Bu Yıl ABD'de Kaç Kitlesel Silahlı Saldırı Oldu?

2023'te ABD'de daha şimdiden 140'tan fazla kitlesel silahlı saldırı gerçekleşti

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Dünyanın dört bir yanındaki yüksek gelirli ülkeler arasında, ABD yıllardır bir sebeple öne çıkıyor: Silahlı şiddet oranı.

Son 10 yılda, 10 milyon veya daha fazla nüfusa sahip nispeten zengin ülkeler arasında, ABD'deki silahlı şiddet oranı diğer uluslardakinden çok daha fazla. Sağlık Ölçütleri ve Değerlendirme Enstitüsü'ne (Institute for Health Metrics and Evaluation) göre, ABD'deki silahla işlenen cinayetlerin düzenlenmiş oranı Avrupa Birliği'nin 22 katı ve Japonya ve Kore Cumhuriyeti gibi Asya ülkelerinden daha da fazla.

Bu yıl da farklı gitmiyor. Silahlı Şiddet Arşivi'nin (Gun Violence Archive) verilerine göre, nisan ortası itibarıyla ABD'de 149 kitlesel silahlı saldırı meydana geldi ve silahlı şiddet ülkenin her eyaletinde can aldı.

2022 de dahil diğer birçok yılda olduğu gibi, bu yıl da ABD'de en görünür silahlı şiddet olaylarından bazıları okullarda meydana geldi. Şubatta Michigan'a bağlı East Lansing'deki Michigan Eyalet Üniversitesi'nde meydana gelen silahlı saldırıda üç öğrenci ölmüş ve 5 kişi de yaralanmıştı. Mart sonlarında Nashville'deki bir Hıristiyan okulunda meydana gelen kitlesel silahlı saldırıda 6 kişi hayatını kaybetmişti.

Başka silahlı saldırganlar da belirli etnik toplulukları hedef alıyor olabilir: Ocakta Kaliforniya'daki Half Moon Körfezi'nde Asya kökenli Amerikalıların çoğunlukta olduğu bir bölgedeki bir dans salonuna düzenlenen silahlı saldırıda 11 kişi ölmüştü. Bundan iki gün sonra Kaliforniya'nın Monterey Körfezi yakınlarında meydana gelen bir başka kitlesel silahlı saldırıda 7 kişi daha öldürülmüştü.

Silahlı Şiddeti Arşivi'ne göre, 2023'te ABD'de daha şimdiden ateşli silahlar toplamda 11 binden fazla can aldı ki bu rakama silahla intihar eden 6 bin fazla kişi de dahil. Bu yıl şimdiye kadar 9 bin kişi de ateşli silahlarla yaralandı.

Silahlı Şiddet Arşivi'nin tanımına göre kitlesel silahlı saldırılar, saldırgan hariç en az 4 kişinin yaralandığı ya da öldürüldüğü saldırılardır.

ABD'de silahlı şiddetin son yıllarda ve bu yıl yaygınlığına rağmen, geçen yıl Teksas'ın Uvalde kentindeki Robb İlkokulu'nda meydana gelen kitlesel silahlı saldırının ardından iki partiden parlamenterlerin yer aldığı bir grubun bir dizi ılımlı reform getirip kabul ettirmesinden bu yana Kongre'de ülkenin özgürlükçü silah yasalarını sıkılaştırmak adına yeni bir çaba olmadı.

Eyalet düzeyindeyse geçen yıl bir dizi eyalet ateşli silah satın alma ve taşımanın önündeki engelleri kaldırmak için harekete geçti. Geçen yıl Arkansas, Iowa, Montana, Tennessee, Teksas ve Utah, kişilerin ateşli silah taşımak için artık izne sahip olmalarını gerektirmeyen yasaları kabul ederken, Georgia ve Ohio gibi eyaletlerdeki yasa koyucular da bu yıl benzer yasaları kabul etmek için harekete geçti.

Sayılı eyaletse aksi yönde hareket ediyor: Örneğin Oregon'daki seçmenler, geçen yıl ateşli silah satın almak için izin gerekmesini ve 10 mermiden fazla mühimmat taşıyabilen şarjörlerin yasaklanmasını öngören bir önlemi az bir oy farkıyla onayladı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz