Bu Hafta 'Festival Ajandası'nda Neler Var?

Mehmet Erduğan, bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı kaleme aldı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı kaleme aldı.

Bugüne kadar Stranger Things'i tam olarak seyretmek için vaktim/motivasyonum olmadı, ama Stranger Things furyasına dayandığını düşündüğüm pek çok film izledim; The Black Phone da onlardan biri.

Ama Joe Hill'in kısa öyküsünün uyarlanmış olan bu film, Ethan Hawke'nin tüm çabalarına rağmen, pek tüyler ürpertici değil, üstelik her şey çok klişeydi.

Yeni dönem korku gerilim filmleri o kadar kötü ki insan "ah nerde o eski gerilim/korku filmleri? " diye sormaktan alıkoyamıyor kendini.


Bir çocuk katilinin karanlık dünyası; Siyah Telefon

Yönetmen: Scott Derrickson / Oyuncular: Mason Thames, Madeleine McGraw, Ethan Hawke, Jeremy Davies, E. Roger Mitchell, Troy Rudeseal, James Ransone, Miguel Cazarez Mora, Rebecca Clarke, J. Gaven Wilde, Spencer Fitzgerald, Jordan Isaiah White, Brady M. Ryan, Tristan Pravong, Jacob Moran, Brady Hepner, Banks Repeta, Parrish Stikeleather, Kristina Arjona, Sheila O'Rear, Rocco Poveromo, Kellan Rhude, Nina Repeta, Reagan Shumate, Bay Allebach, Dashiell Derrickson, Braxton Alexander, Lukas Colagross, Mark Riccardi, Andrew Farmer, T. Maxwell Martin, Garrison Starkweather, Megan Petersen, Robert Fortunato, Christy Connell, Mike Bailey, Ron Blake, Taylor Grace Boughton, Parker E. Chick, Chevy Lamont Cofield, Ivy Connell, Luca De Massis, Deena A. Delfosse, Chris TC Edge, Liza Francini, Bryant K Graves, Justin Heter, Gina Jun, Derrick Lemmon, Pat Patterson, Hailey Nicole Ralston, Veronica Russell, Matthew Simmons / Süre: 103 dakika
Telefon çalışmıyor ama çalıyor, cesaretin varsa siyah telefonun çağrısına cevap ver…


Doktor Strange ile Marvel Evreni'ne adım attıktan yıllar sonra tematik köklerine geri dönen Scott Derrickson türün önde gelen markası Blumhouse ile yepyeni bir korku gerilim filmine imza atıyor.

Stephen King'in oğlu Joe Hill'in New York Times'ın çok satan "20th Century Ghosts" kitabındaki ödüllü kısa hikayesinden uyarlanarak çekilen ve UIP Filmcilik iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan The Black Phone; çocukları hedef alan bir seri katil tarafından kaçırılıp ses geçirmez bir bodrumda tutulan on üç yaşındaki Finney'nin, odada yer alan ve bağlantısı bulunmayan bir siyah telefon aracılığıyla katilin önceki mağdurlarıyla iletişime geçmesi sonrası yaşananları konu ediniyor.

1978'de geçen filmde Finney okulda zorbalığa uğrayan ve evde tacizci babası tarafından eziyet edilen roketlere düşkün, utangaç ama zeki bir ortaokul öğrencisidir.

Onun bu zorluklarla dolu ergenlik zamanlarında yanında olan ve onu korumaya çalışan iki kişiden biri küçük kız kardeşi Gwen ve bir diğeri ise okulun belalı serserilerine kafa tutabilen tek ismi Robin'dir.

Bu sırada, olayların geçtiği bu kasabada yaygın bir batıl inanç vardır; "Grabber" adını yüksek sesle söyleyen herkesin bir sonraki "ortadan kaybolan" olacağına inanılmaktadır.

Finney her ne kadar kız kardeşi tarafından alay konusu olsa da bu efsaneye inanmaktadır, öyle ki inandığı bu efsane bir gün gerçekleşince tüm korkuları haklı çıkar ve nihayetinde sadist bir katil tarafından kaçırılıp, çığlık atmanın pek işe yaramadığı ses geçirmez bir bodruma kapatılır.

Finney, yerel halk tarafından "Grabber" olarak adlandırılan bu seri katil tarafından kaçırıldığını anlayıp şehrin dört bir yanında adları ve yüzleri posterlere yapıştırılmış çocuklar galerisine katıldığını öğrenince dehşete düşer ve çaresizce kaçmanın bir yolunu bulmak için sahip olduğunu bilmediği gücü toplamak zorunda kalır.

Bu sırada, sadece kablosu kesilmiş gizemli bir telefonun bulunduğu bu eski püskü bodrum katında kilitli olan Finney, telefon beklenmedik bir şekilde çaldığında anlaşılır bir şekilde şüpheci davranır.
Ancak cesaretini toplayıp herhangi bir bağlatısı olmayan bu telefonu açtığında diğer uçtaki sesin Grabber'ın önceki kurbanlarından biri olduğu ortaya çıkınca, katilinin önceki kurbanlarının seslerini duyabildiğini fark eden Finney telefonun diğer ucundaki bu sesten kaçınılmaz bir ölümden kurtulmasına yardımcı olacak tavsiyeler almaya çalışır.

Aramalar sıklaşıp bir bir ortaya çıkan önceki mağdurlar kendi başlarına gelenlerin, Finney'nin başına gelmemesini sağlamak için ona pek çok yol gösterirken küçük kız kardeşi Gwen de yerel polisin somut ipuçları tükendiğinde sahip olduğu bazı psişik güçleri kullanarak kardeşini bulmaya kararlıdır.
 Sorunlar silsilesi

Psişik güçler, yetişkin istismarı ve zorbalık takıntısı… 


Elbette filmin olay örgüsünde daha fazla komplikasyon ve karmaşıklık var, bu yüzden bunları keşfetmeniz için daha fazla detaya girmeyeceğim.

Ancak tekrarlayan bir anlatıya sahip olması, anlaşılması pek mümkün olmayan bir mitolojiden ve derinleştirilmemiş fikirlerden dolayı filmin sorunları olduğunu söylemeden de geçemeyeceğim.
Sorunun bir kısmı, birbiriyle kesişen unsurların hiçbir şekilde etkili bir bağlantı kuramadığı hikâyeyi anlatma biçimiyle ilgili; her şeyden önce Grabber'ın tam olarak ne istediği veya diğerlerine yaptığı gibi Finney'i kaçırdıktan sonra onu neden doğrudan öldürmediği pek anlaşılmıyor.

Bu patolajik vakada Grabber'ın "saf bir şeytan" olduğunu düşünmemizi isteyen Scott Derrickson onun hakkında ne kadar az şey bilirsek o kadar korkutucu olacağını hesap etmişse de çoğu zaman korku filmerinde işleyen bu formül burada pek çalışmıyor.

Gözlüklü ve gülümseyen bir Guy Fawkes'ı andıran bir maskenin arkasına gizlenmiş olan Ethan Hawke "The Grabber"in tehditkâr görünmesini sağlamak için elinden geleni yapıyorsa da bu kaçırma planları onun altı pek dolu olmayan bu patolofik davranışlarını yeteri kadar korkutucu hale getirmiyor.

Sorunun bir diğer kısmı ise Mason Thames'ın hayat verdiği Finney tüm bu süre içinde hiçbir şekilde tam olarak korkmuş görünmüyor.

Bu arada, Finney ve Gwen'in tacizci ve alkolik babası olarak kamera karşısına geçen Jeremy Davies de depresif bir karakteri canlandırma konusunda iyi bir potansiyele sahip olsa da film, çocuklarını istismar eden bu karakterin şefkat veya pişmanlık anlarını güçlendirmek için yeterli bir şekilde derinleşmesine izin vermiyor.

Olayları çözme konusunda tam olarak ne yaptıkları belli olmayan dedektiflerin ipuçlarını takip etme konusundaki becerisizliklerine hiç girmiyorum bile…
Özetle; "Şeker Adam'ın Laneti"nde olduğu gibi bir şehir efsanesine dayanan, "Elm Sokağı Kabusu"nda olduğu gibi çocuk kaçıran bir katile bir odaklanan, "Stranger Things"de olduğu gibi çok da uzak olmayan bir geçmişte geçen film anlatısını Stephen King uyarlamalarının sinematik nostaljisiyle harmanlıyorsa da filmin 70'lerdeki Amerika hakkında söyleyecek pek bir şeyi yok, hatta yapımcılar nostaljiyi körükleyen popüler kültür referansları kullanarak zamanın hissini yakalamaya bile çalışmamış gibi görünüyor.
Sonuç olarak Scott Derrickson ve C. Robert Cargill ellerine geçen bu kısa öykü ile iki farklı kışkırtıcı fikrine düşüyorlar: Maskeli bir seri katil ve farkında olmadan katilin kurbanlarıyla iletişim kurabilen bir aile.

Ancak bu fikirler tıpkı filmin müziği ve 1970'leri yeniden yaratma çabası gibi asla tutarlı bir hikâyeye dönüşmüyor ve kayda değer bir başarıya ulaşamıyor.

Bu yüzden The Black Phone; 70'ler, psişik güçler, çocuk istismarı, akran zorbalığı ve ölülerle telepati gibi filmin ele aldığı pek çok şey varsa da tüm bunları birbirine uygun bir şekilde bağlayamadığı için korkutmayan ve hatta akılda kalmayan, kolayca unutulabilir bir filmden öteye gidemiyor.


Haftanın diğer filmleri

Birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrimiçi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra, "Çılgın Kuşlar", "Elvis", "Gizemli Köy", "Siyah Telefon", "Sünnet Çocuğu" ve "Yumrukları Gevşetmek" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


Anek

Yönetmen: Anubhav Sinha / Oyuncular: Ayushmann Khurrana, Andrea Kevichüsa, Iftekhar Mahmud, Amir Hossain Ashik, Azzy Bagria, Mubashir Bashir Beigh, J.D. Chakravarthi, Jatin Goswami, Shashikant Gupta, Akdas Hayat, Mohammad Salman Khan, Sharik Khan, Kumud Mishra, Manoj Pahwa, Sushil Pandey, Sima Pari, Vikash Rajput, Abhinay Raj Singh, Hani Yadav / Süre: 147 dakika
Kuzeydoğu Hindistan'ın jeopolitik zeminine dayanan bir sosyo-politik, aksiyon gerilim filmi… 


Netflix'in Hindistan Yapımı Askeri Filmler kategorisinde gösterime giren Anek adlı bu filmde; Kuzeydoğu Hindistan'daki karmaşanın ortasında barış müzakerelerini yürütmekle görevli bir ajanın yolu, hayalleri uğruna dövüşen azimli bir kadın boksörle kesişir.

Kuzeydoğu Hindistan'da faaliyette olan otuz veya kırk ayrılıkçı grup vardır, ama grupladan biri ansızın çok aktif olmaya başlamıştır.

Bu sırada, halkın sesini temsil eden ajan Joshua, Hindistan Hükümeti'nin en büyük militan grup olan Tiger Sangha'nın başkanı ile bir barış anlaşması imzalamasına yardım ederek Kuzeydoğu Hindistan'da yani Batı Bengal'in doğusunda ülkesinin güvenliği için çalışır.

Ama belki de kimse barış istemiyordur, belki de bu yüzden uzun zamandır bu sorun çözülemiyordur.

Joshua bir gün, bu militan grubun üyelerinden birinin kızı, Aido ile arkadaş olur; Aido, süregiden ırkçılığın hedefi olan ancak yine de Hindistan'a altın madalya getirmeyi ve böylece bir Hintli olarak tam olarak kabul edilmeyi uman gözü kara bir boksördür.

Bu arada Joshua ülkenin karşı karşıya olduğu tüm bölünmelerden önce "Hindistan " olmak için ne gerektiğini sorgulayan bu yürek burkan yolculuğunda Aido'nun yardımıyla bu militan gupların içine sızar.

Onun bu mücadelesi, dünyanın en karmaşık demokrasinin jeopolitiğinden bahseden Hint sinemasına yeni bir kapı açar.

Filmin 17 Eylül 2021'de vizyona girmesi gerekiyordu, ancak pandemi sırasında sinemaların kapanması nedeniyle vizyon tarihi ertelendi ve sonrasında sinemalar yerine Netflix'te gösterilmesine karar verildi.


Beauty

Yönetmen: Andrew Dosunmu / Oyuncular: Gracie Marie Bradley, Aleyse Shannon, Niecy Nash, Giancarlo Esposito, Kyle Bary, Micheal Ward, Sharon Stone, Sarah Stavrou, James Urbaniak, Andre Ozim, Larena Danielle, Atibon Nazaire, Hollie Wright, Joey Bada$$, Aaron Morton, Latoya Edwards, Harper Miles, Llana Martin, Andrew Potts Jr., Don Corey Washington, Faustin Cherilus, David Downing, Martin Carpenter, Shakur Gibson, Joy Potts, Faith Perkins, Ashley Green, Matia Washington, Alesha Shorter, Jeanette Branch, Carla Carvalho, Jim Loftus, Cory Stonebrook, Alan R. Walker / Süre: 95 dakika


Hayat bir gün size gerçekte kim olduğunuzu gösterecektir… 


Netflix'in Bağımsız Filmler kategorisinde gösterime giren Beauty adlı bu duygusal filmde; umut vadeden bir kariyere adım atmak üzere olan genç bir şarkıcı, otoriter bir aile, sektördeki baskılar ve kız arkadaşına duyduğu aşk arasında kalır.

Beauty adındaki bu genç ve yetenekli siyahi kadın şarkıcı, kârlı bir albüm anlaşması yapmasının ardından sesini ve kimliğini korumakta zorlanır, çünkü bu prestijli plak şirketinde çalışmayı kabul etmesi karşılığında kendi ideallerinden ve müzik konseptinden vazgeçmek zorundadır.

Hal böyle olunca Beauty'i çapraz ateşte bırakan bu durum, yıldız olma yolculuğunda ona rehberlik etmeye çalışan ailesi, plak şirketi ve en yakın arkadaşı arasında kıyasıya bir mücadeleyi tetikler.


Biz

Yönetmen: Alice Diop / Oyuncular: Marcel Balnoas, Ethan Balnoas, Florence Roche, Ismael Soumaïla Sissoko, Bamba Sibi, Ndeye Sighane Diop, Pierre Bergounioux, Hawa Camara, Océane Mafouta, Tacko N'Diaye / Süre: 115 dakika

Paris banliyö trenlerinin gölgesinde kalan ve unutulmaya terk edilen insanların günlük hayatlarına bir bakış…


Berlinale'den ödülle dönen ve MUBI'nin Film Festivallerinin Gözdeleri kategorisinde gösterime giren We (Nous) adlı bu belgesel türündeki film; birey ile toplumu lirik bir şekilde buluşturarak Paris'in kenar mahallelerinin pek duyulmayan sesine kulak veriyor ve bu mahallelerde yaşayan insanların, şehri kuzeyden güneye kat eden banliyö treninde kesişen hayatlarına bir bakış atıyor.

Tamircilik yapan bir göçmen, yaşlılara bakım hizmeti sunan bir sağlıkçı ve yönetmen Alice Diop, filme adını veren "biz"i teşkil ediyor.

Alice Diop, nezaketle, cömertlikle, ailesinin Senegal'den göç etmesini ve Fransa'daki sonraki yaşamını tekrar tekrar yabancıların hikayeleriyle ilişkilendirirken gündelik hayattan kesitler şehrin kültürel zenginliğini yansıtıyor ve sinema ile hafızanın kesiştiği bir deneyimler mozaiği ortaya çıkıyor.


Büyüleyici Kızlar

Yönetmen: Bunmi Ajakaiye / Oyuncular: Robert Adewale, Lilian Afegbai, Shantel Agba, Chika Agwuike, Tunbosun Aiyedehin, Bibiresanmi Amodu, Anne Annex, Gloria Anozie, Toke Aremu, Uzor Arukwe, Ejike Asiegbu, Femi Branch, Onyinye Chukwu, Olivia Sandra Chuma, Olianna Daramola, Olivia Daramola, Joselyn Dumas, Chukie Edozien, Grace Egbanya, Gbubemi Ejeye, Rita Ejiofor, Temisan Emmanuel, Victor Erebebe, James Gardiner, Eva Ibiam, Valerie Ike, Nse Ikpe-Etim, Ibrahim Jammal, Etoama Joy, Maureen Kpebia, Peter Lawyer, Toke Makinwa, Alexander Nwanze, Ce-Zar  Obayan, Barbara Odoh, Segilola Ogidan, Bukky Ogunjimi, Ruby P. Okezie, Eso Dike Okolocha, Maryjane Onuoha, Ngozi Onuoha, Sharon Ooja, Banke Sorinola, Ibrahim Taofik, Dolly Unachukwu, Junior-Prince Unigwe, Kamaru Usman, Donatus Uwa, Chinonso Young / Süre: 125 dakika
Sevgini asla bedavaya verme, bunu yaptığın an oyun biter… 


Netflix'in Afrika Yapımı Filmler kategorisinde gösterime giren Glamour Girls adlı bu suç dramasında; üst düzey eskortların dünyası bir grup kadına ihtişam, zenginlik ve kendini baştan yaratma şansı vadeder, ta ki bir cinayet ve hırsızlık, hepsini tehdit edene dek.

Glamour Girls başlangıçta bir yeniden çevrim olarak lanse edildi ve 1994 yapımı filminden bazı aktörler bu modern uyarlamadaki rollerini yeniden canlandırdı, ancak daha sonra farklı karakterlerle yeniden inşa edilen orijinal hikâye tamamen farklı bir şeye dönüştü.


Cadı Üçlemesi 15+

Yönetmen: Ceylan Özgün Özçelik / Oyuncular: Hare Sürel, Gülçin Kültür Şahin / Süre: 71 dakika

Canına tak eden kadınlar, cezaevlerinden yaralarını ve şifalarını haykırıyor… 

AB Temel Haklar Ajansı'nın 2014 tarihli araştırmasının sonuçlarına göre her üç kadından birinin 15 yaşından itibaren fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalmasından yola çıkarak isimlendirilen ve prömiyerini 41'inci İstanbul Film Festivali'nde gerçekleştiren, şimdi ise MUBI'nin Yeni Bir Bakışla: Kadın Yönetmenler kategorisinde gösterime giren Cadı Üçlemesi'nin kurmaca belgesel türündeki ikinci filmi 15+; hapishanede geçen anlatısında, evlilik hayatı boyunca fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmış kadınların trajik hikayelerini tüm gerçekliğiyle dile getiriyor.

Yapımcılığını Filmada'dan Armağan Lale'nin üstlendiği, usta oyuncular Gülçin Kültür Şahin ve Hare Sürel'in tüyleri diken diken eden seslendirmesi ile hayat bulan belgeselde, kendilerine şiddet uygulayan kocalarını öldürmüş iki kadın cezaevlerinden evlerini, sevgiyi, öfkeyi, çocukluklarını, düşlerini ve kabuslarını paylaşıyor.

Kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddete dikkat çeken Ceylan Özgün Özçelik'in bu sarsıcı filmi, iki kadın mahkûmun içten, yaralı ve umutlu sesine eşlik ederken hem şiirsel hem de politik bir haykırışa dönüşüyor.

Nihayetinde cezaevinden yazılan mektuplar, toplumsal cinsiyet, şiddet ve özsavunma üzerine sorular sorduran, çağrışımlarla dolu bir anlatı halini alıyor.

Şiddetin zaman ve mekân tanımayan döngüsünde iki kadının "suçlu" bulunmasını sorgulayan belgesel, Aylin ile Havva'nın mektuplara döktükleri duyguları aktarırken gerilimden deneysele türler arasında dolaşıyor.

Belgeselinin destekçileri arasında; Aybüke Pusat, Belçim Bilgin, Billur Arıkan, Burcu Biricik, Canan Ergüder, Cemre Ebüzziya, Ceren Moray, Damla Sönmez, Ece Dizdar, Elif Yakarçelik, Emre Boncuk, Fadile Paksoy, Gülhan Düzgün, Hasibe Eren, Hazal Kaya, İrem Sak, Önem Günal ve Selen Şenay yer alıyor.

Chip ve Potato: Tatil Zamanı

Yönetmen: Joel Dickie, Matt Ferguson / Oyuncular: Briana Buckmaster, Brian Dobson, Chance Hurstfield, Andrea Libman, Abigail Journey Oliver, Dawson James Rempel, Elysia Rotaru, Gigi Saul Guerrero, Gabriela Torres, Andrew Toth / Süre: 24 dakika

Kendisine güneşli eğlenceler arayan genç izleyicileri gülümsetecek, neşeli ve tatlı bir Netflix özel filmi… 


Netflix'in Kanada Yapımı Çizgi Filmler kategorisinde gösterime giren Chip and Potato: Chip's Holiday adlı bu izleyicisini iyi hissettiren filmde; tatilde, düşen hindistan cevizleri yüzünden gece kimse uyuyamayınca Chip ve Potato, ailenin güzel bir köpüş uykusu çekebilmesi için plan yaparlar.

Orijinal dizinin hayranları, bu özel yapımda tatlı karakterlerden daha fazlasını görmekten keyif alacaklar.
Gösterinin temaları arasında dostluk, aile zamanının önemi, yeni maceralar ve problem çözme becerileri yer alıyor.


Çılgın Kuşlar

Yönetmen: James Snider / Oyuncular: Thomas Freeley, Maria Petrano, Jacob Whiteshed, Tina Shuster / Süre: 73 dakika
 Aklına koyduğun her şeyi yapabilirsin… 

CJ ENM dağıtımı ve Vişne Production iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Crazy Birds adlı bu animasyon; ilkbaharda Fernville'de orman hayvanları arasında bir gelenek hâline gelmiş olan şarkı yarışmasını konu ediniyor.

Fernville'de İlkbahar zamanıdır ve ilkbaharın gelmesi aynı zamanda ormandaki tüm hayvanların şarkı söyleme becerilerini sergiledikleri yıllık yetenek şovunun da geldiğinin habercisidir.

Çılgın Kuşlar, Marshall ve Mimi şovun favorisidir ancak müzik gurusu Marlon Pintop onlardan pek de memnun değildir.

Artık bir gelenek haline gelmiş olan şarkı yarışmasının galibinin kim olacağı herkesçe merak edilmektedir.

Elvis

Yönetmen: Baz Luhrmann / Oyuncular: Austin Butler, Tom Hanks, Olivia DeJonge, Helen Thomson, Richard Roxburgh, Kelvin Harrison Jr., David Wenham, Kodi Smit-McPhee, Luke Bracey, Dacre Montgomery, Leon Ford, Gary Clark Jr., Yola, Natasha Bassett, Xavier Samuel, Adam Dunn, Alton Mason, Shonka Dukureh, David Gannon, Shannon Sanders, Charles Grounds, Josh McConville, Kate Mulvany, Gareth Davies, Chaydon Jay, Christian Kisando, John Mukristayo, Miles Burton, Gad Banza, Aristene Kisando, Senayt Mebrahtu, Princess Mariama Andrews, Sharon Brooks, Nicholas Bell, Anthony Phelan, Sandro Colarelli, Cle Morgan, Charles Allen, Natalie Bassingthwaighte, Liz Blackett, Mike Bingaman, Christian McCarty, Tony Nixon, Andrea Moor, Mark Leonard Winter, Hugh Parker, Thomas Larkin, Hilton Hyppolite Denis, Christopher Sommers, Brad Leaver, Simon Mallory, Terepai Richmond, Alex Knight, Jordan A. Holland, Lenesha Randolph, Elizabeth Cullen, Angie Milliken, Luke Corrin Care, Jack McGirr, Miranda Frangou, Lakota Johnson, Ruby Gonzales-Judd, Greg Powell, Patrick Shearer, Sarah Ogden, Iain Gardiner, Melina Vidler, Connor Barton, Jack Daniel, Vanesa Everett, Joshua Fisk, Zachary Van Zandt, Sam Arnold, Mikaela Bradshaw, Lamar Brown, Meganne Byng, Kyle Byrne, Linda Chien, Tom Coyle, Josie Cross, Shé D'Montford, Florian Delain, Liam Donnelly, Jamie Martin Duncan, Roger Dvorak, Lachlan Engeler, Asabi Goodman, Daniel Goodwin, Pierce Gordon, Mia Grunwald, Tonia Renee Hammerich, Liam Head, Elke Hinrichsen, Stephen Hirst, Graeme Isaako, Alyson Joyce, Murran Kain, Cale Kampers, Jenna Kenney, Joel Knights, Rae Leigh, Jasmine Liew, Cameron Alexander McDonald, Gracen Newton, Scott Nielsen, Amanda O'Dempsey, Peter O'Hanlon, Nathalie Oliveira, Logan Skye Owen, Renee Petersen, Georgie Pilling, Afik Ahmed Pious, Ethan Pond, Jade Prechelt, Isaac Priest, Alex Radu, Johnny Reardon Jr., Laura Reid, Isabel Riley, Lynne Rose, Stephanie Ross, Matthew Scully, Jaz Sebastian, Michaela Shuttleworth, Rachel Sinclair, Bomber Hurley Smith, Debora Tamay, Chase Vollenweider, Lillie Wallace, Rachael Ward, Katrina West, Ally Wright / Süre: 159 dakika

 Bir sürü insan bir sürü şey söylüyor, ama sonunda kendini dinlemen gerek… 

Çekimleri pandemi öncesinde başlayan ve pandemi sürecinde de devam ederek dört uzun yıl boyunca süren ve nihayetinde dünya prömiyerini Cannes Film Festivali'nde gerçekleştiren Baz Luhrmann'ın ilk biyografik filmi olan Elvis; Rock 'N' Roll müziğin kralı Elvis Presley'nin hayatını, müziğinin gelişimini ve nasıl bir ikona dönüştüğünü anlatıyor.

Warner Bros. dağıtımı ve iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmin başında Albay Tom Parker bariz bir felç nedeniyle evinde yığılır ve hastaneye kaldırılır.

Hastane yatağında ölmek üzereyken, haber kaynakları onu bir yalancı ve dolandırıcı olarak manşetlere taşır.
Bunun üzerine Parker kendisi anlatmaya başlar; birçoğu onu kötü adam olarak gösterse de o kendisini dünyaya Rock and Roll kralı Elvis Aaron Presley'i kazandıran adam olarak gördüğünü söyler.

Bu çerçevede, Elvis Presley'nin hayatının bilinmeyenlerinin gözler önüne serildiği filmde Elvis'in hayat yolculuğu, onu henüz kimse tanımazken keşfeden ve müzik yolculuğunda yanında yer alan esrarengiz menajeri Albay Tom Parker'ın anlatımı ile şekillenmeye başlar.

Elvis'in ırkçılığa karşı duruşundan tutun depresyona girişine kadar birçok farklı tema üzerinde duran hikâye, Amerika'da gelişen kültürel manzara ve masumiyetin kaybolmaya başladığı zeminde, Elvis'in şöhrete yükselişinden, benzeri görülmemiş bir yıldıza dönüştüğü yirmi yılı aşkın sürede, Elvis ve menajeri Albay Tom Parker'ın arasındaki karmaşık ilişkinin dinamiğini de gözler önüne serer.

Bu yolculuğun merkezinde Elvis Presley'nin hayatındaki en önemli ve etkili insanlardan biri olan Priscilla Presley de yer alır.

Sinematografi, soundtrack ve kostüm seçimi gibi birçok teknik ayrıntıyı kusursuz bir titizlikle ele alan Baz Luhrmann bu filmiyle bir kez daha övgüler toplamayı başarır.

Baz Luhrmann'ın beyanına göre, filmin dört saatlik bir kesiti vardır, ama bu kesintinin yayınlanıp yayınlanmayacağı henüz belli değildir.

Eski Dostlar ve Korkunç Uzaylılar

Yönetmen: Martin Sofiedal / Oyuncular: Axel Bøyum, Fredrik Skogsrud, Ingrid Bolsø Berdal, André Sørum, Evelyn Rasmussen Osazuwa, Mathias Luppichini, Eirik Hallert, Ingar Helge Gimle, Rune Temte, Cecilie Svendsen, Idun Daae Alstad, Magnus Aasheim, Modou Bah, Trim Balaj, Steffen Bang, Bjørnar Bruun, Thomas Cassidy, Øystein Schiefloe Kanestrøm, Asta Busingye Lydersen, Pål Anders Nordvi / Süre: 114 dakika

Gelmiş geçmiş en sıra dışı bekarlığa veda partisi… 

Norveç'te yaşanan bir UFO olayından esinlenilerek çekilen ve Netflix'in Norveç Yapımı Bilim Kurgu Filmleri kategorisinde gösterime giren Blasted adlı bu absürt komedide; bekarlığa veda partisi uzaylı istilasına uğrayınca iki çocukluk arkadaşı, eskiden olduğu gibi "laser tag" ikilisini oluşturarak uzaylılara karşı koyarlar.

Gizemli Köy

Yönetmen: Okan Ege Ergüven / Oyuncular: Toygun Ateş, Selahattin Taşdöğen, Eyüp Ergüven, Gülşah Susam, Şengül Gökçen, Fadime Yıldız, Ayşe Kaya, Emin Demir / Süre: 71 dakika
  Tedirgin edici ve heyecanlı olayların eksik olmadığı bir seyahat molası… 

CJ ENM dağıtımı ve Sinema Port iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Gizemli Köy; seyahate çıkan Ceyda ve Murat çiftinin, binmeleri gereken treni kaçırdıktan sonra yollarının düştüğü bir köyde başlarından geçenleri anlatıyor.

İki genç arkadaş doğu gezisini trenle yapmak ister ama İstanbul'dan trenle başlayan keyifli yolculukları başlarına hiç beklenmedik işler açar.

Tren yolculuğu esnasında trenin yolcu durağında durmasıyla hava almak için aşağı inen Murat ve Ceyda treni kaçırırlar.

Yollarına yaya olarak devam eden Murat ve Ceyda tren rayları üzerinde eğlenceli vakit geçirirler, ancak bir köylünün Murat ve Ceyda'yı görüp şehirden uzak esrarengiz olayların yaşandığı Gizemli Köy'e misafir etmek istemesiyle keyifli yolculukları kabusa döner.

Ölmek İçin Bir Gün

Yönetmen: Wes Miller / Oyuncular: Kevin Dillon, Bruce Willis, Frank Grillo, Leon, Gianni Capaldi, Brooke Butler, Mohamed Karim, Vernon Davis, Alexander Kane, Johnny Messner, Curtis Nichouls, Devon Harbin, Aspen Kennedy Wilson, Jay Ward, Cheryl Prater, Cami Roebuck, Matthew Judd, Keitra Bri Wilson, Phyllis Allen, Edward Parker, Chase Walker, Andrew van den Houten, Japonica Brown, Mellisa Faith Payne, Johnita Jackson, Nola Marlin, Isaiah 'Izzy13' Wright, Rob Goon, Jeremy Sande, Robert Goon, Kilvin E. Griffin, Joseph O'Connor, Sheryl Clark, Chris Gann, Melvin Pittman, Shannon Ritch, Jordan A. Smith, Tim J. Smith, Calvin Williams, Ronnie Yelverton / Süre: 105 dakika
Bruce Willis'in isim gücünü kullanan düşük bütçeli bir aksiyon filmi… 


SinemaTV'nin Gala Gecesi İlk Gösterimler Kuşağı'nda gösterime giren A Day to Die adlı bu aksiyon türündeki filmde; eski askeri operasyon subayı Conner Connolly'nin kaçırılan karısını kurtarmak için yerel bir çete liderine iki milyon dolar tazminat ödemesi için sadece bir günü vardır.

Conner sevdiği herkesi kaybetmeden önce, Brice Mason liderliğindeki eski ekibini, borçlu olduğu parayı ödemek ve şehrin yozlaşmış polis şefi ile hesaplaşması için bir dizi tehlikeli soygun yapmak üzere işe almak zorunda kalır.

Suç ve Ceza

Yönetmen: Rajeev Ravi / Oyuncular: Asif Ali, Sunny Wayne, Alencier Ley Lopez, Sharafudheen, Senthil Krishna, Sibi Thomas, Jenny Pallath, Srindaa, Madhusoodhanan, Jibin, Babudas Kodoth, Mano Jose, Dinu Palluruthy, Vasudevan R. Verma, Mridula, Kripesh Ayyappankutty, Deepu Thomas, Sumesh Chittooran, Rajesh Kumar P.G., G. Sethunath, Noufal, Aneesh Sebastian, Jayashankar Mundancherry, Arjun Lakshmi Narayan, Tom Jo, Sujith Surendran, Dhanya Mohan, Aneesh Viswambaran, Sreenivasan Cheruthoni, Bincy, Dinesh Pradhan, Deshraj Gurjar, Pooja Gurjar, Maheshwari Shekhawat, Sanjay Vidrohi, Stalin Bhargavan, Kuldip Medthiya, Bhawar Singh, Manish Panwar / Süre: 138 dakika
İnsan her şeye alışır… 

Netflix'in Hindistan Yapımı Dramalar kategorisinde gösterime giren Kuttavum Shikshayum adlı bu filmin gerçek olaylara dayanan olay örgüsünde bir mücevher hırsızlığı soruşturması, bir polis müfettişi ve ekibini ülke çapında hain bir suçlu avına doğru sürükler.

Yedi Dilin Ülkesi olarak da bilinen Kasaragod'da meydana gelen bu soygundan sonra teşkilatın desteğinden yoksun bir şekilde davayı takip eden bu bir grup polis, suçluları yakalamak için hayatlarını riske atarak Uttar Pradesh'teki korkunç bir köye giderler.

Nihayetinde kendilerini Kuzey Hindistan'ın uzak bir köyünde bulduklarında suç işleyenlerin iktidarın desteğiyle cezalardan ne kadar kolay kurtulduğu gerçeğiyle yüzleşirler.

Sünnet Çocuğu

Yönetmen: Aydemir Akbaş, Bülent Pelit / Oyuncular: Aydemir Akbaş, Mehmet Çepiç, Tuğba Daşdan, Özgür Aksoy, Ferdi Atuner, Tuncay Akça, Bülent Pelit, Emine Sarıkaya, Tolga Öz, Burak Öncü, Mert Koç / Süre: 78 dakika


Bir Aydemir Akbaş filmi… 

Özen Film dağıtımı ve Çevik Film Yapım iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Sünnet Çocuğu; at yarışı ve kumar sebebiyle aldığı borçları ödeyemeyen Sami'nin hikâyesini anlatıyor.

Altmış yaşlarında, hayatının neredeyse tamamını yüksek adrenalin ile geçirmiş, eski bir film prodüktörü olan Sami, at yarışı ve her türlü kumara tutkusundan hiçbir işte dikiş tutturamamış, çalkantılı yaşamı da gelip geçici aşklarla sürüp gitmektedir.

Son uzatmalı sevgilisi otuz yaşlarındaki Meloş'tur.

Meloş, uçuk kaçık bir kadındır ve herhangi bir diziye kapak atıp şöhret olacağı günü sabırsızlıkla beklemektedir.

Meloş'u ünlü bir film yıldızı yapma vaadi ile kandıran Sami, onun bu beklentilerini karşılayamadığı için sürekli tartışma haline girmelerine rağmen aralarında güçlü bir sevgi bağı oluşmuştur.

Hiçbir işte dikiş tutturamadığı için zor durumda olmasına rağmen at yarışı tutkunu Sami, bu ilgisini taçlandırarak koşan bir atı da sahiplenmiştir, ancak Necmiye adını koyduğu atı, yarış kazanma becerisine sahip bir koşucu değildir ve sürekli kaybetmektedir.

Atını antre eden elli yaşlarındaki Veli aynı zamanda Sami'nin şoförlüğünü de yapmaktadır.

Kulakları zor işiten Veli, Sami'nin stres topu gibidir, öyle ki hayatının bütün öfkesini neredeyse Veli'den çıkarır.
Kalender bir yapıya sahip olan Veli ise onun bu hezeyanlarını hoş görü ile karşılamaktadır.

Düzensiz ama pahalı bir hayat yaşayan Sami, aynı şekilde gelir elde edememektedir, her yerde işleri ters gitmektedir, kumar zaten illiğini kurutur, dolayısı ile bu yaşamı idame etmek için borçlanmıştır ve defter oldukça kabarmıştır.

Diğer tarafta, altmış yaşlarındaki Bekir ise gayrimeşru yoldan zengin olmuş biridir ve Sami'nin şakacı halini sevdiğinden ona gerekli katkıyı gözü kapalı yapmıştır ama her şeyin bir sonu vardır, artık Sami limitini doldurmuştur ve borç aldığı parayı Bekir'e iade etmesi gerekmektedir.

Bunun üzerine Bekir, sağ kolu Latif'i tahsilat için görevlendirir, böylelikle Latif ve adamları civa gibi hareket eden Sami'nin peşine düşerler.

Sami kıvrak zekâsı ile her defasında onları atlatmayı başarır, ancak çekirge bir sıçrar, iki sıçrar, nihayetinde üçüncüsünde yakayı ele verir.

Derdest olarak Bekir'in huzuruna getirilen Sami'ye son bir şans olarak kısa bir müddet verilir, ama o zaman zarfında parayla gelmezse ceza olarak erkeklik organı kesilerek sünnet edilecektir.

Bu sünnet ise görkemli bir düğünle gerçekleşecektir.

Sami bu yaptırım karşısında neye uğradığını şaşırır, bir tarafta para bağladığı sürekli kaybeden bir at, bir taraftan ağır masraflar, bu borcu normal şartlarda kapaması mümkün değildir.

Fakat, çok zengin biri olan yetmiş yaşlarındaki üvey ağabeyi Necati Sami için tek kurtuluş yoludur.

Necati tefecilikle uğraşan çok zengin biridir ama Sami'ye kuruş koklatmamaktadır, bu yüzden onun parasına ulaşmanın tek yolu Necati'nin ortadan yok edilmesidir, çünkü gerideki tek varis Sami'dir.

Bunun üzerine Sami, Meloş ve Veli'den oluşan çekirdek bir kadro kurar, zaten güvenebileceği başka kimsesi de yoktur.

Necati'yi öldürmek için bir kiralık katil tutmaya karar verilir ancak katilin ücretini karşılayacak paraları yoktur.

Hal böyle olunca, oyuncu olma arzusunun getirdiği ruh hali ile sürekli değişik karakterlerin kendi içinde provasını yapan Meloş bu cinayet işine talip olur; bir filmde gördüğü usulle tereyağından kıl çeker gibi bu işi halledeceğinden emindir.

Böylelikle Necati'yi yok etmek için bir plan kurarlar ve uygulamaya başlarlar, ancak tüm her şeyi sürekli ellerine gözlerine bulaştırırlar, neticede hiçbir şey beceremezler.

Bekir'in verdiği süre dolup adamları Sami'yi bir köşede kıstırıp, yakaladıktan sonra Bekir kararını verir; en iyi kostümcüden sünnet kıyafeti hazırlanır, hokkabazlar, sihirbazlar her şey dört dörtlüktür, ancak küçük bir sorun vardır, sünnetçi gözleri görmeyen doksan yaşlarından berberden bozma biridir, Sami ağır tehlike altındadır.


Torontolu Adam

Yönetmen: Patrick Hughes / Oyuncular: Kevin Hart, Woody Harrelson, Jasmine Mathews, Kaley Cuoco, Pierson Fode, Ellen Barkin, Jencarlos Canela, Ronnie Rowe, Alejandro De Hoyos, Lela Loren, Rob Archer, Kate Drummond, Martin Roach, Patrick Garrow, Jason MacDonald, Kyle Gatehouse, Marqus Bobesich, Alejandro Ampudia, Darrin Baker, Vijay Mehta, Philip Yang, Daniel Kash, Andres Jaramillo, Kevin Yeboah, Alicia-Kay Markson, Victor Chiu, Katherine Oh, Dorly Jean-Louis, Felipe Aukai, Shawn Lall, Tig Fong, Al Vrkljan, Gene Abella, Cherie D'Elia, Byron Abalos, Patricia Casey, Michael Gordin Shore, Tomohisa Yamashita, Oleg Taktarov, Glenn Ennis, Justin Howell, Nathaniel Shuker, Dalton Derek, Alex Cruz, Grisha Pasternak, Natallia Poliveanii, Val Ovtcharov, Andrew Jaehyun, Tricia Black, Jay Yoo, Yui Ugai, Carmen Araiza, Jon Ambrose, Stu Arthur, Bart Badzioch, Troy Boudreau, Jim Chad, James Collins, Leonardo Gaviria, Sylvain Plasse, Cynthia Ron / Süre: 110 dakika
Hitman ölü adamla tanışıyor; dünyanın en ölümcül suikastçısı ve New York'un en büyük belası bir Airbnb kiralamasında bir araya geliyor… 


Netflix'in Aksiyon ve Macera Komedileri kategorisinde gösterime giren The Man from Toronto adlı bu uçuk kaçık, heyecanlı filmde; kendi sosyal medya hesabından yüklediği videolar aracılığıyla yeni nesil spor ekipmanları satmaya çalışan bir girişimcisi ile dünyanın en tehlikeli suikastçısı, kiralık bir tatil evinde karşılaşınca bir kimlik karışıklığı yaşanır.

İşinde pek de başarılı olmayan beceriksiz satış danışmanı, Torontolu Adam olarak bilinen bu meşhur suikastçıyla karıştırılınca hayatta kalmak için asıl tetikçiyle birlik olmak zorunda kalır.


Vur Kaç

Yönetmen: Christopher Borrelli / Oyuncular: Angela Sarafyan, Angel Rosario Jr., Mark Dacascos, Richard Kind, Brad William Henke, Janel Parrish, Hudson Yang, Alison Thornton, Michelle Jubilee Gonzalez, Rafael Cebrián, Celestino Cornielle, Michelle Campbell, Ben Milliken, Ari Barkan, Luca De Massis, Henri Binje, Dave Colon / Süre: 96 dakika
Stilize macera filmlerini özleyenler için aksiyon türünün efsane starı Mark Dacascos'un yer aldığı harika bir film… 

beIN CONNECT'in Aksiyon Filmler kategorisinde gösterime giren The Ray (Run & Gun) adlı bu filmde; suç ve şiddet dolu hayatını artık geride bırakan Ray, sakin bir aile yaşamının tadını çıkarmaya çalışır.

Ancak yine de geçmişinin ortaya çıkmasıyla birlikte Ray'e son bir iş yapması için şantaj yapılır ve bunun sonucunda Ray bu işe girmek zorunda kaldığında kendini acımasız suikastçılardan kaçarken bulur.

Sevdiklerinin hayatı tehlikedeyken Ray, hayatta kalmak için şiddet dolu geçmişinden yararlanmak zorunda kalır.

Yumrukları Gevşetmek

Yönetmen: Kira Kovalenko / Oyuncular: Milana Aguzarova, Alik Karaev, Soslan Khugaev, Khetag Bibilov, Arsen Khetagurov, Milana Pagieva / Süre: 97 dakika
94'üncü Akademi Ödülleri'nin En İyi Uluslararası Film kategorisi için Rusya'nın resmi başvurusu… 


Başka Sinema dağıtımı ve Bir Film iş birliğiyle vizyona giren, bu hafta sinemalarda izleyebileceğiniz filmlerden biri olan Unclenching the Fists (Razzhimaya kulaki) adlı, 2021 Cannes Film Festivali'nde Belirli Bir Bakış Ödülü'ne layık görülen bu film; eski bir maden kasabasında sevdiği ama kendisini bunaltan ailesinden uzaklaşmaya çalışan bir kadının hikâyesini anlatıyor.

Trajik olaylardan sonra sarp kayalıklar arasında sıkışmış gibi görünen bir maden kasabasına taşınan bir ailenin bu hikayesinde çocuklar aşırı korumacı bir şekilde yetişmiştir.

Ailenin en büyük oğlu Akim, çalışmak için en yakın büyük şehir olan Rostov'a kaçmıştır.

En küçük oğul Dakko, hayattan ne istediğini henüz tam olarak anlamamıştır ama ailenin kızı Ada da aktif olarak kaçma planları yapmaktadır.

Kuzey Osetya'daki eski bir maden kasabasında yaşayan bu genç kadın, çok sevmesine rağmen onun üzerinde hakimiyet kurmaya çalışan aile baskısından kurtulmaya çalışır ve ailesinin boğucu hakimiyetinden kaçmak için mücadele eder.

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrimiçi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2022 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.

beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün, izleyicilerine diledikleri zaman arzu ettikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT, bu ay birbirinden güzel filmleri evinize getirmeye devam ediyor. Platformun zengin kütüphanesinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

Ayı Kardeşler: Macera Parkı (Xiong Chu Mo: Kuang Ye Da Lu / Boonie Bears: The Wild Life, 2020)
Cehennemin Çocukları (Boys from County Hell, 2020)
Dört Güzel Gün (Four Good Days, 2020)
Zamanda Tutsak (Old, 2021)


MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI, dünya festivallerinde dikkat çekmiş yapımlardan oluşan geniş seçkisini özel yayın kuşaklarıyla sinemaseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

Annem (Mia Madre / My Mother, 2015)
Ayrı Dünyalar (Le Quai de Ouistreham / Between Two Worlds, 2021)
Bully (2001)
Kavşak (2010)
Özgürlük Dansı (Jimmy's Hall, 2014)
Şövalye (Chevalier, 2015)
Netflix

190'dan fazla ülkede 221 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in bu hafta kütüphanesinde öne çıkan filmler şöyle:

Abu Riad Gibi Olanlar Kimler? (Who Is Like Abu Riad?, 2008)
Ateş (Fever, 2014)
Bir Adım Ötesi (One Step Beyond, 2012)
Bulantı (Nausicaa, 2018)
Çingene Ruhu: Bir Yolculuk (Gypsy Spirit: Harri Stojka - Eine Reise, 2010)
Duramaz, Durmayacak: Bir Kötü Çocuk Hikayesi (Can't Stop, Won't Stop: A Bad Boy Story, 2017)
Düşmanla Yüzleşme (Rozhovor s nepriatel'om / Facing the Enemy, 2007)
Gabriel (2013)
Güneşin Kuzeyi (Nordfor sola / North of the Sun, 2013)
İkinci Adres (Hangout, 2014)
İyi Bir Çizgi (A Fine Line, 2012)
Kafka, Esrarkeşler ve Kaotik İnsanlar (Kafka, Kiffer und Chaoten / Kafka, Ganja, Maniacs, 2014)
Karakurum'da Kaybolmak (Lost in Karakorum, 2019)
Kıyameti Bekleyenler (Apocalypse Please!, 2020)
Konuş (Speak, 2015)
Kuzular Firarda: Uzay Parkı (A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon, 2019)
Maceranın Beş Elementi (Five Elements of Adventure, 2015)
Okyanus Terapisi (Ocean Therapy, 2016)
Ötesi: Bir Afrika Sörf Belgeseli (Beyond: An African Surf Documentary, 2017)
Porteskiz (Portugal, 2018)
Rumble: Dünyayı Sallayan Kızılderililer (Rumble: The Indians Who Rocked the World, 2017)
Sesim Seninle Olacak (Ma voix t'accompagnera / My Voice Will Be With You, 2020)
Sığınak (Refugio / Refuge, 2020)
Sorgu (Visaranai, 2015)
Uçan Fransızlar: Fiyortlara Dönüş (The Flying Frenchies: Back to the Fjords, 2014)
Umut Ülkesi (Oma maa / Land of Hope, 2018)
Yarımada (Peninsula, 2014)
Yeni Başlayanlar (Novatos / Hazing, 2015)
SinemaTV

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun yanı sıra D-Smart, TV+ ve KabloTV platformları üzerinden de yayın yapan SinemaTV, yerli ve yabancı farklı türlerdeki kanallarında pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş aksiyon, macera, korku, komedi ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

SinemaTV'nin izleyicilerine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

1917 (2019)
Aşkın Krallığı (A United Kingdom, 2016)
Bal Ülkesi (Medena zemja / Honeyland, 2019)
Belalı Tanık (The Hitman's Bodyguard, 2017)
Blaze (2018)
Direniş Karatay (2018)
Kalpler ve Kemikler (Hearts and Bones, 2019)
Mutsuzluğun Peşinde (Ode to Joy, 2019)
Peel (2019)
SPI International

Ülkemizin yanı sıra yirmi beş ülkede otuz milyon kişiden oluşan geniş bir abone kitlesine ulaşan uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde aksiyon ve gerilim ağırlıklı filmlere ağırlık veren FilmBox Extra, en parlak yıldızları, aksiyon, gerilim, heyecan dolu sürükleyici öykülerle birleştiren filmlerle serüvenin temposunu ekranlara taşımaya devam ediyor.

Bu hafta Halle Berry, Kim Basinger, Téa Leoni, Faye Dunaway, Al Pacino, Ryan O'Neal, Tom Hanks, Nicolas Cage, John Cusack, Mark Wahlberg, Russell Crowe gibi Hollywood'un yaşayan efsanelerinin yer aldığı birbirinden sürükleyici filmler FilmBox Extra ekranlarında izleyici ile buluşuyor.

Efsane oyuncuların FilmBox Extra ekranlarında izleyicileri bekleyen muhteşem filmleri şöyle:

Avcının İntikamı (The Hunter's Prayer, 2017)
Bakıcı (Inconceivable, 2017)
Bitik Şehir (Broken City, 2013)
Bulut Atlası (Cloud Atlas, 2012)
Hesaplaşma (Arsenal, 2017)
Tanıdığım İnsanlar (People I Know, 2002)
Aksiyon filmlerini, kesintisiz ve HD kalitesinde FilmBox Extra ekranlarında izlemek isteyen sinemaseverler, kanala VodafoneTV 16. Kanal ve Türksat KabloTV 337. Kanal üzerinden ulaşabiliyor.

FilmBox Extra içeriklerine ayrıca www.filmbox.com web sitesi ve FilmBox+ uygulaması kullanılarak bilgisayar, tablet ve mobil telefon ekranlarından da ulaşılabiliyor.


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:

Buğday (2017)
Bumblebee (2018)
Derinliklere Yolculuk (L'odyssée / The Odyssey, 2016)
Gamonya: Hayaller Ülkesi (2020)
Güneş İmparatorluğu (Empire of the Sun, 1987)
Işığın Muhafızı (Shyrakshy, 2018)
İlk Veda (Di yi ci de li bie / A First Farewell, 2018)
Santa Fe Yolu (Santa Fe Trail, 1940)
Trautmann (The Keeper, 2018)
Yanardağ (Eldfjall / Volcano, 2011)
Yarım (2016)
Zürafa (Girafada, 2013)

Festival ve Etkinlik Ajandası

Antalya Altın Portakal Film Festivali

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen 59'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali, iki yıl aradan sonra düzenlenecek geleneksel kortej coşkusuyla 1 Ekim Cumartesi günü başlıyor.

Kortejde, Perihan Savaş, Erkan Can, Nurgül Yeşilçay, Abdurrahman Keskiner, Ayşenil Şamlıoğlu, Gülsen Tuncer, Engin Ayça, Hatice Aslan, Melike Demirağ, Nilüfer Aydan, Mustafa Alabora, Salih Güney, Salih Kalyon, Selma Güneri, Serap Aksoy, Yusuf Sezgin, Ayça Ayşin Turan, Şenay Gürler, Muzaffer Hiçdurmaz, Necip Sarıcı, Reis Çelik, Burak Tozkoparan, Sitare Akbaş, Ayçin İnci, Kemal Uçar, Biket İlhan, Anıl Çelik, Burak Serdar Şanal, Onur Akbay, Kerem Fırtına, Elif İnci, Nur Erkul, Ayşe Erbulak Özgürdal, Özden Özgürdal, Şebnem Burcuoğlu, Meltem Pamir Tan, Recep Cinisli ve daha pek çok sinema ve televizyon dünyasından ünlü isimlerin katılımıyla Cam Piramit önünden başlayacak, Eski Belediye binasında son bulacak.

Kortejin ardından festivalin açılış töreni saat 20.30'da Nefise Karatay ve Yekta Kopan'ın sunumuyla Antalya Spor Salonu'nda gerçekleşecek; tören, Halk TV ekranından canlı olarak yayımlanacak.

Perihan Savaş ve Erkan Can'a Onur Ödülleri'nin, Zerrin Tekindor'a Başarı Ödülü'nün verileceği törende Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması'nın kazanan projeleri de açıklanacak.

Festivalde gösterilecek filmlerin ekipleri ve jüri üyelerinin de katılımıyla gerçekleşecek açılış töreninde Mustafa Sandal konser verecek.
Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması finalistleri ve jürisi açıklandı!

1-8 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek 59'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması finalistleri belli oldu.

Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması'nda finale kalan sekiz proje senarist-yapımcı Aslı Özge, oyuncu-yönetmen ve yazar Ercan Kesal ile yazar Müge İplikçi'den oluşan ana jüri tarafından değerlendirildi.

Seçilen projeler, festivalin 1 Ekim'de gerçekleştirilecek açılış töreninde açıklanacak.
Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması'na 77 başvuru yapıldı!

Sinema tarihimizdeki örneklerine bakıldığında akıllardan silinmeyen birçok filmin edebiyat uyarlaması olduğu görülür.

Sinemamıza güçlü senaryolar kazandırmak amacıyla düzenlenen Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması'na gelen 77 başvuru Doğan Kitap Genel Yayın Yönetmeni Cem Erciyes, yazar Doğu Yücel ve sinema yazarı-senarist Burak Göral'ın oluşturduğu ön jüri tarafından değerlendirildi ve sekiz proje seçildi.

Başvuruların değerlendirilmesi sonucu Erman Bostan'ın Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Cadı isimli romanından senaryolaştırdığı "Cadı 'Bir Osmanlı Korkusu' "; Hacer Usta ve Ferhan Gökçek Kutluer'in, Deniz Poyraz'ın Dünya Unutana Kalır adlı öykü kitabında yer alan Nasip'in Günahı adlı öyküden senaryolaştırdıkları "Dünya Unutana Kalır "; Atay Sözer'in kendi eserinden senaryolaştırdığı "Dünyanın En Kötü Avukatı "; Nisa Yıldırım'ın kendi eserinden senaryolaştırdığı "Epidemik Eros 'Paşa Gönül İsyanı' "; Burcu Aykar'ın Cahide Birgül'ün aynı isimli romanından senaryolaştırdığı "Gölgeler Çekildiğinde "; Gaye Boralıoğlu'nun kendi romanından senaryolaştırdığı "Meçhul "; Murat Saraçoğlu'nun Faruk Duman'ın aynı adlı romanından senaryolaştırdığı "Ve Bir Pars Hüzünle Kaybolur " ve Elif Refiğ ile Murat Mahmutyazıcıoğlu'nun Zaven Biberyan'ın aynı adlı romanından birlikte senaryolaştırdıkları "Yalnızlar " adlı projeler seçildi.

Türkiye'de ilk kez 59'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenen, sinemamıza güçlü senaryolar kazandıracak Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması'nın kazanan projeleri 1 Ekim akşamı düzenlenecek açılış töreninde açıklanacak ve 80 bin TL tutarındaki En İyi Senaryo ve 40 bin TL tutarındaki Jüri Özel Ödülü sahiplerini bulacak.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in başkanlığını yaptığı 59'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin idari direktörlüğünü Cansel Tuncer, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu üstlenirken, sanat yönetmenliğini Başak Emre, Antalya Film Forum direktörlüğünü ise Armağan Lale ve Pınar Evrenosoğlu yürütüyor.


Zengin bir program!

59'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali, Türkiye'de ilk kez Antalya'da gösterilecek yarışma filmleri, Başka Bir Dünya ve Özel Gösterimler bölümlerinde yer alan ve merakla beklenen filmlerle dolu zengin bir programa sahip.

Festivalde bu yıl gösterimler AKM Aspendos ve Perge salonlarında, Doğu Garajı Kültür Merkezi Salonu'nda, Yıldızların Altında 1 (Karaalioğlu Parkı içi, Eski Atatürk Stadyumu) ve Yıldızların Altında 2 (AKM Doğan Hızlan Kütüphanesi Arkası) açık hava sinemalarında izleyiciyle buluşacak.

Festivalde, 33 ülkeden, 74 yönetmenin 66 filmi gösterilecek. Biletler biletix.com ve AKM'de açılacak biletix gişelerinde satışa sunulacak.

Festivalin bilet ücretleri öğrenci 3 TL ve tam 5 TL olup, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nın AKM Aspendos Salonu'nda 14.30 ve 17.00'da yapılacak ilk gösterimleri film ekiplerinin katılımıyla gerçekleşecek.

Gösterimlerin ardından AKM Balerin Cafe'de film ekiplerinin katılımıyla söyleşiler düzenlenecek.

AKM Perge Sinema Salonu'nda gösterilecek Ulusal Kısa Metraj ve Belgesel Film gösterimleri ve Charlie Chaplin'in Yumurcak adlı filminin iki gösterimi ise ücretsiz olacak.

Ulusal Belgesel ve Kısa Film Yarışması'nın AKM Perge Salonu'nda yapılacak gösterimlerinin ardından söyleşiler aynı salonda film ekiplerinin katılımıyla yapılacak.


Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde TRT çıkarması!

Türkiye'nin en eski ve en uzun soluklu film festivali olan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yarışacak filmler açıklandı.

Bu yıl 59'uncusu düzenlenecek olan festivalde ulusal, kısa film ve endüstri bölümlerinde yarışacak toplam yedi ortak yapımıyla TRT rüzgârı esecek.

Festivalin "Ulusal Yarışma" bölümünde TRT ortak yapımı ve TRT destekli 3 film yer alacak!

Festivalin ana yarışma bölümü olan Ulusal Yarışma kategorisinde TRT ortak yapımları "Kar ve Ayı" ile "Bir Umut" ve TRT destekli "Hara" filmleri yer alıyor.

Selcen Ergun'un yönettiği, Nefes Polat'ın yapımcılığını üstlendiği "Kar ve Ayı" dünya prömiyerini Toronto Film Festivali'nde yaptıktan sonra Türkiye prömiyerini Antalya'da gerçekleştirecek; Türkiye Almanya-Sırbistan ortak yapımı film, festivalde Altın Portakal'ın yanı sıra En İyi İlk Film Ödülü için de yarışıyor.

Ümit Köreken'in yönettiği, Nursen Çetin Köreken'in yapımcılığını üstlendiği "Bir Umut " filmi, Türkiye prömiyerini Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yapacak; dünya prömiyerini Moskova Film Festivali'nde yapan film, Türkiye-Almanya-Slovenya ortak yapımı.

Atalay Taşdiken'in yönettiği, Baran Seyhan'ın yapımcılığını üstlendiği "Hara " filmi ise, ilk gösterimini Antalya'da gerçekleştirecek; film, 12 Punto 2020'de TRT Ön Alım Ödülü kazanmıştı.
Festivalin "Kısa Film Yarışması "nda TRT ortak yapımı 3 film yer alıyor!

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Kısa Film Yarışması'nda TRT ortak yapımları "Rutubet ", "Birlikte, Yalnız " ve "Tek Yön " filmleri yer alıyor.

12 Punto 2021'de TRT Kısa Film Yapım Ödülü kazanan "Rutubet", Türkiye prömiyerini Antalya'da yapacak; yönetmenliğini Turan Haste'nin, yapımcılığını Muhammed Furkan Daşbilek, Engin Cebiroğlu ve Ramazan Kılıç'ın üstlendiği film, yirmi üç yıl sonra Venedik Film Festivali'ne Türkiye'den seçilen ilk kısa film olma özelliğine sahip.

12 Punto 2021'de TRT Kısa Film Yapım Ödülü kazanan "Birlikte, Yalnız", Türkiye prömiyeri için Antalya'da olacak; Türkiye-Fransa ortak yapımı olan filmin yönetmenliğini Kasım Ördek, yapımcılığını ise Hayet Benkara yapıyor.

12 Punto 2020'de TRT Kısa Film Yapım Ödülü kazanan "Tek Yön" filmi de dünya prömiyerini Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yapacak filmler arasında; filmin yönetmenliğini Kerem Yükseloğlu ve R. Hakan Arslan, yapımcılığını ise İpek Erden üstleniyor.


TRT ortak yapımı "Tereddüt Çizgisi " Antalya Film Forum'da!

Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin endüstri bölümü olan Antalya Film Forum'un kurgu aşamasındaki projelerin yer aldığı Work in Progress kategorisinde TRT ortak yapımı "Tereddüt Çizgisi" yarışacak; 12 Punto 2021'de TRT Ortak Yapım Ödülü'nü kazanan filmin yönetmenliğini Selman Nacar, yapımcılığını ise Burak Çevik ve Diloy Gülün üstleniyor.

Ayrıca festivalin Work in Progress kategorisinde yarışan projelerden birine, "TRT Ödülü" verilecek.
"Başka Bir Dünya" bölümüyle yılın heyecan uyandıran filmleri Antalya'da!

Festivalde Altın Portakal heyecanının yaşanacağı Ulusal ve Uluslararası Film Yarışmaları dışında "Başka Bir Dünya" bölümünde merakla beklenen dünyanın önemli festivallerinden ödüller alan yapımlar izleyiciyle buluşacak.

2022 Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü'ne layık görülen Park Chan-wook'un soruşturduğu cinayetin şüphelisine aşık olan bir dedektifin hikâyesini anlatan "Ayrılma Kararı (Decision to Leave)"; Charlotte Wells'in Cannes Film Festivali'nde gösterilen, bir baba kızın duygu yüklü hikâyesini anlatan "Güneş Sonrası (Aftersun)"; Lukas Dhont'un çocuklukta düğümlenen ya da çözülen arkadaşlık ve dostluk ilişkilerinin önemini vurgulayan Cannes Jüri Büyük Ödüllü filmi "Yakın (Close)"; yakın gelecekte toplumdaki yaşlı nüfus üzerinde uygulanan inanması güç bir planı anlatan Chie Hayakawa'nın yönettiği, Japonya'nın Oscar adayı "Plan 75"; halkın daha iyi eğitim, sağlık ve iş olanakları ve daha fazla demokrasi ile sosyal eşitlik talep etmesiyle 2019'da Şili'nin başkenti Santiago'nun sokaklarında patlayan protestoları gözler önüne seren Patricio Guzmán imzalı "Hayali Ülkem (My Imaginary Country)"; Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası Bölümü'nde gösterilen, hayatında her şeyin kötü gittiği bir dönemde eski lise arkadaşıyla karşılaşan bir kadını odağına alan Céline Devaux imzalı "Herkes Jeanne'ı Sever (Everybody Loves Jeanne)"; Locarno Film Festivali'nde gösterilen, daha iyi bir hayat için İtalya'dan Fransa'ya göçen bir aileyi anlatan Alain Ughetto'nun yönettiği canlandırma filmi "Köpekler ve İtalyanlar Giremez (No Dogs or Italians Allowed)" ve Riley Keough ve Gina Gammell'in birlikte yönettikleri iki Amerikan yerlisi kızılderili çocuğunun iç içe geçmiş hikâyelerini takip eden "Savaş Atı (War Pony" filmleri gösterilecek.

Kore-eda Hirokazu'nun yönettiği, başrolündeki Song Kang-ho'ya Cannes Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandıran, kiliseye bırakılan bebekleri çalan ve çocuksuz ailelere satan bir çeteyi konu alan "Bebek Servisi (Broker) "; Venedik Film Festivali'nde gösterilen, bir kadının sevgilisinin eski eşinden olan kızıyla kurduğu ilişki üzerinden ebeveynlik kavramına farklı bir bakış açısı getiren Rebecca Zlotowski imzalı "Başkalarının Çocukları (Other People's Children) " adlı filmler de progamda gösterilecek filmler arasında.

Ayrıca, bu yıl aramızdan ayrılan, dilimize "Pıtırcık " adıyla çevrilen Le Petit Nicolas serisiyle tanıdığımız yazar-çizer Jean-Jacques Sempe anısına Amandine Fredon ve Benjamin Massoubre'nin birlikte yönettikleri Pıtırcık: Mutlu Olmak İçin Neyi Bekliyoruz? (Le Petit Nicolas: Happy As Can Be) adlı canlandırma filmi de gösterilecek.
"Özel Gösterimler " kapsamında sekiz film izleyiciyle buluşacak!

Festival programında bu yıl yıllara meydan okuyan iki film yer alıyor; David Lean'in yönettiği Arabistanlı Lawrence (Lawrence of Arabia) ve Charlie Chaplin imzalı Yumurcak (The Kid).

Birinci Dünya Savaşı'nda Arap kabilelerini Türk ordusuna karşı örgütleyen İngiliz casusu T.E. Lawrence'ı konu alan yedi Oscar ödüllü Arabistanlı Lawrence, sinema tarihinin en önemli filmlerinden biri olarak kabul ediliyor; Türkiye'de sansüre takıldığı için sinemalarda gösterilemeyen 1962 yapımı bu film, yenilenmiş 226 dakikalık kopyasıyla gösterilecek.

Charlie Chaplin'in 1921 tarihli ilk uzun metraj filmi Yumurcak ise unutulmaz bir klasik; 2021 yılında restore edilen film, bu yıl küçük ve büyük sinemaseverler için festival programında yer alıyor.

Festivalde Biket İlhan'ın Türk tıbbının modernleşmesine ve kadınların hayatına önemli katkılarda bulunan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Doktor Besim Ömer (Akalın) Paşa'nın hayatını ve çalışmalarını anlattığı "Bir Hekimin Anıları ", Mehmet Güreli'nin yönettiği, duayen yapımcı Abdurrahman Keskiner'in portresi "Bir Zamanlar Yeşilçam: Abdurrahman Keskiner ", İlke İşisağ'ın Türkiye'nin ilk kadın il belediye başkanı Leyla Atakan'ın hayatını anlattığı "Leyla Hanım " ve Jale İncekol'un meslek sahibi olmayan kadınların bir el sanatları atölyesinde kendi güçlerini keşfetmelerini anlatan "Narperi'nin Bileziği " adlı belgesellerinin özel gösterimleri yapılacak.

Festivalin yarışma dışı programı kapsamında ödüllü belgeselleri ile tanınan Ümran Safter'in ilk uzun metraj kurmaca filmi "Kabahat " ve ilk filmi Kasap Havası ile dikkat çeken Çiğdem Sezgin'in yeni filmi "Suna " da izleyiciyle buluşacak filmler arasında.

Suna; erkek egemen bir dünyada hayatta kalmaya çalışan bir kadını, Kabahat; ise ergenliğe henüz adım atmış on üç yaşındaki bir kız çocuğunu odağına alıyor.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in başkanlığını yaptığı 59'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin idari direktörlüğünü Cansel Tuncer, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu üstlenirken, sanat yönetmenliğini Başak Emre, Antalya Film Forum direktörlüğünü ise Armağan Lale ve Pınar Evrenosoğlu yürütüyor.

Festival her yıl olduğu gibi Antalya Film Forum'la sektöre, Altın Portakal Sinema Okulu ile geleceğin sinemacılarına desteğini de sürdürüyor.

Sinemamıza güçlü senaryolar kazandıracak Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve sinema alanında kariyer yapmak isteyen kız öğrencilerin destekleneceği Yeni Nesil Sinema Okulu yenilikleriyle 59 yıllık festival mirası yeni değerler katılarak korunmaya devam ediyor.
Altın Portakal Sinema Okulu 4 yaşında!

59'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin genç sinemacıları sinema profesyonelleri ile buluşturduğu Altın Portakal Sinema Okulu dört yaşında.

"Gençler üretecek, Antalya gençlerle birlikte yükselecek" sloganıyla ilk kez düzenlendiği 2019 yılından bu yana 650 öğrenciye eğitim imkânı sağlayan ve geleceğin sinemacılarına destek olmayı amaçlayan Altın Portakal Sinema Okulu, 2-7 Ekim tarihleri arasında çevrimiçi düzenlenecek.

59'uncu Antalya Altın Portakal Film Festivali, Altın Portakal Sinema Okulu ile Türkiye'deki üniversitelerde Radyo, Televizyon, Sinema, Medya, İletişim ve Görsel Sanatlar eğitimi alan öğrencilere bu yıl da ilham vermeye, hayallerine giden yolda bir adım daha atmaları için destek olmaya devam ediyor.

Her gün gerçekleşecek derslerde sinema sektörünün önde gelen isimleri 41 şehirdeki 84 üniversiteden seçilen 250 Altın Portakal Sinema Okulu öğrencisi ile deneyimlerini paylaşacak.

Altın Portakal Sinema Okulu dersleri bu yıl da farklı alanlardan sinemacıları öğrencilerle buluşturacak.

Yönetmen-senarist ve film eleştirmeni Burcu Aykar'ın "Kısa Film Yapımı " dersiyle başlayacak eğitim programında; sinema yazarı Aslı Ildır ile "Film Okuma Atölyesi "; yapımcı-yönetmen ve danışman Zeynep Güzel ile "Yaratıcı Belgesel Atölyesi "; Soft Light Color Grading Service'in kurucusu Levent Öztürk ile "Sinema ve Televizyonda Renk Düzenleme "; yönetmen-senarist ve multimedya sanatçısı Deniz Tortum ile "Kamerasız Sinema "; video sanatçısı-film yönetmeni Köken Ergun ile "Stok Görüntüyle Çalışmak " ve yönetmen-senarist Ali Vatansever ile "Bir Senaryo İnşa Etmek " başlıklı dersler yer alıyor.

Altın Portakal Sinema Okulu kapsamında Müjgan Yıldırım'ın yönetmenliğini, Burçak Evren'in danışmanlığını üstlendiği "Gölgenin Seyri: Türk Sinemasının Tartışmalı İlkleri " belgeseli gösterilecek ve film ekibi ile öğrencileri buluşturan bir soru-cevap etkinliği yapılacak.


Altın Portakal Sinema Okulu, söyleşileri ile tüm sinemaseverlere ulaşacak!

Altın Portakal Sinema Okulu her yıl olduğu gibi bu yıl da sadece seçilen öğrencilere değil, Türkiye'deki tüm sinemaseverlere ulaşabilmek için usta isimlerle söyleşi ve röportaj videoları hazırlıyor.

2 Ekim'de Sezen Kayhan moderatörlüğünde yönetmen Nazlı Elif Durlu ile gerçekleştirilen "İlk Filmimi Nasıl Çektim? " başlıklı genç sinemacılara rehber olabilecek bir söyleşi yayınlanacak.

3 Ekim'de Burak Göral moderatörlüğünde yazar Ayfer Tunç'un konuk olduğu "Edebiyattan Sinemaya " söyleşisi, 4 Ekim'de Evrim Kaya ile yönetmen-senarist Tayfun Pirselimoğlu'nun "Yönetmen Söyleşileri " başlıklı sohbeti, festival sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek.

6 Ekim'de Antalya Film Forum ile ortak gerçekleşecek "Post Prodüksiyon Süreçleri " söyleşisinde Armağan Lale moderatörlüğünde Yalın Özgencil, Cenk Erol ve Cem Taşkara bir araya gelecek.

7 Ekim'de ise Müge Turan'ın Ahmet Mümtaz Taylan ile "Oyunculuk Üzerine " başlığıyla gerçekleştirdiği söyleşi izlenebilecek.

Söyleşiler festivalin youtube hesabında her gün saat 14.00'da yayında olacak.


Filmekimi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 21'inci kez düzenlenen ve bu sene Beyoğlu Kültür Yolu kapsamında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği ile gerçekleştirilen Filmekimi heyecanla beklenen dopdolu programıyla sinemaseverlerle yeniden buluşuyor.

Bu yıl da Paribu sponsorluğuna sahip olan Filmekimi; Sundance, Cannes, Venedik, Toronto film festivallerinde gösterilmiş, ödüllü ve merakla beklenen yeni yapımları içeren programıyla 7-16 Ekim tarihlerinde İstanbul'da sinemaseverleri bekliyor.
Bu yıl Venedik'te En İyi Senaryo Ödülü'nü kazanan "The Banshees of Inisherin " ve "Beyaz Gürültü " filmlerinin yanı sıra Cannes'da Büyük Ödül'ü paylaşan "Öğle Güneşinde Yıldızlar " ve "Yakın " gibi merakla beklenen bol ödüllü filmleri izleyiciyle buluşturacak Filmekimi'nin biletleri 4 Ekim'de satışa çıkıyor.

Filmekimi filmleri Beyoğlu'nda Atlas 1948 Sineması, Şişli'de City's Nişantaşı - CINEWAM Premium ve Kadıköy'de Kadıköy Sineması ve Sinematek/Sinemaevi'nde izlenebilecek.


Filmekimi basın toplantısı

Filmekimi basın toplantısı 27 Eylül Salı akşamı Soho House İstanbul'da yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İKSV Genel Müdürü Görgün Taner "2002'den bu yana her ekim ayında usta yönetmenlerin dünyanın dört bir yanından en önde gelen festivallerde gösterilmiş, merakla beklenen, ödüllü filmlerini sinemaseverlerle buluşturan etkinliğimiz Filmekimi'ni bir kez daha Paribu sponsorluğunda gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz. Filmekimi takipçilerinin sinemanın büyülü dünyasıyla sonbahara güzel bir başlangıç yapacağını ümit ediyor, Paribu'ya da devam eden destekleri için teşekkür ediyoruz" dedi.

Paribu CEO'su Yasin Oral "Paribu olarak yarattığımız katma değeri toplumun faydası için kullanmaya gayret ediyoruz. İnanıyoruz ki yarının dünyasını bugünden inşa etmenin tek yolu teknolojiyi değil; çevre, sanat, spor, kültür ve eğitim alanlarını da sahiplenmekten geçiyor. Kültür sanatı herkes için erişilebilir kılmak adına sorumluluk alıyor ve desteklerimizi sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Filmekimi'nin sponsorluğunu üstlendiğimiz ve dünya sinemasının seçkin örneklerinin sinemaseverlerle buluşmasına destek olduğumuz için mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

Toplantıda daha sonra söz alan İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan Filmekimi programı ve gösterimleri hakkında detaylı bilgi verdi.
 

Büyük festivallerden ödüllü filmler

Filmekimi programı bu yıl da dünyanın dört bir yanındaki saygın festivallerde prömiyerini yapmış, ödüller kazanmış filmleri izleyiciyle buluşturuyor.

Eylülde sonuçlanan Venedik Film Festivali'nde En İyi Senaryo ve Colin Farrell'a En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini getiren "The Banshees of Inisherin ", Noah Baumbach'ın son filmi "Beyaz Gürültü " Filmekimi programında yer alıyor.

Venedik'ten ayrıca "L'Immensità ", "Marlowe " ve Paul Schrader'ın yeni filmi "Usta Bahçıvan " filmleri de Filmekimi'nde.

Cannes'da Büyük Ödül'ü paylaşan Claire Denis'nin "Öğle Güneşinde Yıldızlar " ve Lukas Dhont'un "Yakın " filmleri, Jüri Ödülü kazanan "Sekiz Dağ ", yine Jüri Ödülü kazanan "Aİ ", Park Chan-wook'a En İyi Yönetmen Ödülü getiren "Ayrılma Kararı ", Zar Amir-Ebrahimi'ye En İyi Kadın Oyuncu Ödülü getiren "Kutsal Örümcek ", Song Kang-ho'ya En İyi Erkek Oyuncu Ödülü getiren "Bebek Servisi ", En İyi Senaryo Ödülü kazanan "Cennetten Gelen Çocuk ", Eleştirmenler Haftası Jüri Ödülü ve Saraybosna'da Cinsiyet Eşitliği Ödülü alan "Güneş Sonrası ", Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde EcoPro Jüri Ödülü kazanan "İncir Ağaçlarının Altında ", en iyi ilk filme verilen Altın Kamera Ödülü'nü kazanan "Savaş Atı ", Europa Cinemas En İyi Avrupa Filmi seçilen "Güzel Bir Sabah ", eleştirmenler federasyonu FIPRESCI Ödülü kazanan "Leyla'nın Kardeşleri ", Belirli Bir Bakış bölümünde FIPRESCI Ödülü kazanan "Mavi Kaftan ", aynı bölümde En İyi Senaryo Ödülü kazanan "Akdeniz Ateşi ", Belirli Bir Bakış bölümünün en iyi filmi seçilen "İşe Yaramazlar ", yine Belirli Bir Bakış bölümünde Vicky Krieps'e En İyi Performans Ödülü getiren "Korsaj " Filmekimi'nde gösterilecek filmler arasında yer alıyor.

Programda ayrıca Romen usta yönetmen Christian Mungiu'nun son filmi "R.M.N. ", Toronto Film Festivali'nde prömiyerini yapan "Kadın Kral ", Emma Thompson'lı "İyi Şanslar Leo Grande ", Louis Garrel'in yönettiği yeni filmi "Masum ", Cannes Film Festivali'nin açılış filmi "Kestik! ", Sundance ve birçok festivalde daha ödüllendirilen "Aşkın Ateşi ", Hlynur Pálmason'un son filmi "Tanrının Unuttuğu Yer ", Selçuk Metin'in Yıldız Kenter belgeseli "Caniko " da yer alıyor.

Görme engelli sinemaseverler, 21'inci Filmekimi'nde yer alan 21 filmin sesli betimlemesine geçen yıllarda olduğu gibi Turkcell'in Hayal Ortağım uygulaması üzerinden operatör fark etmeksizin ücretsiz ulaşabilecekler; söz konusu filmlerin listesi Filmekimi internet sitesinde bulunuyor.
Filmekimi'nin bu yılki sloganı "Sinemasever için ekim, Filmekimi ayıdır "

Filmekimi'nin reklam kampanyası ve afişini bu yıl da Muhabbet Ajans hazırladı; her yıl eğlenceli fikirlere imza atan Muhabbet Ajansı bu yıl "Ekim demek #Filmekimi demek! " fikrinden yola çıkarak "Aylardan Filmekimi " kampanyasını hazırladı.

Çünkü "Gerçek sinemaseverler ekime Filmekimi der, Filmekimi'ni bekler."

Filmekimi gösterimlerinin hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00) tam 50 TL, hafta içi 19.00 ve hafta sonu seansları (11.00-13.30-16.00-19.00) ve tüm 21.30 seansları tam 75 TL, 21.30 seansları harici seanslar ise yalnızca öğrencilere özel Eczacıbaşı Genç Bilet ile 10 TL.

Siyah ve Beyaz Lale Kart üyeleri biletlerini kendilerine ait ön satış dönemlerinde, yer seçme opsiyonuyla passo.com.tr/tr üzerinden %25; Kırmızı Lale Kart üyeleri ise %15 oranlarında indirimle satın alabilirler.


Filmekimi programı

Aİ (EO, 2022, Jerzy Skolimowski)
Aile Bağları (Frère et soeur / Brother and Sister, 2022, Arnaud Desplechin)
Akdeniz Ateşi (Mediterranean Fever, 2022, Maha Haj)
Armageddon Time (2022, James Gray)
Asi (Rebel, 2022, Adil El Arbi & Bilall Fallah)
Aşkın Ateşi (Fire of Love, 2022, Sara Dosa)
Ayrılma Kararı (Heeojil kyolshim / Decision To Leave, 2022, Park Chan-wook)
Bebek Servisi (Broker, 2022, Hirokazu Koreeda)
Beş Şeytan (Les cinq diables / The Five Devils, 2022, Léa Mysius)
Beyaz Gürültü (White Noise, 2022, Noah Baumbach)
Call Jane (2022, Phyllis Nagy)
Caniko (2022, Selçuk Metin)
Cennetten Gelen Çocuk (Walad min al Janna / Boy From Heaven, 2022, Tarik Saleh)
Çaykovski'nin Karısı (Zhena Chaikovskogo / Tchaikovski's Wife, 2022, Kirill Serebrennikov)
Emily (2022, Frances O'Connor)
Geçici Bir İlişkinin Güncesi (Chronique d'une liaison passagère / Diary of a Fleeting Affair, 2022, Emmanuel Mouret)
Güneş Sonrası (Aftersun, 2022, Charlotte Wells)
Güzel Bir Sabah (Un Beau Matin / One Fine Morning, 2022, Mia Hansen-Løve)
Hallelujah: Leonard Cohen, Bir Yolculuk, Bir Şarkı (Hallelujah: Leonard Cohen, a Journey, a Song, 2021, Daniel Geller & Dayna Goldfine)
Hayvanlar (As Bestas / The Beasts, 2022, Rodrigo Sorogoyen)
İlgi Manyağı (Syk Pike / Sick of Myself, 2022, Kristoffer Borgli)
İncir Ağaçlarının Altında (Under the Fig Trees, 2021, Erige Sehiri)
İşe Yaramazlar (Les Pires / The Worst Ones, 2022, Lisa Akoka & Romane Gueret)
İyi Şanslar (Leo Grande / Good Luck to You, Leo Grande, 2022, Sophie Hyde)
Kadın Kral (The Woman King, 2022, Gina Prince-Bythewood)
Kelebek Görüşü (Bachennya Metelyka / Butterfly Vision, 2022, Maksim Nakonechnyi)
Kestik! (Coupez! / Final Cut, 2022, Michel Hazanavicius)
Korsaj (Corsage, 2022, Marie Kreutzer)
Kutsal Örümcek (Holy Spider, 2022, Ali Abbasi)
Leyla'nın Kardeşleri (Leila's Brothers, 2022, Saeed Roustaee)
Marlowe (2022, Neil Jordan)
Maskeli Balo (Mascarade / Masquerade, 2022, Nicolas Bedos)
Masum (L'Innocent / The Innocent, 2022, Louis Garrel)
Mavi Kaftan (Le Bleu du Caftan / The Blue Caftan, 2022, Maryam Touzani)
M.R. (R.M.N., 2022, Cristian Mungiu)
Öğle Güneşinde Yıldızlar (Stars At Noon, 2022, Claire Denis)
Ölüm Ayırana Dek (Plus que jamais / More than Ever, 2022, Emily Atef)
Pacifiction (Tourment sur les îles, 2022, Albert Serra)
Paris Hatıraları (Revoir Paris / Paris Memories, 2022, Alice Winocour)
Savaş Atı (War Pony, 2022, Riley Keough & Gina Gammell)
See How They Run (2022, Tom George)
Sekiz Dağ (Le Otto Montagne / The Eight Mountains, 2022, Charlotte Vandermeersch & Felix van Groeningen)
Tanrının Unuttuğu Yer (Vanskabte Land / Godland, 2022, Hlynur Pálmason)
The Banshees of Inisherin (2022, Martin McDonagh)
The Menu (2022, Mark Mylod)
Tiyatro Okulu (Les Amandiers / Forever Young, 2022, Valeria Bruni Tedeschi)
Uçsuz Bucaksız (L'Immensità, 2022, Emanuele Crialese)
Usta Bahçıvan (Master Gardener, 2022, Paul Schrader)
Viva Maestro! (¡Viva Maestro!, 2022, Ted Braun)
Yakın (Close, 2022, Lukas Dhont)

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz