Bakteriler İkinci Ölüm Nedeni!

Son araştırmaya göre ilk sırada kalp hastalıkları geliyor

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Yapılan son araştırmaya göre bakterilerle enfeksiyonun neden olduğu hastalıklar, dünyada kalple ilgili hastalıklardan sonra ikinci önde gelen ölüm nedeni. 22 Kasım Salı günü yayınlanan araştırmada ‘staphylococcus aureus’ ve ‘pneumococcus'un en ölümcül bakteriler arasında yer aldığı belirtildi.

The Lancet'te yayınlanan çalışma, en yaygın patojenler olarak bilinen yaklaşık 30 bakteri türünü inceledi ve bunlarla ilişkili ölüm oranlarını değerlendirdi.

Çalışma, Bill Gates Vakfı tarafından finanse edildi. Uluslararası alandan binlerce araştırmacının dahil olduğu eşi görülmemiş geniş kapsamlı bu araştırma Küresel Hastalık Yükü programının bir parçası olarak yürütüldü.

Her sekiz ölümden birinin sebebi bakteriler

Raporun yazarları, başta kalp krizi olmak üzere koroner kalp hastalığından sonra incelenen bakteri türleriyle ilişkili hastalıkların dünya çapında ikinci önde gelen ölüm nedenini oluşturduğu sonucuna vardı.

7,7 milyon ölüm üzerinde yapılan incelemeye göre her sekiz ölümden biri bakteri kaynaklandı. Ancak veriler, Kovid-19 pandemisinin patlak vermesinden önceki 2019 yılına ait.

İncelenen 30 bakteri türünden beşi olan; Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pneumococcus, Klebsiella pneumoniae ve Pseudomonas aeruginosa ölümlerin yarısından fazlasının sebebi olarak gösterildi.

Korunma

Söz konusu çalışma, ‘Staphylococcus aureus'un 135 ülkede başlıca bakteriyel ölüm nedeni olduğunu gösterdi.

Pnömokokal virüs enfeksiyonu en çok beş yaşın altındaki çocuklarda ölümcül etki oluşturuyor.

Çalışmanın sonuçları, araştırmacılara bakteri enfeksiyonunun neden olduğu hastalıkların halk sağlığı alanında ne kadar ‘acil bir öncelik’ oluşturduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, aşılamaya daha etkili şekilde başvurmanın yanı sıra enfeksiyonu önlemek için harekete geçilmesi, özellikle de bağışıklık için antibiyotiklerin daha iyi kullanılması çağrısında bulundu.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz