Avrupalı İstihbaratçılar: 'İran, Rusya'ya Yüzlerce Füze Gönderecek'

"Rus askeri personeli, Tahran'da eğitim görüyor"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Avrupalı istihbarat kaynakları, İran'ın yakında Rusya'ya yüzlerce balistik füze göndereceğini öne sürdü.

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters'a konuşan ve kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen yetkililer, Rus askeri personeline füze sistemi Fetih-360'ı kullanabilmeleri için İran'da eğitim verildiğini iddia ediyor. 

Kaynaklar, Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yetkililerin 13 Aralık'ta Tahran'a gidip Fetih-360 ve İran devletine ait Havacılık ve Uzay Sanayii Örgütü (AIO) tarafından tasarlanan Ebabil balistik füze sistemi için sözleşme imzaladığını ileri sürüyor. 

İstihbarat yetkilileri, 120 kilometre menzile sahip Fetih-360'ların ne zaman Rusya'ya gönderileceğine dair net bilgi paylaşmazken, Ebabil füze sisteminin durumuna dair detay da vermedi.

Haberde, İran'dan gönderileceği iddia edilen füzelerle Moskova'nın kendi balistik füze stoğunu güçlendirebileceği ve Fetih-360'ları daha yakın hedefleri vurmak amacıyla kullanabileceği değerlendirmesi paylaşılıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, Reuters'ın yorum talebine yanıt vermezken, Beyaz Saray ise iddiaları ne doğruladı ne de yalanladı. 

Diğer yandan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir sözcü, ABD ve NATO müttefikleriyle G7 ortaklarının "İran'ın bu tür bir transferi gerçekleştirmesi halinde hızlı ve sert bir karşılık vermeye hazır olduğunu" söylüyor.

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği'nden ajansa gönderilen yazılı açıklamada, Tahran ve Moskova arasında askeri işbirliğini de kapsayan uzun vadeli bir stratejik partnerlik yürütüldüğüne dikkat çekilerek şu ifadelere yer veriliyor: 

Etik açıdan bakıldığında İran, Ukrayna'yla çatışmalar sona erene dek füzeler de dahil savaşta kullanılabilecek herhangi bir silahı Rusya'ya göndermek gibi bir adım atmıyor.

Öte yandan kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir İranlı yetkili, Tahran'ın Kremlin'e füze ve insansız hava aracı sattığını ancak Fetih-360 füzesi vermediğini öne sürüyor. 

İran'ın Rusya'ya bu tür silahlar satmasında yasal bir engel olmadığını savunan kaynak şöyle devam ediyor: 

İran ve Rusya karşılıklı olarak parça ve askeri teçhizat satın alıyor. Bu teçhizatın nasıl kullanılacağı ülkelerin tamamen kendi kararıdır.

İranlı yetkili, Tahran'ın Moskova'ya Ukrayna savaşında kullanmak üzere silah satmadığı iddiasını da yineliyor. 


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz