Akaryakıt, Alkol ve Sigaraya Dev Zam Geliyor!

Tarih netleşti, hepsinin fiyatı birden artacak...

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Temmuz ayında Türkiye'de akaryakıt, alkol ve sigara ürünlerine büyük zam geliyor. 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü açıklanacak olan Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) ile birlikte, bu ürünlerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) maktu tutarlarına yaklaşık yüzde 20 oranında otomatik zam yapılacak.

3 Temmuz tarihinde açıklanacak olan Yİ-ÜFE oranı, akaryakıt, alkol ve sigara ürünlerine yapılacak dev zammın kesinleşmesini sağlayacak. Bu zamlarla birlikte, tüketiciler önemli ölçüde etkilenecek ve bu ürünlerin fiyatlarında ciddi artışlar yaşanacak.

TÜİK'in açıklamasına göre, ilk 5 ayda üretici fiyat endeksi (ÜFE) yüzde 17.87 arttı. Haziran ayında ÜFE'nin yüzde 1.5 gerçekleşmesi durumunda 6 aylık ÜFE yüzde 19.64 olacak. Eğer yüzde 1.75 olursa yüzde 19.93 ve yüzde 2 olursa yüzde 20.22 seviyesine ulaşacak. Bu nedenle ÜFE'nin yüzde 20 civarında olması bekleniyor ve bu oran, otomatik zamları tetikleyecek.

Akaryakıt zammı

Şu anda litre başına benzin için 9.45 TL, motorin için 8.86 TL ÖTV alınıyor. ÜFE yüzde 20 artarsa, ÖTV tutarları benzinde 11.34 TL, motorinde ise 10.63 TL’ye yükselecek. ÖTV’den alınan KDV sonrası da benzinde 2.27 TL, motorinde 2.13 TL artış olacak.

Alkol zammı

Rakı, viski ve cin gibi yüksek alkollü içkilerin 1 bin 62 TL olan maktu ÖTV tutarı, Temmuz ayında yüzde 20 oranında artarak 1 bin 275 TL’ye yükselecek.

Sigara fiyatları artacak

Yüzde 20’lik zam, sigara üzerindeki hem maktu hem de asgari maktu ÖTV tutarlarına yansıyacak. Bu zamla birlikte, halen 50 TL olan vergi eşiği 60 TL’ye çıkacak ve vergi artışı en çok ucuz sigaraları etkileyecek.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz