kullanımda dahi bağımlılık yapabiliyor"
Sosyal anlamda ve diğer konularda sorunları bulunan kişilerin kullanıma daha yatkın olduğunu belirten Akcan, metamfetaminin bir kez kullanımda dahi bağımlılık yapabildiği konusunda uyardı.
Bu konudaki bir yanılgıya da dikkati çeken Akcan, şu ifadeleri kullandı:
"Metamfetaminin bağımlılık riski çok yüksek. Kişiler bağımlı olmam diye düşünerek 1-2 kez kullanıyor ve bağımlı haline geliyor.
Amfetamin tipi uyarıcılar (ATS), sanki diğer maddelerle karşılaştırıldığında problemsiz sanılıyor ama kalple ilgili sıkıntılara neden oluyorlar.
Kullanıcılarda ani ölüme neden olduğu bilinmiyor.
"Bir daha hiç kullanmayan sayısı yüzde 5’i geçmez"
"Metamfetamin, direkt uyarıcı bir madde" diyen Akcan, "Enerji veriyor, hareketlendiriyor. Yerine koyabileceği bir madde de yok. Örneğin eroini bıraktırırken benzer etki yapan madde kullanıyorlar, bunda böyle bir şey yok. Kullanan kişilerde uykusuzluk, ağrı, depresyon, öfke hali, saldırganlık hali olabiliyor. Semptomatik (şikayete göre) tedavi yapılıyor. Kişinin çıktığında tekrar kullanmasını engellemek çok zor oluyor" ifadelerini kullandı.
"Tam ayıklık" olarak nitelenen "tam tedavi" başarı oranının çok düşük olduğunu vurgulayan Dr. Akcan, tedavisi gerçekleşen yani bu maddeyi bir daha hiç kullanmayan kişi sayısının yüzde 5'i geçmediğini ifade etti.
"Okul çevreleri daha çok denetlensin"
Özellikle yeni eğitim döneminin başladığı şu dönemde alarm durumuna geçilmesi çağrısında bulunan Akcan, okul çevrelerini mesken tutan satıcılara dikkati çekerek denetimlerin artması konusunda uyardı.
"Cezai yaptırım artırılmadan metamfetaminle başa çıkılmaz"
Veliler kadar öğretmenler ile okul müdürlerine, en çok da narkotiğe iş düştüğünü ifade eden Ayhan Akcan, bir kez daha cezai yaptırım artmadığı takdirde metamfetaminle başa çıkmanın mümkün olmadığını ileri sürerek sözlerini şöyle tamamladı:
"Narkotik çözüm şart. Takipler ve temin noktasına baskınlar artırılmalı. Aksi takdirde talep var, metamfetamine ulaşmak çok kolay. Cezai yaptırımı artırırlarsa, kullanıcıya hapis cezası getirilse, örneğin satıcıya 15 yıl getirilse metamfetamin kullanımı düşer."
YORUMLAR
Yorum Yap