Aman Dikkat! Bitkiniz, Evcil Hayvanınızı Öldürebilir!

Bu bitkiler evinizde bulunuyorsa dikkat! 'Faydaları saymakla bitmiyordu, kedimi öldürebileceğini hiç düşünmedim'

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Bitkiler evlerimize renk katıyor, şehir hayatının içinde doğa ile bağımızı sürdürmemize yardımcı oluyor. Ancak eğer bir evcil hayvanınız varsa evinize bitki seçerken ince eleyip sık dokumalısınız. Çünkü bitkiniz evcil hayvanlarınızı hasta edebilir, hatta ölümcül sonuçlara bile sebep olabilir. Peki hangi bitkiler evcil hayvanlar için zehirli? 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle uzmanlar yanıtladı...

Ev bitkilerinin evin estetiğine katkıda bulunmanın yanı sıra içinde bulundukları odanın havasını temizleyebilme ve kişilerin ruh halini iyileştirme gibi faydaları var. Son dönemde bitki tercihlerinde estetik kaygılar kadar bu faydalar da dikkate alınıyor. Ancak birçok yaygın tür evcil hayvanlar ve hatta çocuklar için çok zehirli olabiliyor.

Bir bitki zehirlenmesi sebebiyle evcil hayvanını kaybeden Cengiz A. yaşadıklarını şöyle aktardı:

“Eşim ve kızım çok istediği için bir Evcil Hayvan sahiplenmeye karar verdik. İş arkadaşlarımdan birinin kedisi doğum yapmıştı. Onun yavrularından birini sahiplendik. Yavruyu alıp eve getirdik ama ilk defa bir kedimiz olduğundan ne yapmamız gerektiğini pek bilmiyorduk. Bu sebeple sürekli evcil hayvanı olan kişilere sorular soruyor çevremizdeki deneyimlilerden yardım alıyorduk. Bu yardımlar tuvalet eğitimini nasıl vermem gerektiği gibi daha genel konulardaydı.

Sahiplendikten bir hafta sonra kedimiz yoğun bir ishal yaşamaya başladı. Akşamları işten geldiğimizde evin bazı bölümlerine kustuğunu da görüyorduk. İshali henüz küçük olmasına bağladık. Kusmasının sebebinin ise kendini yalarken yuttuğu tüyleri çıkarma davranışı olduğunu söylediler.

Kedinin bir hastalığı olabileceği de aklımızdan geçti elbette. O nedenle kediyi sahiplendiren arkadaşıma annede ve diğer yavrularda bir sorun olup olmadığını sordum. Arkadaşım diğer yavrularda bir rahatsızlık olmadığını belirterek bir veteriner hekime danışmamı tavsiye etti. 

Götürdüğüm klinikte yapılan kontroller sonrası kedinin zehirlendiği ortaya çıkınca taşlar yerine oturdu. Kedi, eşimin çalışma odasında bulunan aloe vera bitkisini yemişti ve biz bunun bir risk oluşturduğunun bile farkında değildik. Faydaları saymakla bitmeyen bu bitkinin kedimin ölümüne sebep olacağını hiç düşünmemiştim. Veteriner hekime bunu anlattığımda çok geç kaldığımızı söyledi ve maalesef birkaç gün içinde kedimiz hayata gözlerini yumdu.

Kedisi olan hiçbir arkadaşım bana aloe vera riskinden bahsetmemişti. Eminim çoğunun bundan haberi bile yoktu. Bense yaşadığımız bu acı kayıptan sonra evcil hayvanı olan veya hayvan sahiplenmeyi düşünen herkesi bu konuda bilgilendirmeye çalışıyorum.”
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz