ABD'nin Silah İhracatı Arttı!

En büyük ikinci müşteri, Yunanistan oldu

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

ABD merkezli düşünce kuruluşu Quincy Sorumlu Devlet Yönetimi Enstitüsü (Quincy Institute for Responsible Statecraft), yabancı ülkelere savaş sanayisi alanındaki satışların arttığını açıkladı.

Perşembe günü yayımlanan raporda, ülkedeki 4 büyük şirketin satışlarda başı çektiği belirtildi. ABD Başkanı Joe Biden'ın 20 Ocak 2021'de göreve gelmesinden bu yana savaş sanayisi alanında yapılan büyük anlaşmaların yaklaşık yüzde 58'inde bu şirketlerin yer aldığı ifade edildi.

Teknoloji ve havacılık devi Lockheed Martin'in Şubat 2021'den bu yana, çoğunu silahların oluşturduğu 25,8 milyar dolarlık satış gerçekleştirdiği bildirildi.

Aynı dönemde 22,7 milyar dolar satışla ikinci sırada yer alan Boeing'i, 7,7 milyar dolarla Boston Dynamics takip etti. Uçak üreticisi Raytheon ise 4,7 milyar dolarla 4. sırada.
Söz konusu şirketlerin yaptığı anlaşmalarda en fazla gelirin savaş jetlerinden kazanıldığı bildirildi. Jetlerin ardındansa füze savunma sistemleri geliyor.

Raporda, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın görevdeki son yılında 110,9 milyar dolar olan satışların, Biden'ın başa geçtiği ilk yılda 36 milyar dolara gerilediği belirtildi.

Biden, seçim kampanyasında ABD'nin yabancı ülkelere gerçekleştirdiği silah satışlarının azaltılmasına yönelik politikalar izleyeceğini vaat etmişti.

Öte yandan raporda, söz konusu azalmanın yalnızca kısmen bu vaatlere bağlı olduğu savunuldu.

Değişimin, Trump ve ondan önceki ABD Başkanı Barack Obama döneminde yapılan silah anlaşmalarıyla piyasanın doygunluğa ulaşmasından kaynaklandığı ifade edildi.

Raporda, ekim itibarıyla durumun değiştiğine ve savaş sanayisindeki satışların yıllık 65 milyar dolara çıktığına dikkat çekildi. Bunun kısmen "Pentagon'un Rusya ve Çin'le 'büyük güç rekabetine' odaklanması" sonucunda Avrupa ve Asya'ya satışları artırmasıyla gerçekleştiği belirtildi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz