Bahçeli'nin DEM'lilerle Tokalaşmasında Dikkat Çeken Detay!
İsmail Küçükkaya yakaladı
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Gazeteci İsmail Küçükkaya, TBMM'de DEM Parti'lilerle tokalaşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanında yer alan AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala'yı işaret ederek, "Aklımıza Dolmabahçe mutabakatı geldi. Yani boşuna değil benim anladığım. Bu, balayı dönemi" dedi.
İsrail'in 7 Ekim 2023'te başlattığı Gazze operasyonunun ardından Lübnan'a yönelik kara harekatına girişmesi, İran ile İsrail arasında yaşanan gerginlik ve bölgesel savaş söylemleri, siyaset kulislerini hareketlendirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Ekim’de TBMM’nin yeni yasama yılı açılışında yaptığı konuşmada, İsrail - Hamas savaşı ve Lübnan’a sıçrayan saldırılarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, "İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırım bugünlerde Lübnan'a uzandı. Dün işgal güçleri Lübnan topraklarına karadan girdiğini duyurdu. İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye'dir" dedi.
Erdoğan, aynı konuşmasında, "iç cephe" vurgusu yaparak, “Fitne girişimleri karşısında millet olarak, 85 milyon olarak 'iç cephemizi' sağlam tutmaya gayret ediyoruz. Bugün, İsrail saldırganlığı karşısında, içeride ve dışarıda çatışma alanlarının değil, uzlaşma alanlarının öne çıkması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Erdoğan'ın açıklamalarına paralel olarak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yeni yasama yılı açılışında sürpriz bir hamlede bulundu ve DEM Parti sıralarına giderek, milletvekilleri ile selamlaştı. Bahçeli, DEM Parti'li vekillerin elini sıkmasıyla ilgili, "Yeni bir döneme giriyoruz. Ülkemizde barışı sağlamak lazım" açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli'nin açıklamaları, "Yeni 'çözüm süreci' mi geliyor?" sorusunu gündeme taşırken, gazeteci İsmail Küçükkaya, Bahçeli'nin DEM Parti'li milletvekilleriyle tokalaşmasına dair görüntülerdeki bir detaya dikkati çekti.
"Aklımıza Dolmabahçe mutabakatı geldi"
Küçükkaya, Halk TV canlı yayınında şunları söyledi:
"Bahçeli'den aldığı izlenime göre Türkiye'de siyasette yeni bir dönem başlayabilir. Sinan Burhan, bu kez Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'a gitmiş. Kurtulmuş diyor ki 'Bu Meclis yeni Anayasa'yı yapacaktır. Öyle bir iklim var' diyor.
Yeni bir şeyler kotarılıyor. Aklıma şu geldi. Bahçeli'nin DEM Partililerle tokalaşmasındaki detay. Hatırlar mısınız bir zamanlar Dolmabahçe mutabakatı vardı. O fotoğraftaki detaylardan bir tanesi Erdoğan'a en yakın isimlerden olan Efkan Ala vardı. İçişleri Bakanlığı yapmış bir isim. Erdoğan'a çok yakın bir isim. O kadar ki Başbakanlık Müşteşarlığı görevinde de bulunmuştu. Fotoğrafta DEM partililer var. Meclis'in açıldığı gün yaşanan tokalaşma... Dolmabahçe mutabakatında gördüğümüz fotoğraf. O zaman DEM değildi HDP'lilerle buluşulmuştu. Aklımıza Dolmabahçe mutabakatı geldi. Yani boşuna değil benim anladığım. Bu balayı dönemi... Hayırlara vesile diyelim..."
"Dolmabahçe mutabakatı" nedir?
Silahlı çatışmaların sona ermesi ve silahların bırakılması için başlatılan çözüm sürecine denk gelen 7 Haziran seçimlerinden önce 28 Şubat 2015'te 10 maddelik "Dolmabahçe mutabakatı" açıklanmıştı.
Çözüm sürecinin resmiyet kazanması açısından oldukça önemli bir adım olan Dolmabahçe mutabakatı için, İmralı heyetinde yer alan dönemin HDP milletvekilleri Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken ile dönemin Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu, Dolmabahçe Sarayı’nda bir araya gelmişti.
HDP'li Sırrı Süreyya Önder'in okuduğu açıklamada, "çatışmasızlık" vurgusu yapılmış ve "Zaman zaman aksamalar ve kırılmalarla yürütülen diyalog süreci resmi, ciddi ve sorumlu bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır" denilmişti.
Dolmabahçe'deki toplantıda, HDP'li Önder tarafından, Öcalan'ın çağrısı da şu şekilde aktarılmıştı:
"Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken, demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKK'yi bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet, silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır."
Mutabakatın açıklanmasından kısa bir süre sonra konuşan dönemin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Tabii silahların bırakılması çağrısı bizler için çok çok önemli bir beklentiydi. Bu demokratik açılım süreci ile başlayan bir çağrıdır. Milli birlik ve kardeşlik projesi ile başlayan, şimdi de çözüm süreci ile devam eden ve bunu artık noktalayalım diye hasretle beklediğimiz bir çağrıdır” ifadelerini kullanmıştı.
Ancak çözüm sürecinin bozulmasıyla Erdoğan, ''Ben oradaki toplantıyı doğru bulmuyorum. Çünkü bu toplantıda hükümetin başbakan yardımcısıyla şu anda parlamento içinde olan bir grubun yan yana fotoğraf vermesini doğru bulmuyorum. Ne Dolmabahçe mutabakatı? Nereden çıkmış böyle bir şey? Böyle bir mutabakat falan söz konusu değil'' demişti.
YORUMLAR
Yorum Yap