Balonları Havaya Salmak Yasaklanabilir!

ABD'nin Florida eyaletindeki yeni çöp atma yasaları kapsamında havaya kasten balon salmak yakında yasadışı olabilir.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Balonların yaban hayvanlarını sakatlayıp öldürdüğü uzun zamandır biliniyor

ABD'nin Florida eyaletindeki yeni çöp atma yasaları kapsamında havaya kasten balon salmak yakında yasadışı olabilir.

Kasım 2023'te sunulan Florida Temsilciler Meclisi 321 Nolu Yasa Tasarısı, balonların kasten havaya salınmasını veya balon salmayı organize etmeyi yasadışı hale getirebilir.

Yasaya göre bu tür eylemler bir çeşit "çevreyi kirletme" ve "yere çöpe atma" olarak kabul edilse de bu ihlal yine de suç teşkil etmeyecek.

Suçlular 150 dolar para cezasına çarptırılacak ve bu tutarın 50 doları Katı Atık Yönetimi Güven Fonu'nun hibe programına yatırılacak. 6 yaşındaki ve daha küçük çocuklar yasadan muaf tutulacak.

Bilimsel ya da meteorolojik amaçlarla bir devlet kurumu adına uçurulan balonların yanı sıra kapalı alanlarda uçurulan balonlara ve uçurulduktan sonra geri toplanan sıcak hava balonlarına da izin verilecek.

Öte yandan yasa tasarısıyla, Florida Balık ve Yaban Hayatı Koruma Komisyonu kurallarında biyolojik olarak veya ışıkla bozunduğu belirlenen balonların önceki muafiyeti de kaldırılacak.

Eyalet Temsilciler Meclisi'nden geçen yasa tasarısı Florida Valisi Ron DeSantis'e doğru yola çıktı. DeSantis'in imzalaması halinde yasa 1 Temmuz'da yürürlüğe girebilir.
Yeni yasa kaplumbağa, yunus, kuş ve diğer yaban hayvanlarını düşen balonları yeme ya da onlara dolanma tehlikesinden koruma çabasının parçası.

Arizona, Kaliforniya, Connecticut, Kentucky, Maine, Maryland, Tennessee ve Virginia da aynı çaba kapsamında balonların açık havada salınmasına kısıtlamalar getirdi.

ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi'ne göre balonların, özellikle de uzun mesafelere uçabilen helyum dolu balonların, yaban hayvanlarını sakatlayıp öldürdüğü uzun zamandır biliniyor ve birçok hayvan bunları yiyecek sanıyor.

Bir hayvan balonu yuttuğunda maddeyi sindiremiyor ve bu da hayvanın midesinin dolmasına neden olarak besin almasını imkansız hale getiriyor.

Bu da hayvanın yavaş yavaş açlıktan ölmesine neden oluyor.

ABD Balık ve Vahşi Yaşam Servisi'ne göre bazen balonları denizanası sanan deniz kaplumbağaları bilhassa savunmasız.

Balonlara bağlanan ipler de kuşlara dolanarak onları nefessiz bırakabiliyor ya da açlıktan ölene kadar bir noktaya bağlayabiliyor.

Okyanusların korunmasına adanmış kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Oceana, yasa yapıcıların tasarıyı Vali DeSantis'e gönderme kararını tebrik etse de plastik kirliliği kriziyle mücadele etmeyi sürdürmeleri gerektiğini belirtiyor.

Oceana Saha Kampanyaları Yöneticisi Hunter Miller "Florida bugün balonların kasten havaya salınmasını yasaklayarak doğru bir karar verdi. Balonlar okyanuslardaki yaban hayatı açısından en ölümcül plastik kirliliği türlerinden biri" diyor.

Eyaletin her iki kanadından yasa yapıcıların bir araya gelerek sağduyulu bir tasarıyı destekleyip geçirdiğini görmek harika. Vali DeSantis'i bunu hızlıca imzalayıp yasalaştırmaya çağırıyoruz.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz