Bir Trans Engeli Daha!
Yüzmeden sonra ragbide de transların kadın kategorilerinde yer alması yasaklandı.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Uluslararası Ragbi Ligi (IRL), trans sporcuların kadınların yer aldığı uluslararası müsabakalara katılmamasına karar verdi.
IRL'den bugün yapılan açıklamada, "bireysel katılım hakkıyla diğer katılımcılar için oluşan risklerin dengelenmesi adına" trans bireylerin kadın kategorilerinde yarışmasının yasaklandığı duyuruldu.
Açıklamada, adil müsabaka koşullarının hedeflendiği ve konuya ilişkin çalışmaların sürdüğü ifade edildi.
Uygulamanın 15-19 Ekim'de Birleşik Krallık'ta düzenlenecek 2021 Kadınlar Ragbi Ligi Dünya Kupası müsabakalarında geçerli olacağı da belirtildi.
Geçen yıl düzenlenmesi planlanan fakat Kovid-19 nedeniyle ertelenen turnuvada Brezilya, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Cook Adaları, Papua Yeni Gine, İngiltere ve Fransa yer alacak.
Öte yandan LGBT+ hakları savunucusu Equality Australia'nın yöneticisi Anna Brown, IRL'in kararına tepki göstererek, "Kadınlara karşı yarışan trans kadınların tamamen men edilmesi, ayrımcılığı engellemeye yönelik uluslararası insan hakları prensiplerini ihlal etme riski taşıyor" dedi.
Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) da pazar günü trans yüzücülerin kadın kategorilerinde yarışmasının yasaklandığını duyurmuştu.
Federasyon, yalnızca 12 yaşından önce cinsiyet değiştirmiş yüzücülerin kadın yarışmalarına katılabilmesine karar vermişti.
ABD'li trans yüzücü Lia Thomas'ın son dönemde yarışmalardaki başarısı, trans sporcuların müsabakalara katılımına dair tartışma yaratmıştı.
2019'da cinsiyet değiştirmek için hormon tedavisi gören ve daha sonra trans kadın olarak yüzme müsabakalarına katılan Thomas, ABD'deki en prestijli 8 vakıf üniversitesinin yer aldığı Sarmaşık Ligi'nin (Ivy Leauge) yarışlarında üç yıl boyunca Pensilvanya Üniversitesi'nin erkek yüzme takımında yarışırken ciddi bir başarı elde edememişti. Fakat şubatta trans kadın olarak kadınlar yüzme takımından Sarmaşık Ligi müsabakalarına katıldığında altın madalya kazanmıştı.
Thomas, Ulusal Kolej Atletizm Birliği'nde (NCAA) şampiyonluk kazanan ve trans olduğunu beyan eden ilk sporcu da olmuştu.
YORUMLAR
Yorum Yap