Ahmet Türk: 'İmralı'dan Silah Bırakma Çağrısı Gelebilir'
DEM Parti heyetinin, siyasi parti ziyaretlerine katılan Ahmet Türk, İmralı'ya yapılacak iki veya üçüncü ziyarette silah bırakma çağrısı gelebileceğini açıkladı.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Ahmet Türk görüşmelerle ilgili, ''Aslında insanlar, sanki hazırlanmış bir konu var ve bunun üzerine konuşulduğunu düşünüyor. Öyle değil. Bir başlangıçtır bu,' ifadelerine yer verdi.
Kürdistan İşçi Partisi (PKK) lideri Abdullah Öcalan'la görüşen DEM Parti heyetinin, siyasi parti ziyaretlerine katılan Ahmet Türk, İmralı'ya yapılacak iki veya üçüncü ziyarette silah bırakma çağrısı gelebileceğini açıkladı.
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yaparken yerine üç dönemde de kayyum atanan Ahmet Türk, Nefes'ten Aytunç Erkin'e yaptığı açıklamada, ''Ben İmralı'ya giden heyette değildim. Bu görüşmeler sonucunda iki veya üçüncü İmralı ziyaretinde silah bırakma çağrısı gelebilir. Şimdiden bir şey söyleyemeyiz. Bizim de aldığımız bilgiler öyle. Bütün siyasi partilerle görüşüp, heyetin tekrar İmralı’ya gitmesi ve ona göre de değerlendirme yapılacağı anlaşılıyor.''
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli'yle görüşmenin iyi geçtiğini belirten Türk, ''Bahçeli’nin tavrı çok olumluydu, gerçekten saygılı ve samimi olduğunu görüyorsunuz. Genel bir sohbetti,'' dedi.
Deneyimli siyasetçi, ''Aslında insanlar, sanki hazırlanmış bir konu var ve bunun üzerine konuşulduğunu düşünüyor. Öyle değil. Bir başlangıçtır bu,'' dedi.
Ortadoğu'da tehlikeli bir süreç yaşandığını anlatan Türk, ''İç dinamiklerimizle oturarak konuşmak gerekiyor. Bu konuda da mutabıkız. Çünkü bu durumu kaşıyacak çok kuvvet var,'' dedi.
''Kendi iç sorunlarını çözmeyen ülkelerin karanlık bir döneme girdiklerini görüyoruz. Türk-Kürt dostluğu bugün gerçekleştirmek gerekiyor'' diyen Türk, sürecin adı konulmadığını ancak 'iyi niyetli bir başlangıç' olduğunu bir kez daha vurguladı.
Siyasi partilerle görüşmeler sürecek
Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Ahmet Türk’ten oluşan heyet 6 Ocak Pazartesi günü ilk olarak saat 11:00'da Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ile parti genel merkezinde görüşecek.
Heyet daha sonra ise 13:30'da TBMM'de AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ile görüşecek. DEM Parti'nin AK Parti ziyaretinde AK Parti Genel Başkanı olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın olmayacağı öğrenildi.
Ardından 15:30'da Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan ile genel merkezde görüşme yapılacak.
DEM Parti heyeti 7 Ocak Salı ise DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ı genel merkezlerde ziyaret edecek.
CHP ile takvim belirsiz, İYİ Parti görüşmeyecek
DEM Parti'nin CHP ile görüşme takvimi ise netleşmedi.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Ardahan, Kars, Erzurum'da pazar akşamına kadar sürecek programım var. Pazartesi gününden sonra Ankara'da olacağım. Randevu taleplerini değerlendireceğim," demişti.
İYİ Parti ise DEM Parti'nin randevu talebini kabul etmedi.
İlk parti ziyareti MHP'ydi
28 Aralık'ta Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder'den oluşan DEM Parti heyeti, İmralı Adası'nda PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştü.
Buldan ve Önder, çözüm sürecinin başlarına denk gelen 2013 Mart ayında da İmralı'ya giden heyette yer alıyordu.
İki ismin seneler sonrası yeniden İmralı'ya gitmesini sağlayan süreç ise Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) lideri Devlet Bahçeli'nin çağrısı ile gelmişti.
Perşembe günü Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve DEM Parti'nin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk, Öcalan'a yapılan ziyaretin detaylarını görüşmek üzere ilk olarak TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüştü.
Daha sonra ise Meclis'te MHP lideri Bahçeli ile görüşüldü.
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ile yapılan görüşmenin ardından heyet adına konuşan DEM Parti Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, "Sayın Meclis Başkanımız Numan Kurtulmuş'u yaptığımız görüşme hakkında bilgilendirdik. Önerilerini dinledik. Bir genel değerlendirme yaptık," dedi. Yapılan basın açıklamasının sonunda basın mensuplarının sorusu üzerine heyetten "Umutluyuz" açıklaması geldi.
MHP lideri ile görüşmeden sonra ise açıklama gelmedi.
Bahçeli, DEM Parti heyeti toplantının yapılacağı odanın kapısında karşılarken, heyet ayrıldığı sırada da kapıda kendilerine eşlik etti.
Buldan, Önder ve Türk’ten oluşan heyetin, Meclis’te yer alan siyasi parti ziyaretlerini tamamlamalarının ardından sivil toplum kuruluşları, sendikalar, emek ve meslek örgütleri dahil olmak üzere çeşitli toplumsal çevreleri de ziyaret edeceği öğrenildi.
İmralı görüşmelerine ilişkin bilgilendirmenin yapılacağı, görüş ve önerilerin alınacağı bu ziyaretlerin tamamlanmasının ardından heyetten kamuoyuna geniş bir açıklama yapması bekleniyor.
Türkiye'de çözüm süreci
Çözüm süreci, Türkiye'de 2013-2015 yılları arasında PKK ile Türk devleti arasında başlayan müzakereleri ifade ediyor. Bu süreç, Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek amacıyla başlatılmıştı.
Sürecin temel unsurları arasında, silah bırakma, demokratik reformlar ve Kürt kimliğine yönelik hakların genişletilmesi yer almaktaydı. PKK lideri Öcalan, bu müzakerelerde kilit bir figür olarak rol almıştı. Ancak 2015'te çatışmaların yeniden başlamasıyla çözüm süreci fiilen sona ermişti. Bu dönem, Türkiye'deki siyasi dinamiklerde önemli değişimlere neden olmuştu.
28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve pek çok başka devlet tarafından terör örgütü kabul ediliyor.
PKK militanları, 40 yıla yakındır sürdürdükleri saldırılarda, resmi rakamlara göre 15.000’e yakın kişiyi öldürdü.
PKK lideri Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından beri, Marmara Denizi’ndeki İmralı Cezaevi’nde bulunuyor.
YORUMLAR
Yorum Yap