Bakan Fidan: Irak'la Mutabakat Zaptı İmzalandı!

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile ortak basın toplantısı düzenledi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Dışişleri Bakanı Fidan yaptığı açıklamada, Türkiye ve Irak arasında askeri, güvenlik işbirliği ve terörle mücadeleye dair mutabakat zaptının iki ülkenin savunma bakanları tarafından imzalandığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan açıklamasında, "Terörle mücadele konusunda Irak’la geliştirmekte olduğumuz anlayış birliğini sahada somut adımlarla ilerletmeyi arzu ediyoruz" cümlesini kaydetti.

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin ise açıklamasında, söz konusu bu zaptın iki ülkenin tarihindeki ilk mutabakat zaptı olduğunu vurguladı.

Fidan açıklamasında ayrıca, "Terörle mücadele konusunda Irak’la geliştirmekte olduğumuz anlayış birliğini sahada somut adımlarla ilerletmeyi arzu ediyoruz" cümlesini vurguladı.

Söz konusu bu zapta göre Türkiye ile Irak arasında, terörle mücadele için Bağdat’ta Ortak Güvenlik Koordinasyon Merkezi ve Başika’da da Ortak Eğitim ve İşbirliği Merkezi kurulacağını dile getirildi.

'Tarihi bir gelişme'

Bakan Fidan konuşmasında, söz konusu zaptı 'tarihi' olarak nitelendirerek şu cümleleri kaydetti:

Irak tarafının yasaklı örgüt kararını uyarınca PKK iltisaklı üç siyasi parti hakkında kapatma kararı almasından duyduğumuz memnuniyeti dile getirdik. Ayrıca bir süredir müzakeresini yaptığımız askeri, güvenlik, iş birliği ve terörle mücadele dair mutabakat zaptı taslağı üzerinde görüşmelerimizi yoğunlaştırdık. Şu anda tarihi bir gelişmeyi de ayrıca ilan etmek istiyorum. Söz konusu mutabakat zaptı az önce Savunma Bakanlarımız tarafından imzalandı. Bu anlaşmada öngörülen ortak koordinasyon ve eğitim merkezleri maharetiyle iş birliğimizi bir üst seviyeye taşıyacağımıza inanıyoruz.

'1 Eylül itibarıyla vize serbestisi başlatma kararı aldık'

Konuşmasında, "Terörle mücadele konusunda Irak ile geliştirmekte olduğumuz anlayış birliğini sahada somut adımlarla ilerletmeyi arzu ediyoruz" diyen Bakan Fidan, bu yöndeki temasların kesintisiz şekilde sürdürüleceğini ifade ederek imzalanan mutabakat zaptının her iki ülke için de hayırlı olmasını diledi

Bakan Fidan konuşmasında ayrıca vize serbestisi konusunda da şu cümleleri kaydetti:

Sayın Cumhurbaşkanımızın Bağdat’ı ziyareti sırasında mutabık kalınan 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı kardeşlerimiz için vize serbestisi uygulamasını da 1 Eylül itibarıyla başlatma konusunda bugün karar aldık. Bu da ayrıca ikinci hayırlı haberimiz.

'İlişkilerimize güç kazandırdık'

Bakan Fidan açıklamasında, Türkiye ve Irak'ın ilişkilerine bu zapt ile güç kazandırdığının altını izerek şu cümleleri dile getirdi:

Kararları hayata geçirmeye devam ediyoruz. Bu anlayışla ilgili kurumlarımızla beraber Irak konusunda önemli bir çalışma ortaya kondu. Bu çabanın somut çıktılarını ise Iraklı kardeşlerimizle beraber hayata geçiriyoruz. Son dönemde hem siyasi, hem teknik düzeydeki karşılıklı temaslarımızı yoğunlaştırdık. İlişkilerimize güç kazandırdık. Bu olumlu seyri sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz Nisan ayında Irak’a gerçekleştirdikleri tarihi ziyarette taçlandırdık. Bu ziyarette 27 anlaşma ve mutabakat zaptının imzalanması ortak irademizin en önemli tezahürü.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz