Borsada Vergi Belirsizliği!

Yön ne olacak?

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Borsa İstanbul'da vergi gündemiyle başlayan kayıplar yeni haftada da sürüyor. Endekste marttan bu yana ilk kez 5 gün üst üste negatif kapanış gerçekleşirken piyasa vergi gündeminin netleşmesine odaklandı.

Borsaya vergi geleceğine dair çıkan haberlerin ardından düşüşe geçen BIST 100 endeksi dün kapanışta 29 Nisan'da aştığı 10 bin puan barajının altına düştü. Böylece endekste marttan bu yana ilk kez 5 gün üst üste negatif kapanış gerçekleşti. 

Dün borsada işlem gören hisse senetleri içerisinde endekse dahil olan toplam 100 hissenin, 17 tanesi değer kazanırken, 82 tanesi ise değer kaybetti. Bankacılık endeksi yüzde 0,37, holding endeksi yüzde 2,53 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,30 ile madencilik, en çok kaybettiren yüzde 3,15 ile spor oldu.

A1 Capital günlük bülteninde "Teknik göstergelere baktığımızda göstergelerde güç kayıplarının sürdüğünü ve dünkü kapanışın kısa vadeli desteğinin altında gerçekleşmiş olması geri çekilmenin devam edeceğine işaret ediyor" denildi. 


Bugün yeni güne sınırlı yükselişle başlayan endeks önceki kapanışa göre güne yüzde 0,05 yükselişle 10.003,41 puandan başladı. Bankacılık endeksi yüzde 0,22 ve holding endeksi yüzde 0,07 azalış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,66 ile bilişim olurken, en çok kaybettiren yüzde 2,15 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı oldu.

BAYRAM SONRASINA İŞARET EDİLDİ
21 Mayıs 2024'te 11.088,01 puanla yeni rekor seviyesine ulaşan endekste hisse senetlerine işlem vergisi geleceğine yönelik haberler endeksi baskılarken, bayram tatili nedeniyle T2 bakiye düzenlemeleri de kâr realizasyonlarını artırıyor.

26 Nisan tarihinden beri ilk kez 10.000 seviyesi altında kapanış gerçekleştiren endeksteki belirsizliğin kalkması için işlem vergisi düzenlemesinin netleşmesi bekleniyor.  

Tacirler Yatırım günlük bülteninde vergi gündeminin yarattığı belirsizliğe vurgu yapılarak "Dün, 10.000 seviyesi altına sarkan BIST 100 endeksinde zayıf momentumun devam edeceğini düşünüyoruz. Üç haftada yaklaşık yüzde 10 geri çekilen Borsa İstanbul’da, aynı dönemde yerli ve yabancılar dahil olmak üzere aktif kurumlar bazında para çıkışı da 8 milyar TL’ye yaklaştı" ifadelerine yer verildi.

Kurban Bayramı öncesinde, risk alma iştahının sınırlı kalabileceğine değinilen bültende bayram sonrasında ise potansiyellere işaret edildi.

Bültende geri çekilmenin biriktirme fırsatı olduğu belirtilerek şunlar kaydedildi:

"Kurban Bayramı öncesinde, risk alma iştahı sınırlı kalabilir. Sonrasına dair baktığımızda ise, BIST’te 12.500 civarındaki ortalama hedef endeks değerleri yüzde 25 civarında potansiyele işaret ediyor. Bu potansiyelin yüzde 30’ları aştığı noktalarda BIST’e yönelik iştah artacaktır. 

Gri Liste’den çıkış ve not artırım beklentileri bayram sonrasında fiyatlara daha belirgin girmeye başlayabilir. Bu nedenle, BIST’te düzeltme hareketi olarak gördüğümüz son geri çekilmenin, orta – uzun vadeli bir biriktirme fırsatı sunduğunu düşünüyoruz. Ancak, BIST üzerindeki belirsizliğin kalkması için işlem vergisi düzenlemesinin netleşmesi gerekiyor." 

ENDEKS AŞIRI SATIM BÖLGESİNDE
İntegral Yatırım ise günlük bülteninde "Teknik olarak 50 günlük ortalamasında günü kapatan endeks teknik göstergelerde aşırı satım bölgesine geldi. 10000 seviyesinden yukarı yönde tepkilerin gelmesi halinde 10400 seviyesine doğru hızlanma artabilir. Buna karşın 10000 seviyesinin altındaki seyirlerin devam etmesi halinde satış baskısının 9700 seviyesine doğru sürmesi beklenebilir" dedi.

Ayrıca bültende içinde endeksi destekleyecek haberin bulunmamasının da teknik anlamdaki zayıf seyri desteklediği belirtildi.

Gelecek hafta bayram haftası olduğundan nakde dönme konusunda çarşamba günü hareketlilik yaşanabileceğine de değinildi.

ŞİMŞEK VE YILMAZ VERGİ İÇİN NE DEDİ?
Borsa İstanbul'da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın vergiye dair açıklamalarına rağmen belirsizliğin yarattığı baskı sürüyor.

Borsaya vergi geleceğine dair çıkan haberlerin ardından geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten açıklama gelmişti.

Şimşek açıklamasında "Kripto varlıklar ve borsa için kazanç üzerinden vergilemeyi şu anda gündemimize almadık. Daha çok işlem bazında, çok sınırlı belki bir ücret, bir vergileme söz konusu olabilir" demişti.

Dün akşam ise bu konuda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan bir açıklama geldi.

Yılmaz ise konuya ilişkin "Bu konuda yapılan spekülasyonlara hiçbir şekilde itibar edilmemesi gerekir. Yapılan işlemler üzerinden bir bedel alma, o da çok cüzi yani işte 'On binlerde diyelim bir, iki gibi bir şey olur mu, olmaz mı?' bunun tartışmaları yapılıyor" dedi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz