Biden Nükleer Güç Kullanımına Meyilli

ABD'nin Soğuk Savaş'tan bu yana uzun süredir izlediği nükleer strateji, nükleer silahların “aşırı koşullarda” kullanılmasına izin veriyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Wall Street Journal gibi yabancı medyalarda yer alan haberlere göre, Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) bir yetkili, 24 Mart’ta ABD Başkanı Joe Biden’in seçim kampanyasındaki sözünden vazgeçeceğini ve bunun yerine uzun süredir devam eden ABD nükleer politikasını destekleyeceğini ifade etti.

Biden yönetimi, nükleer stratejik rehber olan Nükleer Durum İncelemesi’nin (NPR) yeni bir versiyonunu yayınlayacak. Yeni NPR, ABD nükleer silahlarının “temel rolünün” nükleer saldırıyı caydırmak olduğunu belirtecek, ancak aynı zamanda konvansiyonel, biyolojik, kimyasal ve siber saldırılar gibi “aşırı durumlarda” kullanılma olasılığını da elinde tutacak. Böylece Obama ve Trump yönetimlerinin dönemleriyle olan süreklilik korunmuş olacak.

ABD’nin Soğuk Savaş’tan bu yana uzun süredir izlediği nükleer strateji, nükleer silahların “aşırı koşullarda” kullanılmasına izin veriyor. 2020 başkanlık kampanyasında Biden, nükleer riskleri azaltma ve uzun süredir devam eden ABD nükleer stratejisini değiştirme sözü vermişti. ABD nükleer silahlarının “tek amacının” nükleer stratejik saldırıları caydırmak veya bunlara yanıt vermek olduğu açıklanmıştı.

Financial Times’te 25 Mart’ta yer alan habere göre, Biden’ın bu stratejisi, Fransa ve Japonya gibi birçok müttefiğinin kaygı duymasına neden oldu. Söz konusu ülkeler, ABD’nin müttefiklerini koruma gücü ve nükleer caydırıcılığını zayıflatacağından endişe duyuyor.

Üst düzey bir ABD’li yetkiliye göre, müttefiklerin sert çıkışı Joe Biden’a geri adım attırdı. Bunun yanı sıra, ABD’li yetkililer Joe Biden’in tutum değişikliğinin Moskova’dan gelen “tehditlerden” ve “Çin’in nükleer silah envanterini genişletmesi”nden kaynaklandığını iddia etti.

Financial Times’te yer alan habere göre, “düşmanlarına karşı öngörülemez olmak” için uzun yıllardır ABD, nükleer silahların kullanılabileceği koşullara ilişkin politikasını kasten belirsiz olarak bıraktı. Bu kez yayınlanacak NPR’nin de stratejik belirsizlik içereceğine inanılıyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz