Ayak Kokusu Nasıl Geçer?

Bakımlı ve sağlıklı ayaklara kavuşmak aslında zor değil.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Ayak kokusu sosyal açıdan oldukça rahatsız edici olabileceği gibi sağlığınız açısından da bazı sorunların habercisi olabilir. 

Ayakkabılarınızı çıkardığınızda ayaklarınızın kötü koktuğunu fark ederseniz, yalnız değilsiniz. Kokmuş ayaklara sahip olmak çok yaygın bir sorundur ve çoğu durumda yaşantınızı etkileyemeyecek şekilde azaltılabilir. 

Podolog Zehra Albayrak, ayak kokusu nedenlerini ve ayak kokusundan kurtulmanın yollarını anlattı...

AYAK KOKUSU NEDEN OLUR?  

Ayak kokusunun birçok nedeni bulunmaktadır.  Ayak kokusu bazen genetik olarak da ortaya çıkabilir. Ayaklarda kokuyu meydana getiren en önemli sebep bakterilerdir. Bakteriler nemli ortamlarda ürerler ve kötü kokuya neden olurlar. Ayak kokusuna neden olan ter bezlerinin normalden çok daha fazla çalışması ise ayak kokusunu tetikler. Sağlıklı bireylerin derisi mikroorganizmalara karşı birçok fizyolojik bariyere sahiptir. Bu bariyere sahip olmayan ve gerekli hijyeni sağlanmamış kişilerde deri tabakasına yerleşen bakteriler ayağımızda kolaylıkla üretmekte ve kötü kokuya sebep olmaktadır.

Ayrıca ayakta meydana gelen mantar enfeksiyonları, az su tüketimi, kullanılan ilaçlar, stresli bir yaşam, şeker hastalığı, Tiroid bezi hastalıkları, yanlış ayakkabı seçimi de ayak kokusunun en yaygın sebeplerindendir.  Sonuç olarak ayak kokusu kişiden kişiye değişiklik gösterebilen ve kişinin hayatını olumsuz etkileyen bir problemdir.

HANGİ AYAKKABILAR KOKU YAPAR? 

Ayak kokusu olmaması için ayakkabı seçiminde nelere dikkat edilmeli? 

Ayaklar çoğu zaman ayakkabıların içerisinde gün boyu kalıyor.  Dolayısıyla terleme ile birlikte bakteriler ayakkabı içerisinde, ayakta ve giyilen çorapta kendisine yer buluyor.  Ayakkabı tekrar giyildiğinde ise çok kolay bir şekilde ayak kokusunun tekrarlamasına neden oluyor.

Suni deri, polyester bazlı yapıdaki ayakkabılar ayak terlemesini artıracak  ve hava geçişini engelleyeceği için  bu durum daha da vahim hale gelecektir. Ayakkabı içinde hava geçişini sağlayan bez/filenin  ve orijinal deri esnek ayakkabılar ayak kokusunun önüne geçecektir.

Günümüzde bu şekilde tasarlanmış ayakkabıları  bulmak artık çok çok kolaylaştı. 

AYAK KOKUSU NASIL GEÇER? 

Podolog Albayrak, ayak kokusu yaşamamak için dikkat edilmesi gereken noktaları ise şöyle sıralıyor;

Gün içinde ayakkabı içinde terleyen ve havasız kalan ayaklarımızı eve geldiğimizde mutlaka yıkamalı, sonrasında mutlaka iyice kurulamalıyız. Islak kalmamasına özen göstermeliyiz.   

Ayak kokusu tedavisi  aşırı terleyen ayağımız  bakteri ile birleştiğinde kokuya sebep olduğu için terlemenin önüne geçilmelidir, böylelikle koku oluşu da engellenmiş olur. 

Ayağın aşırı terlemesi yani Hiperhidrozis durumu için tedavi olunması gerekir. Günümüzde bunun için botoks uygulamaları, iyontofrez  farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. 

Ayak ve ayakkabılarınız için anti bakteriyel koku önleyici spreyler  ve pudralar kullanılabilir.
Eve döndükten sonra ayakkabılarımızı açık alanda belli bir süre havalandırılıp ardından sprey veya pudrayı ayakkabılarınıza kullanmalısınız.

Ayakkabılar gün aşırı olarak değiştirilmelidir ki bu sürede ayakkabılarımızda bakterinin gelişimini engellemiş oluruz.

Ayak kokusuna sebep olan polyester bazlı çoraplardan uzak durulmalı yerine  yumuşak dokulu pamuk çoraplar tercih edilmelidir.
Her gün çoraplar değiştirilmeli ve hatta çok fazla terlemeniz var ise gün içinde de çoraplarımızı değiştirmeyi ihmal etmemeliyiz.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz