Büyük Risk: Ölü Popo Sendromu Nedir?

“Ölü popo sendromu“, huysuz bir lise atletizm antrenörünün esprisi gibi gelebilir...

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Bütün gün masa başında oturan insanlar, ağrı ve rahatsızlığa neden olabilecek gluteal tendinopati (diğer adıyla ölü popo sendromu) açısından daha büyük risk altındadır.

“Ölü popo sendromu“, huysuz bir lise atletizm antrenörünün esprisi gibi gelebilir: “Dün neden antrenmanda değildin? Bir ölü popo sendromu vakası mı geliştirdin? Bununla birlikte, tıbbi bir terim olmasa da, aynı zamanda gluteal amnezi veya daha bilimsel olarak gluteal tendinopati olarak da bilinen ölü popo sendromu, aslında poponuzun üzerinde çok fazla oturmanın neden olabileceği, potansiyel olarak ağrılı bir tıbbi sorunu tanımlar."

NewYork-Presbiteryen’deki Och Omurga Bakımı Ayakta Fizik Tedavi Direktörü Evan Johnson, “Ölü popo sendromu ve gluteal amnezi terimlerinin kesin bir tıbbi anlamı yoktur ve genel olarak kalça kaslarının seçici zayıflığını tanımlar”, özellikle de gluteus medius kasını tanımlar, diyor. New York City. “Gluteus medius ve diğer gluteus kaslarının zayıflığı ve inhibisyonu yaygın bir bulgudur ve birçok ağrılı duruma katkıda bulunabilir.”

Genellikle ölü popo sendromunun ana nedeni egzersiz eksikliğidir . Medikal direktör Medhat F. Mikhael, “İşyerinde çok uzun saatler oturduktan sonra eve gelip yemek yemek ve TV izlemek için oturduğunuzda, gluteus medius tembelleşme eğiliminde olan kaslardan biridir” diyor. Los Angeles ve Orange County, Kaliforniya’daki MemorialCare Orange Coast Tıp Merkezi’ndeki Omurga Sağlığı Merkezi’nden Dr.Johnson, ne ölü popo sendromu ne de gluteal amnezi tıbbi bir teşhis olmasa da, tercih edilen terim olan gluteal tendinopatinin tıbbi bir durum olduğunu ve gluteus medius tendon bozukluklarını ifade ettiğini açıklıyor.

Ölü Popo Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Johnson, gluteus kas grubunu oluşturan üç kas olduğunu açıklıyor. En büyüğü, genellikle kalçanız olarak adlandırılan gluteus maximus kasıdır (üzerine oturduğunuz kastır). Diğer iki gluteus kası gluteus medius ve minimus kaslarıdır. Grup olarak, gluteus kasları kalçanın uzatılmasından (yürürken olduğu gibi kalçanın ön kısmını uzattığınızda) ve kalçanın kaçırılmasından (bacağınızı yana doğru hareket ettirdiğinizde) sorumludur. Pelvik stabilite ve alt ekstremite (uyluk ve bacak) hizalaması için önemlidirler. Johnson, “Bu kasların zayıflığı, hareketsiz bir yaşam tarzı nedeniyle ortaya çıkabilir ve kalça ve omurgayı zorlayan [ideal olmayan hareket] kalıplarına katkıda bulunabilir” diyor.

Masa başında çalışmak veya başka nedenlerden dolayı çok fazla oturmak da rol oynayabilir. Johnson, “Uzun bir süre veya sık sık oturan ve esnemeyen, egzersiz yapmayan veya hızlı yürümeyen bir kişinin kalça fleksörlerinde gerginlik gelişebilir” diye açıklıyor. “Bu, zamanla gluteus maximus kasının inhibisyonuna ve zayıflığına neden olabilir” ve yorgunluk ve yaralanmaya yol açabilir. Bunun nedeni, eğer kalça fleksörleri sıkıysa, kalça ekstansörünün (gluteus maximus) kalça ekstansiyonunu gerçekleştirmek için çok daha fazla çalışması gerekmesidir, diye ekliyor.

Bu arada gluteus medius esas olarak kalçanın kaçırılmasından sorumludur. Johnson, bu kasın zayıf olması (hareketsiz bir yaşam tarzı veya diğer faktörler nedeniyle), tek ayak üzerinde dururken pelvis seviyesini tutma yeteneğinizi etkileyebileceğini söylüyor. Pelvis sabit tutulamadığında bir tarafa düşebilir. Bu, kalça ve omurganın yanı sıra dizde bacağın aşağısında stres ve ağrıya neden olabilir.

Johnson, “Bu, kasın unutması (veya ‘unutkanlık’ yaşaması) değil, daha çok kasın zayıflık ve tendinopati nedeniyle yorulması ve yükü kaldıramamasıdır” diye açıklıyor.

Ölü Popo Sendromu Nasıl Hissediyor?

Ortopedik Spor Hekimliği Dergisi’nde yayınlanan bir inceleme , gluteal tendinopatinin tipik olarak kronik yan (yan) kalça ağrısı ve hassasiyeti olarak ortaya çıktığını belirtiyor . Bazı durumlarda, zayıflatıcı kalça ağrısına neden olabilir.

Chicago’da yaşayan romatolog Siddharth Tambar, muayenehanesinde gluteal tendinopatiden etkilenen kişilerin “genellikle kalça ağrısı veya daha fazla yorgunlukla başvurduklarını” ve bunun da sinirlerinin sıkıştığını düşünmelerine neden olabileceğini söylüyor.

Johnson , “Yan kalça ağrısını alt omurgadaki sıkışmış bir sinirden ayırt etmek bazen zor olabilir, ancak kapsamlı bir klinik değerlendirme ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) , ağrı oluşturucunun aydınlatılmasına yardımcı olabilir” diye ekliyor Johnson.

Sports Medicine dergisinde yayınlanan bir incelemeye göre gluteal tendinopati, uykuyu (yan yatmayı) ve genel ağırlık taşıma görevlerini engelleyebilir .

Uluslararası Spor Fizyoterapisi Dergisi’nde yayınlanan bir klinik yoruma göre, bu durumun karakteristik kalça ağrısı genellikle donuk ve ağrılıdır .

Orthopedic Journal of Sports Medicine incelemesine göre ölü popo sendromu, yürüme ve merdiven çıkma sırasında da ağrıya neden olabilir .

Johnson, “Yürümekten merdiven çıkmaya kadar ağırlık taşıyan aktiviteler oldukça acı verici olabilir, çünkü gluteus medius kasının bu görevleri yerine getirmek için çok çalışması gerekiyor” diyor. “Yan tarafa yatmayla oluşan ağrı genellikle kalça bursitinin bir belirtisidir . Büyük trokanterik bursa, gluteus medius tendonunun hemen altında yer alır ve sıklıkla tendinopati ile iltihaplanır. Bu bölgeye herhangi bir doğrudan baskı, örneğin o tarafa yatmak acı verici olabilir.”

Kimler Ölü Popo Sendromu Riski Altındadır?

Dr. Mikhael, ölü popo sendromunun masa başında çalışan beyaz yakalı çalışanların bir rahatsızlığı olduğunu, ancak aylaklığın genellikle işyerinin ötesine geçtiğini söylüyor. “Bunu (tipik olarak) mesai saatleri dışında aktif olan bir gençte göremezsiniz” diye açıklıyor.

Mikhael, sendromun hastalık, yaralanma veya ameliyat sonrası iyileşme nedeniyle hareket kabiliyeti geçici olarak azalan kişileri de etkilediğini ekliyor. Garip bir şekilde, sendrom aynı zamanda son derece aktif olan bir insan kategorisinde de ortaya çıkıyor: Cleveland Clinic’e göre sporcular, özellikle de çapraz antrenman ve kuvvet antrenmanına odaklanmayı ihmal eden koşucular .

Johnson, ” Koşmak , kalçaya uygulanan büyük bir kuvvetle (vücut ağırlığınızın 3 ila 6 katı kadar) tekrar tekrar tek bacak üzerine inmeyi gerektirir” diye açıklıyor. “Eğer bireylerde doğuştan gelen kas dengesizlikleri, zayıf ayak ve bacak mekaniği varsa veya düz olmayan yüzeylerde sürekli koşuyorlarsa, gluteus medius kasına aşırı yük bindirebilir ve daha büyük dengesizliklere ve daha fazla strese katkıda bulunan diğer kaslarla bunu telafi edebilirler. Zamanla kas-tendinöz kompleks zayıflayabilir ve küçük yırtıklara maruz kalabilir. Bu da ağrıya ve fonksiyon bozukluklarının artmasına katkıda bulunuyor.”

Spor Hekimliği incelemesine göre ölü popo sendromu çoğunlukla orta yaşta ortaya çıkıyor ve kadınları erkeklerden daha fazla etkiliyor .

Tipik ölü popo sendromu hastasıyla ilgili bazı bilgiler Ortopedik Spor Hekimliği Dergisi incelemesinden derlenebilir . 27 çalışmadaki 1.103 hasta arasında ortalama yaş 53,7 idi. Kadınların bu durumu geliştirme olasılığı erkeklerden çok daha yüksek görünüyor; kadın hastaların erkek hastalara oranı 7’ye 1’di. Ortalama vücut kitle indeksi (BMI) 28,3 idi; bu da BMI skalasının “fazla kilolu” kategorisinde yer alıyor ancak obez değil.

Ölü Popo Sendromu Nasıl Önlenir?

Johnson, egzersiz eksikliğinin ölü popo sendromuna yol açması gibi, kas dengesini, çekirdek gücünü ve uygun mekaniği optimize eden düşünceli, hedefe yönelik egzersizin bunu önleyebileceğini ve tersine çevirebileceğini söylüyor.

Dr. Tambar, “Bunun bir sırrı yok” diye ekliyor. “Daha fazla hareket edin. Oturma masası yerine ayakta duran masa kullanın. Kalkın ve bir tür günlük egzersiz yapın."

Johnson , gluteal kas grubunu güçlendirmek için haftada üç ila dört kez istiridye, yengeç yürüyüşü, yana yatarak bacak kaldırma, ağız kavgası ve adım atma gibi egzersizler yapılmasını öneriyor, ancak “hatalı hareket kalıplarının sürdürülmesini önlemek için uygun formun önemli olduğunu” belirtiyor. Genel olarak, her egzersiz için iki ila üç set 10 tekrarla başlayabilirsiniz (güçlendikçe direnci artırın), ancak Johnson vücudunuzu dinlemenizi ve sizin için uygun bir kondisyon seviyesinde çalışmanızı önerir.

“Hareket losyondur. Aktif kalmak, kondisyonsuzluğa ve zayıflığa karşı en iyi ilaçtır” diye ekliyor. “Sırt ve kalça sağlığı için masanızdan düzenli olarak kalkmak çok önemli.” Her 20 dakikada bir sandalyenizden kalkıp hareket etmenizi veya esnemenizi kendinize hatırlatmak için bir zamanlayıcı ayarlamayı düşünün.

Ölü Popo Belirtileri Nasıl Tedavi Edilir?

Ölü popo sendromu belirtileri yaşıyorsanız, yukarıda belirtilen klinik yorumlara göre bir spor fizyoterapisti gluteal tendinopatiyi teşhis etmek veya dışlamak için çeşitli testler kullanabilir. MR veya ultrason da kullanılabilir.

Spor Hekimliği incelemesine göre, ölü popo sendromunun tedavisi genellikle kortikosteroid enjeksiyonu, egzersiz veya şok dalgası terapisini içerir; ameliyat inatçı vakalar için ayrılmıştır .

Tedavide en önemli şey hemen harekete geçmektir. Tambar, “Ölü popo sendromu ilerleyici bir sorundur” diyor. “Kaslar gerektiği gibi kullanılmadığında sorunlar daha da artıyor.”

Johnson , acil tedaviye başvurmamanın kalça osteoartriti , ilerleyici tendinopati ve kronik kalça bursiti gibi sorunlara yol açabileceğini ekliyor.

Ölü Popo Sendromu Araştırması

Gluteal tendinopati nedeniyle kalça ağrısı yaşayan 204 katılımcıyla yapılan bir araştırma , egzersiz ve eğitim karışımının ağrıyı azaltmada kortikosteroid enjeksiyonlarından daha etkili olduğunu ve her ikisinin de tedavi yapılmamasından daha etkili olduğunu buldu.

Başka bir çalışma, trombosit açısından zengin plazma enjeksiyonlarının, kortikosteroid enjeksiyonlarından daha iyi kısa ve uzun vadeli sonuçlar sunduğunu buldu .

50 kişiden oluşan küçük bir İtalyan denemesi, şok dalgası terapisinin bir miktar etkili olduğunu buldu.

Tambar, çoğu durumda en iyi tedavi yönteminin yaşam tarzınızı analiz etmek olduğunu söylüyor. “Sanırım bu rahatsızlığa sahipseniz ya da bu belirtilere sahipseniz, nasıl yaşadığınızın farkında olmalısınız” diyor.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz